Τοποθέτηση έκανε σήμερα ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου στην Ολομέλεια της Βουλής σε νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η υποχρέωση των πολιτών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωστοποιούν στις αρχές της Δημοκρατίας την πρόθεσή τους να διαμείνουν μόνιμα στην Κύπρο.

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Κινήματος μας, στην κατάργηση της υποχρέωσης αυτής ενώ χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμη την αιτιολόγηση που παρουσίασε η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η διάταξη αυτή θα καταργηθεί γιατί δεν εφαρμόζεται.

Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί νόμοι που δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται πλημμελώς αλλά κανείς δεν ζήτησε να καταργηθούν, φέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη συζήτηση γύρω από τη νομοθεσία για το κάπνισμα.

Όπως δήλωσε, η υποχρέωση των Ευρωπαίων πολιτών να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για την πρόθεσή τους να διαμείνουν μόνιμα στην Κύπρο είναι σημαντική, όχι μόνο για στατιστικούς λόγους. Το να γνωρίζουν, όπως είπε, οι αρχές της Δημοκρατίας για το πόσοι και ποιοι Ευρωπαίοι πολίτες διαμένουν στην Κύπρο είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας.

Η τροπολογία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) είχε ως στόχο το να διατηρηθεί η υποχρέωση αυτή ενώ προέβλεπε την μείωση του διαστήματος μέσα στο οποίο οφείλουν οι πολίτες αυτοί να ενημερώσουν τις αρχές από τις 35 στις 30 ημέρες, με την παράλληλη εισαγωγή της δυνατότητας αυτή η γνωστοποίηση να γίνεται και ηλεκτρονικά.

Οι βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων καταψήφισαν την τροπολογία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), χωρίς κάποιος από αυτούς να δικαιολογήσει την ψήφο του.