Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστου Χρίστου, τη Δευτέρα 15/7/2019, στη Βουλή των Αντιπορσώπων για τον Μαύρο Ιούλη του 1974:

45 χρόνια έχουν περάσει από τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Η διχόνοια, τα χρόνια που προηγήθηκαν , το πραξικόπημα και η αδελφοκτόνος διαμάχη οδήγησαν την Πατρίδα μας στη μεγαλύτερη καταστροφή που έζησε μέχρι σήμερα.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο πιστεύει ακράδαντα ότι ο μαρτυρικός Λαός μας, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός, δικαιούται να γνωρίζει την πάσα αλήθεια για τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες.

Ποιοι ευθύνονται, ποιοι διέπραξαν λάθη, ποιοι παρέλειψαν να πράξουν το καθήκον τους και κυρίως γιατί οι Κυβερνήσεις μετά το 1974 δεν οδήγησαν κανένα υπεύθυνο στην δικαιοσύνη. Γιατί, οι κορυφαίοι χουντικοί αξιωματικοί, όπως ο Μπονάνος, ο Αραπάκης, ο Παπανικολάου, ο Ιωαννίδης, δεν οδηγήθηκαν σε δικαστήρια για το έγκλημα της Κύπρου.

Η γνώση της ιστορικής πραγματικότητας θα βοηθήσει τις νεότερες γενιές να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή τα σχέδια της, που προετοίμαζε επί σειρά ετών εις βάρος της Κύπρου.

Οι ορδές του Αττίλα εισβάλλουν στο Νησί μας και σκορπούν τον όλεθρο στο πέρασμά τους.

Χιλιάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Πολλά καλοκαίρια πέρασαν από τότε και το φωταγωγημένο σύμβολο της ντροπής στο Πενταδάκτυλο θυμίζει ότι ο κατακτητής δεν άλλαξε πρόσωπο.

Αυτήν ακριβώς την ώρα ο Αττίλας 3 είναι σε εξέλιξη. Γεωτρύπανα του τουρκικού ναυτικού παραβιάζουν την Κυπριακή ΑΟΖ και προχωρούν σε γεωτρήσεις. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης θέτει ζήτημα συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Άγκυρας.

Οι απειλές είναι συνεχείς και ασταμάτητες. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κύριος Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα πάθουμε τα ίδια.

Πώς απαντούμε σε όλα αυτά; Ανοίγουμε νέα οδοφράγματα, συνδέουμε τηλεφωνικά τις ελεύθερες με τις κατεχόμενες περιοχές, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα την υπόσταση του ψευδοκράτους και εμμένουμε να επιδιώκουμε μια λύση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσουμε πίσω το σύνδρομο του ηττημένου και να χαράξουμε μία νέα πορεία που θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν ξεχνούμε τους αδελφούς μας που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα της Ιστορίας. Πιστοί στα προαιώνια ιδανικά της φυλής μας θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της Τιμής και της Εθνικής Αξιοπρέπειας.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, ιδιαίτερα όσων από εμάς οι πατεράδες βρέθηκαν στα πεδία των μαχών, δεν ξεχνούμε τους τραυματίες και τους ανάπηρους του πολέμου.

Απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, καλούμε τις νέες γενιές να σταθούν ενωμένες σε ένα αρραγές μέτωπο, που θα έχει ως στόχο την δικαίωση του Λαού μας και την λευτεριά της Πατρίδας μας.