Κύριε Πρόεδρε,

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η σημαντικότερη διαδικασία μέσα από την οποία εξετάζονται όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας. Την περασμένη Παρασκευή ο νέος Υπουργός Οικονομικών με την δική του τοποθέτηση καθόρισε τη λογική και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το έτος 2020.

Από την πλευρά μας, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα και πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, είμαστε έτοιμοι να επικροτήσουμε τις σωστές ενέργειες ανεξαρτήτως από την κομματική τους προέλευση. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα σε αυτά τα 3 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, στηρίζοντας είτε κυβερνητικά νομοσχέδια, είτε προτάσεις νόμου άλλων κομμάτων χωρίς παρωπίδες και κομματικές αγκυλώσεις.

Δυστυχώς όμως, τα όσα ακούμε τους τελευταίους μήνες μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν όλοι σε αυτήν την αίθουσα ζούμε στην ίδια χώρα.

Οι δηλώσεις για βελτίωση των δεικτών της Οικονομίας για την μείωση της ανεργίας, την μείωση του εξωτερικού χρέους, την μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων αποκρύπτουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εικόνα. Οι πολίτες μέσα από τα μακροχρόνια μέτρα λιτότητας πλήρωσαν και πληρώνουν για μία κρίση που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Αντίθετα όσοι φέρουν ευθύνη για την κατάσταση παρέμειναν στο απυρόβλητο και χωρίς να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας.

Ξεκινώντας από τον χρηματοπιστωτικό τομέα οι Τράπεζες χρησιμοποιούν τα νομοθετικά υπερόπλα που τους παρείχαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό Κόμμα το 2018 φέρνοντας τσουνάμι εκποιήσεων. Εάν δεν γνωρίζετε τι σημαίνει εκποίηση πρώτης κατοικίας, σας καλώ να παρευρεθούμε μαζί σε μία, για να δείτε την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων που βλέπουν το σπίτι που μεγάλωσαν να χάνεται.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, παρά το γεγονός ότι αρκετά εξ αυτών πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές σε ξένες εταιρίες, ξεπερνούν τα 10 δις.

Το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο ΕΣΤΙΑ που θα έλυνε τα προβλήματα ΑΠΕΤΥΧΕ μέχρι αυτήν την στιγμή. Μόλις το 10% των δικαιούχων εντάχθηκαν στο σχέδιο και γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτοί οι αριθμοί θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη παράταση της κρίσης.

Έχουμε καταθέσει αρκετές φορές τις δικές μας προτάσεις, μέσα από τις οποίες θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι πολίτες. Από το 2017 καταθέσαμε προτάσεις για να παρέχουμε κίνητρα στους καλοπληρωτές, στους ανθρώπους δηλαδή που εξυπηρετούν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, μία ακόμα τροπολογία μας για αυτό το θέμα απορρίφθηκε από όλους σας, την ίδια στιγμή που ακόμη και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, συμφωνούμε με την ανάγκη να δούμε αυτό το θέμα, το καταψήφισε.

Πιέσαμε για να έχει ο ιδιοκτήτης τον πρώτο λόγο στην αγορά της περιουσίας του όταν αυτή οδηγείται σε εκποίηση. Ζητήσαμε και ζητούμε να υπάρξει κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών ώστε να ξεχωρίσουν οι πραγματικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, από τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Μέχρι σήμερα δεν εισακουστήκαμε γιατί τα μικροκομματικά συμφέρονται στέκονται πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Το μόνο που ενδιαφέρει την πλειοψηφία της Βουλής είναι η εξυπηρέτηση των μεγαλοτραπεζιτών και υπάρχει έντονα η αίσθηση πως το Κράτος και η Βουλή δεν τοποθετούνται επαρκώς επί αυτών των θεμάτων.

Περνώντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα τομέα που σας ενοχλεί πάρα πολύ, στον τομέα των σκανδάλων και της διαφθοράς.

Επικρατεί μια γενική αντίληψη την οποία πλέον ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται. Όπου ήταν μπλεγμένα τα κόμματα υπάρχουν φαινόμενα:

