Η Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 15/2 νομιμοποίησε την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή, την εξαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης, με 34 ψήφους υπέρ, έναντι 18 ψήφων κατά.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστου Χρίστου, που εξηγεί τους λόγους που το Κίνημά μας καταψήφισε την εν λόγω νομοθεσία:

Ο διάλογος γύρω από το θέμα της ιατρικής κάνναβης διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να έχουμε καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Γενικότερα, στην δική μας προσέγγιση, αντιμετωπίζουμε θετικά την εισαγωγή οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος, που αποδεδειγμένα βοηθά στην καταπολέμηση κάθε μορφής ασθένειας ή νόσου.

Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα είναι σαφής:
Η ινδική κάνναβη δεν είναι φάρμακο. Καμία σοβαρή μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει ότι η χρήση της έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, έχουμε μόνο ενδείξεις πως η κάνναβι, σε κάποιες περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, έχει ανακουφιστικές ιδιότητες.

Απεναντίας μια πρόσφατη έρευνα της ψυχιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του Μπόχουμ στην Γερμανία, έδειξε ότι η χρήση κάνναβης, φαρμακευτικής ή μη, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του χρήστη.

Στατιστικά, 1 στους 11 που καπνίζει τακτικά μαριχουάνα, αναπτύσσει φοβικά σύνδρομα, κατάθλιψη και προβληματική συμπεριφορά.

Σημειώστε επίσης, πως η κάνναβη έχει την ικανότητα να ενεργοποιήσει νευρο–διαβιβαστές του εγκέφαλου που προκαλούν σχιζοφρένεια σε άτομα με αυτήν την προδιάθεση.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Οι ασθενείς που δυνητικά θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν την κάνναβη στην Κύπρο, με συνταγή γιατρού, υπολογίζονται στις 3 χιλιάδες. Αυτές οι ανάγκες πολύ εύκολα μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές ανάλογων ποσοτήτων από το Υπουργείο Υγείας και έτσι θα διασφαλιστεί το θέμα της ασφάλειας.

Στην πραγματικότητα, όλα όσα συζητούμε σήμερα, η κυβέρνηση μέσα από τις εν λόγω τροποποιήσεις, προσχηματικά εκμεταλλεύεται τον πόνο μιας μερίδας ασθενών για να καθορίσει το πλαίσιο δημιουργίας βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

Ο στόχος είναι αποκλειστικά το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις επενδύσεις, κυρίως αμερικανικών και ισραηλινών εταιριών, σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης, κάτι το οποίο θέλουμε να σημειώσουμε, είναι πως οποιοδήποτε νομοσχέδιο φωτογραφίζει εταιρίες και περιορίζει τον αριθμό των εταιριών που μπορούν να ασχοληθούν σε ένα εξιδεικευμένο τομέα, μας θέτει μεγάλους προβληματισμούς και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα εμπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή που η μάστιγα των ναρκωτικών απειλεί την Νεολαία της πατρίδας μας και κάθε μέρα ακούμε για νέα κρούσματα σε πιο νεαρές ηλικίες, ακόμη και σε μαθητές, η πολιτεία, μέσα από το κοινοβούλιο, θα στείλει ένα λανθασμένο μήνυμα στην νεολαία, ότι η χρήση κάνναβης είναι φαρμακευτική και με αυτό τον τρόπο, όποιος την καταναλώνει, δεν έχει να φοβάται τίποτα για την υγεία του.

Θέλοντας να εμποδίσουμε τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, το ΕΛΑΜ θα ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ τις τροποποιήσεις αυτού του νόμου. Πάνω από την κερδοφορία του καρτέλ που κάποιοι θέλετε να στήσετε, προέχει η υγεία όλων των πολιτών και ειδικότερα η προστασία των νέων ανθρώπων.

Εμείς, οραματιζόμαστε μια νεολαία ζωντανή, πρωταγωνιστή στους πολιτικούς, κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες μακριά από κάθε είδους εξάρτηση και από κάθε είδους ναρκωτικές ουσίες.