Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου έδωσε συνένευξη εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα TVOneNews. Ακολουθεί αυτούσια η συνένευξη:

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το ΕΛΑΜ να κατέβει με δικό του υποψήϕιο και ποιοι οι στόχοι σας;

Εδώ και αρκετούς μήνες τα συλλογικά όργανα του κόμματος αποϕάσισαν να κατέλθουμε αυτόνομοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας διαϕορετικούς από τους υπόλοιπους. Βλέπουμε ότι οι υπόλοιποι υποψήϕιοι είναι εκπρόσωποι του παλαιοκομματικού συστήματος και με τη δική μας υποψηϕιότητα τονίζουμε αυτή τη διαϕορά. Ως ΕΛΑΜ θεωρούμε ότι ένα καλό εκλογικό ποσοστό θα μας δώσει τη δυνατότητα και τη ευκαιρία να προωθήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας πολιτικές απόψεις στην κοινωνία.  Από την συνεχιζόμενη προεκλογική εκστρατεία λαμβάνουμε θετικά μηνύματα και μπορούμε να είμαστε στη 4η θέση. Το ΕΛΑΜ αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους και έχουμε την ευκαιρία να είμαστε κοντά στα προβλήματα του λαού μας. Και αυτό μεταϕράζεται σε πιθανή εκλογική επιτυχία με άνοδο ποσοστών αλλά τα αποτελέσματα θα ϕανούν στις 28 Ιανουαρίου.

Έχετε σκεϕτεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιον άλλο υποψήϕιο τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών;

Μετά την πρώτη Κυριακή και αϕού δούμε ποιοι θα είναι οι υποψήϕιοι που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν για να παρθούν οι αποϕάσεις. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα εκμεταλλευτούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, για να κερδίσουμε καρέκλες και αξιώματα.

Προ ημερών αναϕερθήκατε για επιτελεία που σας πλησίασαν για να μην θέσετε υποψηϕιότητα, θα μας τα αποκαλύψετε;

Δεν θα τα αποκαλύψω, εκείνοι που με προσέγγισαν πρέπει να έχουν το θάρρος να βγουν να το πουν. Αυτό που ήταν το ζητούμενο από διάϕορα επιτελεία ήταν να μην συμμετέχουμε με δικό μας υποψήϕιο κάτι που απορρίϕθηκε, αυτό που τους ανησυχούσε είναι η συμμετοχή μας, γιατί κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε τους πιθανούς ψηϕοϕόρους του ΕΛΑΜ.

Σε ποιους ψηϕοϕόρους απευθύνεται το ΕΛΑΜ;

Απευθυνόμαστε στον κάθε πολίτη που βαρέθηκε τα «δεσμεύομαι» και τα «θα», αλλά κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση και τα βιώνουν καθημερινά.
Ακούστηκαν και γράϕτηκαν πολλά για το ΕΛΑΜ, τελικά ποια η ιδεολογική του βάση;
Το ΕΛΑΜ ανήκει στον εθνικιστικό και πατριωτικό χώρο, όσα ακούστηκαν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ήταν μια προσπάθεια να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Δεν είμαστε οι τραμπούκοι που ήθελαν να μας παρουσιάσουν και αυτό ϕάνηκε με τη συμμετοχή μας στη Βουλή.  Είμαστε ένα πολύ σοβαρό πολιτικό κίνημα, με απόψεις και θέσεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τόπο μας.

Εντούτοις όμως μια μερίδα του κόσμου σας θεωρεί «ακραίους», μήπως έχετε «σκληρές» θέσεις σε κάποια θέματα όπως είναι το κυπριακό και το μεταναστευτικό;

Πιθανός μια μερίδα του κόσμου οι οποία είναι παραπληροϕορημένοι να θεωρεί το ΕΛΑΜ ως ένα ακραίο κόμμα, εμείς τον όρο ακραίος δεν τον αποδεχόμαστε. Εάν πιστεύεις ότι η απελευθέρωση της πατρίδας είναι κάτι ακραίο ή ότι πρέπει να υπάρχει μια σωστή μεταναστευτική πολιτική είναι πάλι κάτι ακραίο, εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Αντιθέτως πρέπει να θέσουμε το εθνικό μας πρόβλημα στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, ενώ για να επιλυθούν τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια νέα πολιτική γραμμή.

Για το κυπριακό τι προτείνει το ΕΛΑΜ;

To ΕΛΑΜ είναι αντίθετο σε κάθε λύση με τη μορϕή της ομοσπονδίας και κάθε μορϕή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Πιστεύουμε ότι η ποιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι το ενιαίο κράτος, η συνέχιση και διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είμαστε απλά απορριπτικοί αλλά καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να επανεξετάσουν την μέχρι σήμερα πορεία στο εθνικό πρόβλημα, 43χρόνια διαπραγματεύσεων καταδεικνύουν την ανάγκη να αλλάξουμε πορεία καθώς δεν οδήγησαν πουθενά.

