Σε μεγάλη δημοσκόπηση προχώρησε η εταιρεία Prime Consulting με ερωτήματα για την επερχόμενη λύση. Δεν ξέρουμε εάν η συγκεκριμένη εταιρεία πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη, αλλά το βέβαιο είναι πως οι υπέρμαχοι της Λύσης της Διζωνικής Δικοινοτική Ομοσπονδίας θα χτυπάνε τα κεφάλια τους βλέποντας την αποφασιστικότητα του Ελληνισμού να διαφυλάξουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα ποσοστά στις σημαντικότερες πτυχές για την λύση του Κυπριακού λαμβάνει το περιουσιακό, η ασφάλεια, ο τούρκικος στρατός και η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως, με τις έως τώρα διαπραγματεύσεις της σημερινής κυβέρνησης δεν διασφαλίζεται κανένα από τα τέσσερα προαναφερόμενα, ενώ αντιθέτως αφήνεται η ασφάλεια στις ορέξεις του τούρκικου κράτους/στρατού ενώ διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Για το περιουσιακό βεβαίως ούτε λόγος, αφού ελάχιστοι πρόσφυγες επιστρέφουν.

Ακόμη, η πλειοψηφία του κόσμου διαφωνεί με ένα Σχέδιο Λύσης το οποίο δεν διασφαλίζει την ΑΜΕΣΗ αποχώρηση των τούρκικων στρατευμάτων ενώ απορρίπτει σε απόλυτο ποσοστό την εγγύηση από Τουρκία και Βρετανία κάτι που ισοδυναμεί και με την ΑΠΑΙΤΗΣΗ για άμεση αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος απορρίπτει συντρηπτικά την οποιαδήποτε ανάμειξη των Τουρκο”κυπρίων” και εποίκων στις περιουσίες τις οποίες κατέχουν παράνομα σήμερα, ενώ το 90% ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση αποχώρηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ. Τέλος, οι Κύπριοι απορρίπτουν ξεκάθαρα την εκ περιτροπής Προεδρία ενώ κανείς δεν επιτρέπει τα έξοδα πιθανής λύσης να επωμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως τις θέσεις που εκφράζει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), ασπάζεται η πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού. Γι αυτό άλλωστε προβληματίζονται όλα τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου και οραματίζονται να αφήσουν εκτός το Κίνημά μας από την επόμενη Βουλή, με αύξηση των ποσοστών. Και αυτό διότι, αν δοθεί ισάξια χρόνος στα ΜΜΕ στο Κίνημά μας, υπό κοινοβουλευτική αρμοδιότητα, τότε είναι που θα αυξήσει ραγδαία τα ποσοστά του και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για αυτούς που λυμαίνουν τα βουλευτικά έδρανα και τις θέσεις εξουσίας.

Πολύ σημαντική, λοιπόν, δημοσκόπηση η οποία μας δίνει δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Κατ’ αρχήν πως ο Ελληνισμός της Κύπρου απορρίπτει κατά συντριπτική πλειοψηφία την παραμονή των εποίκων και του τούρκικου στρατού, απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αγγλικών βάσεων ενώ σε καμία περίπτωση δεν δέχεται την παράνομη παραμονή Τουρκο”κυπρίων” και εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές μας. Επίσης απορρίπτει την εκ περιτροπής Προεδρία που θα καταστήσει την Κύπρο όμηρο στα νύχια της Τουρκίας, ενώ δεν αποδέχεται επ’ ουδενί την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της με μια τερατογένεση τύπου Ομοσπονδίας.

Το άλλο συμπέρασμα είναι πως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αποτελεί την μοναδική ατόφια φωνή και μία ισχυρότατη γροθιά εναντίον της Ομοσπονδίας σε πλήρη αντίθεση με τους υπόλοιπους δήθεν αντιομοσπονδιακούς. 

