Τη θέση του, την οποία έχει εκφράσει και παλαιότερα, για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και πίεση της ΕΕ για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, μετά την έξοδό του από το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «πρέπει να σημειώσουμε ότι η στάση που κράτησε η Γαλλική Δημοκρατία στην πρόσφατη κρίση αλλά και παλαιότερα όταν η Κύπρος την χρειάστηκε είναι προς το συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού».

«Επιβάλλεται πλέον η σύσφιξη των σχέσεων και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Γαλλία», είπε.

Ο κ. Χρίστου συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την στάση που έχει κρατήσει ως σύνολο μέχρι σήμερα η ΕΕ.

Νομίζουμε, πρόσθεσε, «ότι ήρθε ο καιρός να στείλει ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα στην Τουρκία η οποία συνεχώς αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε όλοι μας και της Ελλάδας».

Θέση του ΕΛΑΜ την οποία έχουμε μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παλαιότερα Εθνικά Συμβούλια τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, είπε ο Πρόεδρος τους ΕΛΑΜ, είναι ότι «θα πρέπει η  Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα στοχεύουν ακριβώς στο να δημιουργήσουν κόστος στην κατοχική δύναμη».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πίεση της ΕΕ για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία».

Θεωρούμε, είπε ο κ Χρίστου, «πως αυτά τα δύο ειδικά μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα και θα πιέσουν τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας να αντιληφθεί ότι πρέπει  επιτέλους να αλλάξει γραμμή».