Μπάχαλο έχει καταντήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα η πολιτική λιτότητας του μνημονίου. Αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες για το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων, οι φωστήρες στο Υπουργείο Παιδείας ακολουθούν κατά γράμμα τις επιταγές της Τρόικα.

Το φετινό θέαμα είναι σχολεία χωρίς διευθυντές, καθηγητές που μετατάσσονται μεσούσης της σχολικής χρονιάς, έλλειψη αιθουσών για διδασκαλία και σχολεία που δεν παρέλαβαν ακόμη βιβλία με την εκπαιδευτική ύλη. Στην μέση εκπαίδευση υπάρχει σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα οι τάξεις να στελεχώνονται σε μεγάλους αριθμούς μαθητών κάτι που σημαίνει βεβαίως πως αυτόματα μειώνεται και το επίπεδο διδασκαλίας.

Η φετινή εικόνα των σχολείων μας αντικατοπτρίζει πλήρως και την κυπριακή κοινωνία. Ένα ατελείωτο μπάχαλο που ο καθένας κάνει ότι θέλει. Οι υπεύθυνοι, στην συγκεκριμένη περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας, έχουν χάσει την μπάλα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αν θα τους μαλώσει η Τρόικα ή όχι. 

Όσοι θεωρούν πως όλα αυτά είναι ένα μεταβατικό στάδιο προτού επανεκκινήσει και η παιδεία μας λανθάνονται. Αυτοί οι ανίκανοι, που αποφασίζουν για τα παιδιά μας, ήρθε ο καιρός να πάνε στα σπίτια τους. Ο καπνός της ρητορικής τους χάνεται και το μόνο που μένει είναι η θλιβερή πραγματικότητα, παιδιά χωρίς πρόγευμα και βιβλία.