Κάποιοι τώρα, μετά την δημοσκόπηση θα αρχίσουν να αλλάζουν ιδέες πάλι, σαν τα πουκάμισα, για να εδραιωθούν στην πολιτική σκηνή και οι λοιποί παρατρεχάμενοι ομοσπονδιακοί, θα προσπαθήσουν να διορθώσουν το στραπάτσο.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δικαιώνεται και συνεχίζει ακλόνητο τον αγώνα του, ως η μοναδική αντιομοσπονδιακή φωνή, ενάντια στους ομοσπονδιακούς μειοδότες, με τους πολίτες ξεκάθαρα να ασπάζονται τις θέσεις μας. Κάπου εδώ ταιριάζει και το γνωστό παλιό σύνθημα που αφιερώνεται σε κάθε ναινέκο ομοσπονδιακό.

“Μας είπατε φασίστες, ακραίους, ρατσιστές, μα είμαστε το αύριο και είσαστε το χθες”.

Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ:

ΤΟ 77% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Λίγο ή καθόλου ενημερωμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι πολίτες σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ τις καλύτερες θέσεις στο Κυπριακό έχει ο… κανένας!

Τις απόψεις των πολιτών για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που άπτονται του Κυπριακού καταγράφει έρευνα που διενεργήθηκε από την Prime Consulting Ltd και παρουσιάζει η Κυριακάτικη «Σημερινή». Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για τους Κυπρίους είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς το 77% δηλώνουν πως δεν θα αποδέχονταν ένα σχέδιο λύσης που θα την καταργούσε.

Η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μάλιστα, ιεραρχείται ως τρίτη πιο σημαντική πτυχή του Κυπριακού, μετά την ασφάλεια και το περιουσιακό. Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρο είναι το μήνυμα πως η παραμονή όλων των εποίκων αλλά και η συνέχιση των εγγυήσεων δεν είναι στοιχεία που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Το ίδιο ισχύει και για το περιουσιακό, καθώς μονοψήφιο είναι το ποσοστό όσων αποδέχονται να δοθεί λόγος επί των περιουσιών στους σφετεριστές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τέσσερεις στους δέκα Κυπρίους θεωρούν ότι ο πολιτικός αρχηγός με τις πιο σωστές θέσεις στο Κυπριακό είναι ο… κανένας. Ταυτόχρονα, και παρά το γεγονός πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί συσκότισης στις συνομιλίες, το 68% των πολιτών δηλώνουν λίγο ή καθόλου ενημερωμένο σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία. Η σύμπλευση που παρουσιάζεται σε πολιτικό και ρητορικό επίπεδο μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό -παρά τις διαφορές τους σε άλλα ζητήματα- αποτυπώνεται, πάντως, και σε μερίδα των ψηφοφόρων τους, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Ταυτότητα έρευνας

Εταιρεία: LS Prime Market Research and Consulting Ltd,Τύπος:Ποσοτική,Μέθοδος Συλλογής Δεδομένων: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting,Κάλυψη: Παγκύπρια,Δειγματοληψία: Τυχαία δειγματοληψία με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου,Δείγμα: 1000 άτομα, 18+ με δικαίωμα ψήφου,Χρόνος: 14/9/2015-21/9/2015,Στατιστικό σφάλμα: (+/-) 3,1%

Τους εγκρίνουν οι μισοί

Πέντε στους δέκα Κυπρίους εγκρίνουν τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ενώ τρεις στους δέκα διαφωνούν και 15% δεν τοποθετούνται. Το υψηλότερο ποσοστό συμφωνίας προέρχεται από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ (74%), ακολουθούμενο από τους ψηφοφόρους του μείζονος κόμματος της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ (60%).

Στην αντίπερα όχθη, η χαμηλότερη έγκριση προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ (5%), των Οικολόγων (27%) και του ΔΗΚΟ (31%). Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, εμφανίζονται χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα, με το 39% να συμφωνεί, το 34% να διαφωνεί και το 27% να μην τοποθετείται. Οι ψηφοφόροι του ΕΥΡΩΚΟ συμφωνούν σε ποσοστό 34% και διαφωνούν σε ποσοστό 49%. Σημειώνεται ότι για τα κόμματα ΕΥΡΩΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και ΕΛΑΜ τα δείγματα ήταν μικρά και αναφέρονται ως ενδεικτικά, ενώ για τη Συμμαχία Πολιτών δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς δεν συμμετείχε στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011.

