Το μεταναστευτικό είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι δεν είναι μόνο το κόστος συντήρησης τους, αλλά και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τους. Ως εκ τούτου η λαθρομετανάστευση είναι πλέον ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κυκλοφορούν ανάμεσά μας 1100 λαθρομετανάστες, όταν ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε περίπου 800 χιλιάδες παρόλο που αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι λαθρομετανάστες είναι πολύ περισσότεροι από τους αριθμούς που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε  ότι πέραν των 1100 προσφύγων δέχθηκε η Κύπρος από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, οι οποίοι έφθασαν στη χώρα από την Τουρκία μέσω θαλάσσης.

Αυτό, όμως, που δεν λαμβάνεται υπόψην είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν στα σύνορα της χώρας μας παράνομα καταργώντας οποιαδήποτε νόμιμη αρχή και παράλληλα η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό κράτος που οι κάτοικοι της δεν ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες, άρα τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πάμπολλα.

Η γιγάντωση του προβλήματος επιβάλλει τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων διότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολύ περισσότερα από ότι κάποιοι πιστεύουν και κάποιοι θεωρούν.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