Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου παρευρέθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Σίγμα, όπου συζήτησε για το ζήτημα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, το ψήφισμα του ΕΛΑΜ που απέρριψαν τα υπόλοιπα κόμματα, τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το ΓΕΣΥ, την παράνομη μετανάστευση και τα ζητήματα της οικονομίας.

«Πριν από 2 βδομάδες καταθέσαμε ψήφισμα στο κοινοβούλιο για να πάρουν όλα τα κόμματα θέση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και κατ’ επέκταση με αυτόν τρόπο θα μπορούσε η πίεση να μεταφερθεί προς την Κυβέρνηση. Πριν από το ψήφισμα, το ΕΛΑΜ έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εξηγούσε και ανέλυε τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι τα οδοφράγματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», είπε.

«Όλα τα κόμματα, εκτός από 2 βουλευτές που τήρησαν αποχή, ψήφισαν εναντίον. Αυτό καταδεικνύει πως σκέφτονται και πως λειτουργούν. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης τέθηκε το νομικό κομμάτι. Εμείς πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Η Κυπριακή Δημοκρατία καθημερινά χάνει από την ανοικτή κατάσταση στα οδοφράγματα τόσο στην οικονομία, όσο και το πολιτικό», συμπλήρωσε.

Από την μέρα που άνοιξαν τα οδοφράγματα, συνέχισε, δεν νομίζω να έχουμε πετύχει τους όρους με τους οποίους συζητούμε το Κυπριακό πρόβλημα. «Η κατοχή είναι εκεί και η ηγεσία της έχει γίνει πιο αδιάλλακτη. Αυτή την στιγμή διασώζουμε την οικονομία των κατεχομένων. Αυτά λέει το ΕΛΑΜ και δεν τα λέει σήμερα», επεσήμανε. Επιπλέον ο κ. Χρίστου είπε πως το ΕΛΑΜ ζήτησε ως δεύτερη επιλογή την προσφυγή σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός για το κατά πόσο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί να κλείσουν ή όχι τα οδοφράγματα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ απάντησε σε ότι έχει να κάνει με τις επόμενες βουλευτικές, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι το Κίνημά μας θα είναι στην επόμενη βουλή και πως «το θέμα δεν είναι αν, αλλά με πόσους βουλευτές θα είμαστε στη Βουλή».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστου τόνισε πως εν μέσω πανδημίας και ενώ το ΕΛΑΜ βρέθηκε ενεργά μέσω της κοινωνικής του δράσης στο πλευρό χιλιάδων πολιτών, άλλα κόμματα κατέθεταν προτάσεις νόμου για αύξηση του αριθμού των βουλευτών, ενώ τουλάχιστον τρία κόμματα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα κυβερνητική προγράμματα σε ότι έχει να κάνει με τα επαγγελματικά τους στελέχη.

Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, για αυτόματη εγγραφή των νέων στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και κατάργηση της αναχρονιστικής διαδικασίας της προσωπικής συνέντευξης όσων είναι άνω των 25 ετών και δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν την αποχή, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνα τα τέσσερα κόμματα του παλαιοκομματικού κατεστημένου, που ευνοούνται από την υψηλή αποχή, κυρίως των νέων.

Εν συνεχεία, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, σε ότι έχει να κάνει με το μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς η κοινωνία βράζει βλέποντας ολόκληρες περιοχές να γκετοποιούνται, αναζητώντας λύσεις και όχι ευχολόγια και πρόχειρες εξαγγελίες.