Δεν πείστηκαν όλοι

Παρά τη συστηματική καλλιέργεια της εντύπωσης πως η παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί βοηθά σημαντικά τη διαπραγμάτευση, δύο στους πέντε πολίτες έχουν αντίθετη γνώμη. Η πλειοψηφία, ωστόσο, σε ποσοστό 52,7% εκτιμά ότι ο κ. Ακιντζί καθιστά πιο εύκολη τη λύση. Ο κ. Ακιντζί αντλεί το ποσοστό αυτό από το 65% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 54% του ΑΚΕΛ, το 45% της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, το 43% του ΕΥΡΩΚΟ και το 39% του ΔΗΚΟ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται, επίσης, περισσότεροι από το 40% των όσων τήρησαν αποχή ή ψήφισαν άλλα κόμματα, με εξαίρεση το ΕΛΑΜ.

Δεν γνωρίζουν

Είναι, πάντως, φανερό πως οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να πείσει ότι οι πολίτες τηρούνται ενήμεροι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το 68,2% των Κυπρίων δηλώνουν ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένοι για τις συνομιλίες. Πολύ ενημερωμένοι είναι τρεις στους δέκα. Ως πιο ενημερωμένοι παρουσιάζονται οι ψηφοφόροι του ΕΥΡΩΚΟ (40%) και του ΔΗΣΥ (39%), ακολουθούμενοι από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (34%) και του ΔΗΚΟ (33%).

Σωστότερος ο… κανένας

Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν έχει τις πιο σωστές απόψεις στο Κυπριακό, κατά την άποψη του 39,3% των Κυπρίων. Δεδομένου του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού «μαυρίσματος» των θέσεών τους, τόσο το ποσοστό που λαμβάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου (18,6%) όσο και ο Άντρος Κυπριανού (10,9%) είναι αρκετά απομακρυσμένο από τα ποσοστά που συνήθως εξασφαλίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στις εκλογές. Δεύτερος σε ορθότερες θέσεις έρχεται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με 13,4%, ενώ λίγο πάνω από το 4,5% κινούνται οι Πρόεδροι της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών. Το 1,3% πιστεύουν ότι τις πιο σωστές θέσεις έχει ο Δημήτρης Συλλούρης και το 0,6% ο Γιώργος Περδίκης.

Η ασφάλεια και το κράτος

Ως οι πλέον σημαντικές πτυχές του Κυπριακού αναγνωρίζονται αυτές που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια και την κρατική μας υπόσταση, καθώς και το εξαιρετικά πολύπλοκο διαπραγματευτικό κεφάλαιο του περιουσιακού. Οι πολίτες, παρόλο που όπως φαίνεται σε άλλα σημεία της έρευνας, έχουν ισχυρή άποψη για ζητήματα που άπτονται της διακυβέρνησης και της οικονομίας, δεν ιεραρχούν αυτά τα θέματα ιδιαίτερα ψηλά. Σημασία αποδίδεται, επίσης, στην παρουσία του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων, καθώς και στο εδαφικό, ενώ ο εποικισμός θεωρείται πολύ σημαντικός μόνο για έναν στους δέκα.

