Η δημιουργία κόστους στην Τουρκία είναι η άμεση επιλογή που έχει ενώπιον της η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη αποτρεπτικών δυνατοτήτων για το μέλλον.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όσο η Τουρκία δεν πληρώνει κόστος, όλο περισσότερο θα εκτραχύνεται και θα κάνει μεγαλύτερες και απεχθέστερες παραβιάσεις», τόνισε στον REPORTER ο συνταγματάρχης ε/α Άντης Λοΐζου. Γινόμαστε τώρα μάρτυρες καταστάσεων οι οποίες προβλέπαμε πριν από μερικά χρόνια και δεν επιδείχθηκε η ανάλογη πολιτική βούληση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αποτρεπτική δυνατότητα.

Από τότε που ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία προειδοποιούσε πως θα φτάναμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ως εκ τούτου πύκνωσαν οι φωνές που ζητούσαν να προχωρήσουμε με άμεσες εξοπλιστικές κινήσεις, ώστε η Εθνική Φρουρά να αποκτήσει αεροπορία και ναυτικό, τα οποία θα μπορούσαν να δράσουν στη θάλασσα. Όχι για να επιτεθούμε στην Τουρκία, αλλά για να γνωρίζει η Άγκυρα ότι είμαστε σε θέση να αμυνθούμε, κατά την αρχαία ρωμαϊκή κληρονομιά του si vis pacem, para bellum (αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο).

Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να γνωρίζει πως η Κύπρος δεν έχει τα μέσα να προστατέψει την ΑΟΖ της και να μας κάνει η ίδια επίδειξη ισχύος, στέλνοντας τα πολεμικά της πλοία να συνοδεύουν το Yavuz και τα υπόλοιπα ερευνητικά της.

«Δεν έχουμε επιλογές για πόλεμο. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να οχυρωθούμε, να οπλιστούμε, επειδή είμαστε μόνοι μας», τόνισε ο κ. Λοΐζου, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο στενές φιλίες και συνεργασίες κι αν έχει με άλλες χώρες, το κάθε κράτος είναι μόνο του και δεν πρέπει να εξαρτάται από κανέναν άλλο.

Σύμφωνα με τον Άντη Λοΐζου, η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει με την αγορά αεροπλάνων αλλά και μικρών υποβρυχίων τσέπης, όπως προνοούσε η έκθεση που συνέταξε στο παρελθόν ο ναύαρχος Ναούμ, ο οποίος μελέτησε τη δυνατότητα ανάπτυξης ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνει, ωστόσο, πως πέραν των οποιονδήποτε σχεδιασμών για το μέλλον, προέχει η Τουρκία να πληρώσει κόστος για τις ενέργειές της με διπλωματικά και πολιτικά μέσα. «Χωρίς τη δημιουργία κόστους στην Τουρκία είμαστε χαμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα τη θέση μας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., αναζητώντας την επιβολή κυρώσεων και απαιτώντας από τους εταίρους μας να σταματήσουν να πουλούν όπλα στους Τούρκους. Τα μέτρα, υπογράμμισε ο συνταγματάρχης ε/α, θα πρέπει να είναι πραγματικά, όπως αυτά που ζητήσαμε και να προκαλούν όντως κόστος στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες επιλογές, εντός Κύπρου, που μπορούν να ενισχύσουν την διπλωματική προσπάθεια, όπως το να αποτρέπεται η ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας, μέσω αυστηρότερων ελέγχων στα οδοφράγματα, καθώς και η απαγόρευση των εισαγωγών από την Τουρκία.