Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας της ολομέλειας της βουλής ο Πρόεδρος της Παράταξης μας Χρίστος Χρίστου για το θέμα: «Θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της δραστηριότητας lobbying», (ομάδες συμφερόντων), «ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί ζητημάτων που άπτονται της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας με αξιωματούχους ή μέλη της κρατικής υπηρεσίας ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», υπογράμμισε με έμφαση τα πιο κάτω:

«Η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, διασφαλίζει την λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Ενός κράτος που σέβεται τους πολίτες του. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες σκανδάλων διαφθοράς, χωρίς να βλέπουμε όμως να απονέμεται δικαιοσύνη.

Ενδεικτικά να θυμίσω τα δεκάδες πορίσματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με ενόχους, για τους οποίους  ποτέ δεν ακούσαμε καμία τιμωρία. Ήταν όλοι τους «αθώοι ένοχοι» και τα πορίσματα οδηγήθηκαν στις Ελληνικές καλένδες.

Επί του νομοσχεδίου:

Διαφωνούμε με την τοποθέτηση όλων των κομμάτων. Η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για το «lobbying» και η τήρηση δημόσιου μητρώου διαφάνειας, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας. Θα ήταν μια ευκαιρία δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών φορέων της χώρας, ιδίως σε μια περίοδο δυσπιστίας και έντονης κριτικής έναντι του πολιτικού συστήματος και των θεσμών.

Όμως η εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά.

Ζούμε μέσα στα όρια μιας μικρής κοινωνίας, όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων και πολιτών είναι άμεσες.

Η επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των συνανθρώπων μας, του κάθε επαγγελματικού κλάδου, της κάθε επιχείρησης, αποτελεί για εμάς μια σωστή και θεμιτή πρακτική.

Επομένως στην περίπτωση της χώρας μας, οι προσεγγίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο όχι μόνο είναι λανθασμένες, αλλά θα επιφέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Θέτουν περιορισμούς στα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα όλων των πολιτών, όπως η ελευθερία έκφρασης, πληροφόρησης, ακρόασης, συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό που θα ψηφίσουμε σήμερα δεν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να απαντήσω στην Υπουργό Δικαιοσύνης, κα Δράκου, που αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δήλωσε ότι «προκειμένου να εκπληρώσουμε την υποχρέωση μας προς την κοινωνία, να δώσουμε ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στη διαφθορά»:

Κυρία Υπουργέ, αν θέλετε να εκπληρώσετε την υποχρέωση σας απέναντι στην κοινωνία τότε προχωρήστε με παραδειγματικές τιμωρίες όσων διασπάθισαν τα δημόσια ταμεία και οδηγήστε τους ενώπιον της δικαιοσύνης. Ακούσαμε πολλά. Χρηματιστήριο, Κυπριακές αερογραμμές, Φόκους, διαγραφές δανείων. Δεν είδαμε όμως τίποτα, ένα ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου για να ξανακερδίσουμε και την εμπιστοσύνη του κάθε συμπατριώτη μας».