Όχι σε τουρκικό στρατό και εγγυήσεις

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θα απέρριπταν ένα σχέδιο που δεν προνοεί άμεση αποχώρηση του τουρκικού στρατού, αν και τέσσερεις στους δέκα θα ήταν πρόθυμοι να δεχθούν αποχώρηση σε βάθος χρόνου. Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγεται το 47% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, το 45% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και το 40% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ. Τη μεγαλύτερη αντίθεση στη σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων εκφράζουν οι ψηφοφόροι των Οικολόγων με 73%.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των εγγυήσεων μετά τη λύση, οκτώ στους δέκα Κυπρίους δηλώνουν αντίθετοι, με μόλις 13,1% να αποδέχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως δείχνουν τα ευρήματα, απορρίπτονται οι εγγυήσεις ως θεσμός και όχι απλώς οι εγγυήτριες δυνάμεις, αφού στο ενδεχόμενο αυτές να ασκούνται από το ΝΑΤΟ ή άλλο στρατιωτικό οργανισμό και πάλι το 60% είναι αρνητικά διακείμενο, αν και το ποσοστό αποδοχής αυξάνεται στο 35%. Πιο θετικοί σε εγγύηση προερχόμενη από άλλους οργανισμούς είναι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ με 46% και του ΔΗΚΟ με 41% και πιο αρνητικοί οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ με 25%, του ΕΥΡΩΚΟ με 26% και του ΑΚΕΛ με 27%.

Δικές μας οι περιουσίες, δικοί τους οι έποικοι

Τη θέση ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο επί της περιουσίας του ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία. Το 87,8% πιστεύουν πως οι σφετεριστές των περιουσιών στα κατεχόμενα δεν πρέπει να έχουν λόγο για τις περιουσίες αυτές, ενώ μονοψήφιο είναι το ποσοστό (7,4%) που έχει αντίθετη γνώμη. Παρομοίως, εννέα στους δέκα πολίτες θα απέρριπταν ένα σχέδιο λύσης που θα προνοούσε την παραμονή όλων των εποίκων, κάτι που είναι πρόθυμο να αποδεχτεί το 7,1%.

Διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στόχος της μεγάλης πλειοψηφίας των Κυπρίων είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά τη λύση του Κυπριακού. Το 77,1% των πολιτών απορρίπτουν λογικές παρθενογένεσης με την ίδρυση ενός νέου κράτους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πρόθυμο να αποδεχθεί το 18,2%.

Εκ περιτροπής για λίγους

Το ένα τρίτο των Κυπρίων θα αποδεχόταν ένα σχέδιο λύσης που περιλαμβάνει πρόνοια για εκ περιτροπής προεδρία. Το 58,6%, αντιθέτως, είναι αρνητικό έναντι αυτής της ρύθμισης. Πιο θετικοί είναι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, σε ποσοστό 54%, ακολουθούμενοι από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ με 38%, των Οικολόγων με 36% και του ΕΥΡΩΚΟ με 33%. Στην αντίπερα όχθη, αρνητικό στην εκ περιτροπής προεδρία εμφανίζεται το 73% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, το 70% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ και το 88% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ.

Να τα πληρώσουν άλλοι

Σε ό,τι αφορά το καυτό θέμα του κόστους της λύσης, μόνο το 5,4% πιστεύουν πως θα πρέπει να το επωμιστούμε με δάνειο από διεθνείς οργανισμούς και το 3,1% με φορολογία στους Κύπριους πολίτες και επιχειρήσεις. Αντιθέτως, τρεις στους πέντε πολίτες θεωρούν πως θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς μέσω δωρεών. Δύο στους δέκα θεωρούν ότι το κόστος πρέπει να αναληφθεί από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ 8% δεν τοποθετούνται.

Οικοδόμηση με ανοικοδόμηση

Το καλύτερο ΜΟΕ που θα μπορούσε να κάνει η τουρκική πλευρά, κατά την άποψη του 35,5%, είναι να προβεί σε ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων εκκλησιών και κοιμητηρίων στα κατεχόμενα. Ακολουθεί η καταστροφή της «σημαίας» που μολύνει τον Πενταδάκτυλο με 29,4%. Το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ως καλό ΜΟΕ το άνοιγμα κι άλλων οδοφραγμάτων είναι αντίστοιχο με αυτό που δεν τοποθετούνται, ενώ το 7,5% κάνουν λόγο για επιστροφή του θύλακα των Κοκκίνων.

ΠΗΓΗ