Ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό. Η δική μας θέση είναι ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να ενταθούν και κυρίως πρέπει να ελεγχθούν οι επίσημες είσοδοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσο αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων, πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι το κλείσιμο ΟΛΩΝ των οδοφραγμάτων. Θεωρούμε και ότι αυτή τη στιγμή, με την απειλή στη δημόσια υγεία από τον κορωνοϊό, καθώς επίσης και το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, επιβάλλουν πλέον να παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Η χώρα βρίσκεται  ενώπιον τριών συγκεκριμένων απειλών, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει ο καθένας την επίσημη θέση του και δημόσια.

Όσο αφορά τη μετανάστευση ειδικότερα, δυστυχώς οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις που το ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια προσπαθεί να περάσει σε όλους τους αρμοδίους, γίνονται τώρα μια πραγματικότητα. Το τι παρακολουθούμε στον Έβρο, είναι η ασύμμετρη επίθεση εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους ως όπλο για να αλώσει την ελληνική επικράτεια.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες είναι πιθανό η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί στην ίδια θέση. Θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα και να είναι άμεσα. Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έχουμε προτείνει μια σειρά από μέτρα, θα στείλουμε και επιστολή την ερχόμενη βδομάδα για να τα αναλύσουμε και να τα επεξηγήσουμε και θεωρούμε ότι η πατρίδα μας δεν έχει περιθώρια πλέον να δεχτεί ούτε έναν ακόμη παράνομο μετανάστη.

Θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει την απόφαση και να διακόψει την εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου. Επίσης θα πρέπει τα δικηγορικά γραφεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εμπλέκονται σε αυτά τα κυκλώματα, να αντιμετωπιστούν κάτω από το καθεστώς του οργανωμένου εγκλήματος.

Όσο αφορά την Αμμόχωστο, αν η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της τους ερχόμενους μήνες και προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου, τότε η ΚΔ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μοναδικά μέσα που διαθέτει, δηλαδή την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για λήψη αποφασιστικών μέτρων απέναντι στην επεκτατικότητα της Τουρκίας. Ζητούμε όπως εξεταστεί αυτό το οποίο το ΕΛΑΜ έχει τονίσει πολλές φορές, δηλαδή την εφαρμογή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ προς την Τουρκία.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

 

*Δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά το Εθνικό Συμβούλιο – 5/3/2020