Oι πόρτες του ΕΛΑΜ είναι ανοικτές στον οποιοδήποτε ενδιαφέρεται  να συζητήσουμε για το θέμα της προεδρίας της Βουλής, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, προσθέτοντας πως ως κόμμα, δεν πρόκειται να αποκλείσουν ποτέ κανένα και επισημαίνοντας πως το ΕΛΑΜ, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις θα λειτουργήσει με βασικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. 

Σε συνέντευξη του στον REPORTER, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, ο Χρίστος Χρίστου, κάνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και απαντά στο καυτό ερώτημα για το πώς θα λειτουργήσει το ΕΛΑΜ στην κρίσιμη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε σχέση με τη δική του υποψηφιότητα, η οποία ήταν η πρώτη που εξαγγέλθηκε για την προεδρία της Βουλής, ο κ. Χρίστου, σημειώνει πως μετά από πέντε χρόνια στη Βουλή, θεωρεί πως μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα, ενώ υποδεικνύει πως η μέχρι σήμερα παρουσία του ΕΛΑΜ στη Βουλή, απέδειξε πως πορεύεται με σοβαρότητα, θέτοντας σε προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα απαντά, στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το ΕΛΑΜ λειτουργεί ως δεκανίκι της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν υπήρξαν δεκανίκι του οποιουδήποτε, ενώ υπενθυμίζει ότι στο θέμα του προϋπολογισμού, στο ΕΛΑΜ, αναλογιζόμενοι τα δεδομένα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός και τις αυξημένες ανάγκες του κράτους, προτίμησαν να επιδείξουν σοβαρότητα, παρά να ακολουθήσουν τον δρόμο του λαϊκισμού.

Αναφορικά με τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΕΛΑΜ στη Βουλή και την εκπροσώπηση του πλέον από διπλάσιους βουλευτές, ο κ. Χρίστου διαβεβαιώνει πως αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του ρόλου ως τέταρτη πολιτική δύναμη, και για αυτό θα πορευθούν με υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες που περιμένουν πράξεις και όχι με κούφια λόγια.

*Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια το ΕΛΑΜ κατερχόταν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές και έλαβε μόλις 4354 ψήφους. Από τότε μέχρι σήμερα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση καταγράφει αύξηση, όχι απλά ποσοστών, αλλά πραγματικών αριθμών ψήφων. Όταν ξεκινούσατε φανταζόσασταν πως θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη; 

Στην πρώτη εκλογική διαδικασία που συμμετείχε η Παράταξή μας, εξασφάλισε 663 ψήφους. Από εκείνη την μέρα, μέχρι και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου εξασφάλισε 24.255, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο παρουσιάζει συνεχή αύξηση, τόσο σε ποσοστά, όσο και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, πράγμα πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα, ίσως και ανά το παγκόσμιο.

Το δεδομένο αυτό απορρίπτει τους ισχυρισμούς όσων θέλουν να παρουσιάσουν το ΕΛΑΜ ως ψήφο διαμαρτυρίας ή αντίδρασης. Η Παράταξή μας εξ όσων φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων έχει καθιερωθεί στην πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Αναφορικά με το ερώτημά σας, αν είχαμε φανταστεί τέτοια εξέλιξη, θα σας απαντήσω ότι είχαμε πίστη και θέληση να τα καταφέρουμε.

*Σπεύσατε από νωρίς να εξαγγείλετε την υποψηφιότητα σας, μάλλον για να αποφύγετε την εμπλοκή του κόμματός σας στη σεναριολογία και τις φήμες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γιατί διεκδικείτε την προεδρία της Βουλής; 

Μετά από πέντε χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διεκδικήσουμε την Προεδρία της Βουλής. Άλλωστε αποδείξαμε ότι μέχρι σήμερα πορευτήκαμε με πάσα σοβαρότητα, θέτοντας σε προτεραιότητα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και του λαού.

Άλλωστε το μήνυμα του λαού ήταν ξεκάθαρο, καθώς διπλασίασε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Παράταξή μας.

*Σε περίπτωση που η υποψηφιότητα σας δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη, είστε έτοιμος να στηρίξετε μια άλλη υποψηφιότητα;. Θα προχωρήσετε σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα πριν την πρώτη συνεδρία στις 10 του μήνα; 

Πρώτα προέχει η δική μας υποψηφίοτητα. Απ’ εκεί και πέρα είναι πολύ νωρίς να μιλούμε εκ των προτέρων για τα σενάρια της επόμενης μέρας, πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.

Γενικότερα όμως, αναφορικά με την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα ήθελα να δηλώσω ότι οι πόρτες του ΕΛΑΜ είναι ανοικτές στον οποιοδήποτε ενδιαφέρετε να συζητήσουμε. Εμείς, ως Παράταξη, δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ κανένα, τουναντίον σεβόμαστε όλες τις απόψεις, όπως άλλωστε αρμόζει σε μια δημοκρατία. Μακριά από κομματικές αγκυλώσεις, θα δούμε με βασικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρίστου Χρίστου στον REPORTER κάνοντας κλικ ΕΔΩ