Οι δύο κανονισμοί που έχουμε προς ψήφιση ενώπιον μας, έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα.

Στόχος των τροϊκανών στους οποίους η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει Εθνική κυριαρχία και αυτό είναι μια πικρή πραγματικότητα, ήταν η συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου. Τώρα με τους συγκεκριμένους κανονισμούς αυξάνουμε το κρατικό μισθολόγιο. Αν όπως διατείνεται η κυβέρνηση έχουμε εξέλθει του μνημονίου, τότε γιατί δεν επαναφέρει πίσω τους κουρεμένους μισθούς όλων των υπαλλήλων.

Επί της ουσίας όμως και μετά από επικοινωνία που είχαμε με αρμόδιους λειτουργούς ενημερωθήκαμε ότι δεν έγινε ενοποίηση των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας, ως εκ τούτου δουλεύουν όπως πριν. Είναι εμφανέστατο ότι δεν θα πετύχουμε απολύτως τίποτα, αφού δεν ξέρουν να δουλεύουν μαζί. Η όποια ενοποίηση θα πρέπει να γίνει στην πράξη και όχι στα χαρτιά.

Επί της ευκαιρίας όμως και μέσω του βήματος της Βουλής ζητήσαμε να μας δώσουν κατάσταση φορολογουμένων, καθώς επίσης και ποια ήταν η τελευταία υποβλημένη Φορολογική δήλωση.

Ζητήσαμε να μας δώσουν την πιο πάνω κατάσταση γιατί πληροφορίες που έχουμε μας λένε ότι πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων – τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων -δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση εδώ και χρόνια.

Ζητήσαμε επίσης να μας ενημερώσουν για το 2016 τι φόρους εισέπραξαν από ελέγχους (additional tax) και όχι φόροι οι οποίοι δηλωθήκαν ως φόροι από τα εισοδήματα των ιδίων των φορολογουμένων .

Τέθηκε επίσης ερώτηση σχετικά με τις λίστες Λαγκάρντ, Παναμά, την στιγμή που πολλές χώρες έβαλαν χρήματα στα κρατικά ταμεία και εμείς ακόμα ψάχνουμε τον Φαλτσιανί. Τελικά σαν Κύπρος, πόσα λεφτά βάλαμε στα ταμεία, πέρα από τους φορολογούμενους;

Άρα αν δεν γίνει σωστή δουλειά στην βάση δεδομένων δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Όταν η βάση των φορολογουμένων είναι λανθασμένα και απλές διαδικασίες δεν λειτουργούν σωστά, πως θα λειτουργήσει το οτιδήποτε άλλο;

 

Να θυμίσουμε ότι δεσμεύτηκε μηχανογραφικό σύστημα. Με βάση το άρθρο 35 του Περί Βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρους φορολογίας νόμου, έπρεπε να επιστραφεί ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με την δήλωση. Θέτουμε ένα απλό ερώτημα. Μέχρι σήμερα αυτό το μηχανογραφικό σύστημα δούλεψε;

Τέλος, ερωτούμε αν αξιοποιείται σωστά το υφιστάμενο προσωπικό; Είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν εικόνα προεκλογική με το να δείξουν ότι πάνε σε ενοποίηση την στιγμή που αρκετά άτομα του προσωπικού σε διάφορες βαθμίδες δεν αξιοποιούνται σωστά.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταψήφισε τους συγκεκριμένους κανονισμούς, καθώς δεν συναινεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού, γιατί εμείς σαν Κίνημα θέλουμε κινήσεις ουσίας. Εάν δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι, θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες τι ψηφίζουμε; Για να λέει ο κόσμος ότι κάνουμε βήματα μπροστά αλλά στην ουσία δεν κάνουμε τίποτα.

Με την υπερψήφιση θα πετύχουμε μόνο να κάνουμε ζημιά στην οικονομία!