Α) διαφθοράς

Β) κακοδιαχείρισης

Γ) Ανικανότητας

Υπενθυμίζω το πρόσφατο παράδειγμα με τις 800 σελίδες του πορίσματος για το Συνεργατισμό που καταλογίζει σαφείς ευθύνες στον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ. Εάν για την Λαϊκή Τράπεζα η κύρια αιτία της κατάρρευσής της οφείλεται στην έκθεσή της στα Ελληνικά ομόλογα,  κατά αντιστοιχία στην περίπτωση του Συνεργατισμού, η κατάρρευσή του οφείλεται στην έκθεσή του στα κομματικά ομόλογα. Στην κομματοκρατία δηλαδή, που έστησε για δεκαετίες ένα μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες του Λαού μας. Βέβαια, και αυτό το πόρισμα όπως και πολλά άλλα έμειναν στα συρτάρια, χωρίς να οδηγηθούν  ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας, στα κοινωνικά και εργασιακά θέματα οι άστεγοι στην Πατρίδα μας είναι δεκάδες, η ανεργία μειώνεται πλασματικά με μισθούς πείνας, νέοι επιστήμονες εργάζονται σε καφετέριες και περίπτερα, οι παγοποιήσεις στο δημόσιο συνεχίζονται και ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας συνεχίζει να βρίσκεται στο εξωτερικό για βιοποριστικούς λόγους. Τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη και έχουμε φθάσει στο σημείο φοιτητές να ενοικιάζουν διαμερίσματα στα κατεχόμενα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Την ίδια ώρα άνθρωποι που δούλευαν μια ζωή χτίζοντας την Πατρίδα μας, λαμβάνουν για τους κόπους τους, συντάξεις των 356 ευρώ. Επίσης, επιμένετε να εφαρμόζετε στη δημόσια υπηρεσία το πέναλτι του 12% σε όσους επιθυμούν πρόωρη αφυπηρέτηση, στερώντας με αυτόν τον τρόπο το άνοιγμα εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι κόβονται επιδόματα αναπηρίας σε παιδιά που τα δικαιούνται με την δικαιολογία ότι υποφέρουν από μέτριας μορφής αναπηρία. Φαντάζομαι, δεν έχει κανείς από εσάς εικόνα του τι σημαίνει μια οικογένεια να φροντίζει ένα παιδί με «μέτριας» μορφής αναπηρία.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε; Αυτό ακριβώς εννοείται μεταμνημονιακή εποχή;

Το ΕΛΑΜ κατέθεσε Πρόταση Νόμου από τον Ιούλιο του 2017 για θέσπιση κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης.  Είδαμε με ικανοποίηση και άλλα κόμματα να υιοθετούν αυτή μας την πρόταση και περιμένουμε την ψήφιση και εφαρμογή της ώστε να διορθώσουμε μία στρέβλωση από τις πολλές που επικρατούν στην Κύπρο.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Σίγουρα η οικονομία δεν είναι στα επίπεδα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ανάπτυξη όντως υπάρχει. Ανάπτυξη όμως για τους λίγους, τους συγκεκριμένους, για την ακρίβεια τους πολύ λίγους.

Η μεσαία τάξη που κάποτε ήταν ο στυλοβάτης της οικονομίας, δέχεται πιέσεις στο οικογενειακό εισόδημα και οι πιο παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού, αυτές που θυσίασαν πολλά για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τους αυριανούς πολίτες, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, χωρίς κρατική μέριμνα.

Πόσα αλήθεια κίνητρα δόθηκαν σε μονογονιούς και στους πολύτεκνους για το τεράστιο λειτούργημα τους; Πώς ακριβώς ενθαρρύνετε την μητρότητα και την πατρότητα; Οι μέρες αυτές είναι ίσως οι πιο επίκαιρες από ποτέ για να συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο βρίσκεται καθηλωμένος στο 1.32 ΚΑΙ από το 1995 βρίσκεται κάτω από το 2.1 που είναι το ελάχιστο απαραίτητο για την αναπλήρωση των επομένων γενιών.

Ως Κίνημα, αντιλαμβανόμενοι αυτό το μεγάλο πρόβλημα, καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις παραχώρησης κινήτρων, ώστε να καταπολεμήσουμε το μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις είναι οι εξής:

  • Φορολογικές ελαφρύνσεις. Δυστυχώς οι πολιτικές της Κυβέρνησης αντί να ενθαρρύνουν την μητρότητα, την αποτρέπουν.
  • Δημιουργία δομών ολοήμερης φροντίδας των παιδιών και ανάπτυξη βρεφοκομικών θέσεων για όλα τα νεογέννητα.
  • Αύξηση της άδειας μητρότητας.
  • Εφαρμογή μηνιαίου μισθού για τις πολύτεκνες μάνες που επιλέγουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
  • Προστασία της ανύπαντρης μητέρας και απαγόρευση των αμβλώσεων. Θυμίζω ότι η πλειοψηφία της Βουλής, πλην του ΕΛΑΜ, νομιμοποίησε τις εκτρώσεις με αποτέλεσμα να οξύνει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
  • Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, με στόχο να γίνει σεβαστός ο θεσμός της οικογένειας.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως, χρειάζονται χρήματα και για να προλάβω το γνωστό αφήγημα ότι χρήματα δεν υπάρχουν, θα παραθέσω κάποιους άλλους τομείς για τους οποίους υπάρχουν ως εκ θαύματος πολλά εκατομμύρια διαθέσιμα.