Αν μπορούσατε να πάρετε αποϕάσεις για το μεταναστευτικό, ποιες θα ήταν;

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε την παράνομη από τη νόμιμη μετανάστευση καθώς είναι δυο διαϕορετικά πράγματα. Όσον αϕορά την παράνομη αυτό που θα κάναμε ήταν να εϕαρμόσουμε τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο νόμος είναι σαϕής, απαγορεύεται η παράνομη μετανάστευση και ως εκ τούτου όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να απελαθούν. Επίσης θα μειώναμε κατά πολύ τα επιδόματα που κάποιοι παράνομοι μετανάστες λαμβάνουν αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για τους μετανάστες και κανένας δεν αναγκάζει την Κυπριακή Δημοκρατία να δίνει αυτά τα προκλητικά επιδόματα, την ίδια ώρα που στους ανθρώπους, που δούλευαν σε αυτό τον τόπο δίνουν συντάξεις των 400 ευρώ. Υπάρχουν κυκλώματα που έχουν επαϕή με τους εκάστοτε κυβερνώντες και εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους (τους παράνομους μετανάστες) και αυτό είναι ένα από τα σκάνδαλα που πρέπει να διερευνηθεί.

Όσον αϕορά τους νόμιμους μετανάστες πρέπει να σέβονται την χώρα που τους ϕιλοξενεί και πέραν από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Πάντοτε, όμως, για εμάς προέχει η στήριξη των Ελλήνων της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή αρκετές χιλιάδες συμπατριωτών μας έχουν γίνει οι ίδιοι μετανάστες και βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να τους εξασϕαλίσει θέσεις εργασίας.
Ποιές είναι οι θέσεις του Χρίστου Χρίστου στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής;

Οικονομία: Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες είναι το θέμα του δανεισμού. Εμείς προτείναμε να διαγραϕεί το λογιστικό χρέος, οι τόκοι δηλαδή που έχουν προστεθεί στα δάνεια για να μπορούν οι δανειολήπτες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στους τραπεζικούς οργανισμούς. Με αυτή την πρόταση θα επωϕεληθούν και οι τράπεζες και οι πολίτες. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, άσχετα με το τι λέει ο Υπουργός Οικονομικών, οι πολίτες δεν έχουν δει πραγματική βελτίωση στα νοικοκυριά τους.

Ανεργία: Η ανεργία συνεχίζει να είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. Ακούμε από πολλούς πολιτικούς χώρους να ευαγγελίζονται τη λέξη ανάπτυξη. Για να επέλθει πραγματική ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα. Η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αναπτυχθούν επιχειρήσεις στην ύπαιθρο. Όσες επιχειρήσεις αναπτύξουν δραστηριότητες σε απόσταση 40 χιλιομέτρων και πάνω από τα αστικά κέντρα, να ϕοροαπαλάσσονται, να υπάρχει μείωση του εταιρικού ϕόρου. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί και η αστυϕιλία, αλλά και να εργοδοτηθεί ο ντόπιος πληθυσμός.

Επίσης άλλη μια πρόταση είναι ότι όλες οι συμβαλλόμενες εταιρίες, που έχουν σύμβαση με το δημόσιο για οποιοδήποτε έργο να υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν ένα αριθμό ανέργων. Πρέπει όμως να υπάρξει και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και αυτό είναι η διαχείριση  της κυπριακής ΑΟΖ και η δημιουργία ενεργειακής βιομηχανίας στον τόπο μας, γιατί εκεί βρίσκεται το οικονομικό μέλλον του τόπου μας.

Κοινωνική πολιτική: Όσον αϕορά τους χαμηλοσυνταξιούχους το ΕΛΑΜ έχει κατατεθέσει στη Βουλή πρόταση, η οποία προνοεί ότι η κατώτατη σύνταξη πρέπει να ανέλθει στα 800 ευρώ. Επίσης έχει κατατεθέσει πρόταση και για τον κατώτατο μισθό ο οποίος πρέπει να ανέλθει στα 1200 ευρώ. Επίσης απο το ΕΛΑΜ κατατέθηκε και πρόταση νόμου για πρόωρη σύνταξη όσον αϕορά τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Λήπτες Δημοσίων Βοηθημάτων: Αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν μειωθεί τα βοηθήματα που δίνονται, ενώ μια ομάδα ανθρώπων που αδικούνται είναι οι πολύτεκνές οικογένειες και πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς προτείνουμε τη στήριξη αυτών των ανθρώπων και από το τρίτο παιδί η οικογένεια πρέπει να θεωρείται πολύτεκνη.