Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου παρευρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2020, στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα, όπου μίλησε για την τουρκική αναθεωρητική στάση, την επίσκεψη Ερντογάν στην περίκλειστη Αμμόχωστο, την κατάσταση στα Δημόσια νοσηλευτήρια με την έξαρση της επιδημίας, τα νέα δήθεν υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης και για τη διαφθορά.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, μετά από τη γενικότερη αναθεωρητική στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά του Αρτσάχ και της φιέστας στη περίκλειστη Αμμόχωστο, η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο πλευρό της Κύπρο και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τόσο οικονομικές, αλλά και εμπάργκο όπλων.

Σε ότι αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών και την νέα πενταμερή, ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι κυρίως αυτή τη χρονική στιγμή θα είναι ένα ολέθριο σφάλμα της κυβέρνησης αν προχωρήσει, καθώς πέραν από την εκ νέου αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δεν είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο που θα συζητηθεί, ενώ μια τέτοια συνάντηση στέλνει τα λανθασμένα μηνύματα σε ότι αφορά την επιβολή κυρώσεων, το οποίο θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστου, σε ότι αφορά τη διαχείριση της επιδημίας από το κράτος, επεσήμανε τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και άλλους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα όμως, ευχαρίστησε και συνεχάρη για άλλη μια φορά τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους όσους βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας.

Εν συνεχεία, σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε σχέση με τον Κορωνοϊό, κυρίως σε ότι αφορά τη Λεμεσό και τη Πάφο, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ επεσήμανε ότι κατά τη δική μας εκτίμηση είναι υπερβολικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουμε διαφωνήσει εξ αρχής με τα μέτρα των τοπικών Lockdown, τα οποία όπως αναφέρουν και επιστήμονες διεθνούς κύρους, δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η παράλυση της οικονομίας, τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει σε ακόμη πιο τραγικά αποτελέσματα.

Ο κ. Χρίστου υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε περιθωριοποιήσει και αποκλείσει δύο ολόκληρες Επαρχίες, την ίδια στιγμή που διατηρούμε ανοικτά οδοφράγματα και η διέλευση στα κατεχόμενα συνεχίζεται απρόσκοπτη.

Το ΕΛΑΜ, έχει αποστείλει εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της επιδημίας του Κορωνοϊού, με πρώτιστο μέλημα τον περιορισμό και την προφύλαξη των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας.

Σε ότι αφορά τα φαινόμενα διαφθοράς και το σκάνδαλο με τα σφαγεία που απασχολεί τη κοινή γνώμη, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την ελπίδα μετά από τη δημοσιοποίηση των ατασθαλιών, να οδηγηθεί ενώπιων της δικαιοσύνης και να υπάρξει επιτέλους ανάληψη ευθυνών.

Κλείνοντας, ο κ. Χρίστου, σε ότι αφορά τη διαφθορά γενικότερα και την λίστα Γιωρκάτζη, επανέλαβε την θέση του ΕΛΑΜ που εξαρχής ήταν η δημοσιοποίησή της, αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα προτιμούν να κοροϊδεύουν τον λαό, καθώς παρά τη πλειοψηφική απόφαση της Βουλής για δημοσιοποίησή της, εν τούτοις παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.