1,5 εκ ευρώ θα εγκριθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να φοιτούν τ/κ μαθητές σε Ιδιωτικά Σχολεία. Και ερωτούμε: Πότε δώσατε έστω και ένα ευρώ για Ε/κ μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν σε ιδιωτικά σχολεία; Γιατί αυτός ο ρατσισμός απέναντι στα δικά μας παιδιά; Το ΕΛΑΜ για αυτό το κονδύλι κατέθεσε τροπολογία διαγραφής του. Όποιος έχει το θάρρος, από τα υπόλοιπα κόμματα που διαφωνούν, πρέπει να μας στηρίξει.

Δισεκατομμύρια έχουν χαθεί στα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, του παράνομου ELA, των Κυπριακών Αερογραμμών, της FOCUS, της φοροδιαφυγής, της Δρομολαξιάς και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο από τη τσέπη του φορολογούμενου για να παίρνουν επιδόματα παράνομοι μετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου.

Και με την ευκαιρία για να τελειώσει το παραμύθι, όπου αρκετοί Βουλευτές όταν βρίσκονται σε κανάλια εξηγούν στους πολίτες ότι δεν πληρώνουν τα επιδόματα. Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πληρώνουν αυτά τα επιδόματα. Τα δε ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι περίπου ένας μύθος, γιατί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και κατά δεύτερο, αυτά τα κονδύλια προέρχονται από φορολογίες των ευρωπαίων πολιτών.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και νυν Υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν ως οργανωμένο σχέδιο την ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών. Την ίδια ώρα ο αριθμός των αιτητών πολιτικού ασύλου σήμερα, έφτασε με επίσημα στοιχεία στο 4% του πληθυσμού και σύμφωνα με όσα ακούσαμε στην αρμόδια επιτροπή, σε πέντε χρόνια θα ξεπεράσει το 10%. Έχουν μάθει το παιχνίδι, απ’ ότι φαίνεται και μας κοροϊδεύουν.

Η εγκληματικότητα με την εμπλοκή αλλοδαπών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η γκετοποίηση περιοχών γίνεται πράξη.

Αν δεν συνέλθουμε σύντομα στα χρόνια που έρχονται, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης θα διογκωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Το βάρος της συντήρησης αυτών των ανθρώπων, χωρίς να είναι ενταγμένοι στην αγορά εργασίας και χωρίς να συνεισφέρουν ούτε σεντ στα ταμεία του κράτους, θα οδηγήσει την ευάλωτη οικονομία μας και τις δομές πρόνοιας, και υγείας του κράτους, σε πλήρη κατάρρευση.

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: όσο υπάρχουν Έλληνες της Κύπρου άνεργοι και άστεγοι. Όσο οι κατοικίες των συμπατριωτών μας απειλούνται από τις Τράπεζες. Όσο οι νόμιμοι κατοίκοι αυτής της χώρας λαμβάνουν μισθούς πείνας και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν θα εγκρίνουμε ούτε ένα ευρώ για τους παράνομους μετανάστες.

Στο πρωτογενή τομέα, στα θέματα του αγροτικού κόσμου, αγρότες και γεωργοί περιμένουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν γιατί βρισκόμαστε δήθεν σε μεταβατική περίοδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τόσο οι περσινές αποζημιώσεις και προκαταβολές, όσο και οι φετινές. Να υπενθυμίσω πως όταν το θέμα βρισκόταν στην αρμόδια επιτροπή, είχαμε τονίσει στον Υπουργό ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα όπως έχουν υποσχεθεί, διότι θα έπρεπε να αλλάξουν όλο το σύστημα, να αλλάξει το λογισμικό, να αλλάξει η μέθοδος αξιολόγησης των ζημιών, κάτι που δυστυχώς το πλήρωμα του χρόνου έρχεται να μας επιβεβαιώσει. Το κράτος και το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τις προκαταβολές, ούτως ώστε να μπορέσουν φέτος οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν, καθώς οι περισσότεροι είναι προ του φάσματος της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Επίσης, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τους παραγωγούς και τους καταναλωτές από τα τουρκικά προϊόντα, που έχουν κατακλύσει τις αγορές μας, μέσω των κατεχομένων, πρέπει ζητήσουμε την άμεση κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής.

Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, εμείς στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς να το υποσκάψουμε και χωρίς να θέτουμε εμπόδια, όπως έπραξαν άλλοι. Προτεραιότητα για εμάς είναι η σωστή λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων τα οποία αποτελούν την ραχοκοκαλιά της δημόσιας υγείας. Το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει τα νοσοκομεία μας πολλές φορές καταβάλλει υπερπροσπάθειες να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Δυστυχώς, ο ΟΚΥΠΥ, τρία χρόνια μετά την λειτουργία του, δεν κατάφερε ακόμη να σταθεί στα πόδια του και να βοηθήσει στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Στον τομέα της Άμυνας, βλέπουμε για μία ακόμη φορά ένα κουτσουρεμένο προϋπολογισμό ενώ για αρκετά χρόνια και με συνενοχή όλων όσων κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν τον τόπο μας τα χρήματα της έκτακτης αμυντικής εισφοράς καταλήγουν οπουδήποτε αλλού εκτός από την Άμυνα.

Η ενίσχυση της Αμυντικής ικανότητας της χώρας στη λογική της δημιουργίας αποτρεπτικής ισχύος, είναι μονόδρομος. Η πολιτική ηγεσία έχει ευθύνη να αντιληφθεί ότι η ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια στην περιοχή μας δεν είναι κάτι δεδομένο. Επομένως, η συνεχής αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς με νέα εξοπλιστικά προγράμματα, παράλληλα με την εκ νέου ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελούν μόνο μερικά από τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουμε.

Οι επιθετικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οι απειλές τους έγιναν πράξεις στη Συρία, ενώ τα τουρκικά γεωτρύπανα είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και εμείς τι ακριβώς κάναμε; Συρθήκαμε για μία ακόμη φορά εν μέσω απειλών και παράνομων ενεργειών σε μία Τριμερή Διάσκεψη στο Βερολίνο. Αφήσαμε την τουρκική προπαγάνδα να οργιάζει για τους κακούς Ελληνοκύπριους που δεν θέλουν λύση. Μάλιστα, αυτή την προπαγάνδα τα δύο μεγάλα κόμματα, το καθένα με τον δικό του τρόπο, φρόντισαν να την εντείνουν και να στοχοποιήσουν την δική μας πλευρά, ότι φέραμε την ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού και ότι δεν προχωρεί η διαδικασία.

Επιτρέψαμε να τεθεί στην ίδια μοίρα ο θύτης και το θύμα, η Κυπριακή Δημοκρατία με το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη.Το αποτέλεσμα του Βερολίνου, ήταν ότι ακριβώς είχαμε προβλέψει. Οδηγούμαστε σε μία νέα Πενταμερή χωρίς ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία.

Οι στιγμές, τις οποίες περνά η πατρίδα μας, είναι πραγματικά κρίσιμες και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είτε είναι επικίνδυνα αφελής, είτε συνειδητά λειτουργεί για τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων. Η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει αφεθεί στην τουρκική πλευρά. Έτσι, χωρίς να ασκήσει βία επιβάλλει τετελεσμένα, όπως είναι η συμφωνία για καθορισμό ζωνών επιρροής την οποία υπέγραψε πολύ πρόσφατα με τη Λιβυή.

Ως ΕΛΑΜ, ζητήσαμε και ζητούμε επίσημα από αυτό το βήμα: η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διακόψει άμεσα όλες τις διπλωματικές σχέσεις που έχει με τη Λιβύη και να καταγγείλει διεθνώς, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, την παράνομη αυτή συμφωνία. Πιστεύουμε, πως μόνο δύο μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν από την πλευρά μας για να έχει κόστος η Τουρκία.

Πρώτον, το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, το οποίο επαφίεται αποκλειστικά στην δική μας πλευρά. Δεύτερο, η άσκηση πίεσης προς τα ευρωπαϊκά όργανα για επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στην κατοχική δύναμη.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει η Κύπρος να έχει πραγματικούς φίλους στους κόλπους της Ευρώπης.

Που είναι λοιπόν οι πολυδιαφημιζόμενοι σύμμαχοι της Κύπρου στο ευρωκοινοβούλιο;

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου συμμετέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έσπασε το εμπάργκο των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων που είχαν αποφασίσει ομόφωνα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικοινωνώντας με τον Ερντογάν, που είναι ο κύριος υπεύθυνος της σφαγής στη Συρία και των παράνομων ενεργειών στην Κύπρο.

Ο δε Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, το μόνο που κάνει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, είναι να αποτελεί τον εκπρόσωπο της Άγκυρας στην Ευρώπη. Κορύφωση των προκλητικών του ενεργειών ήταν το άνοιγμα πολιτικών γραφείων στα κατεχόμενά εδάφη μας.

Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που θα στεκόταν στο πλευρό της Κύπρου, έδειξε και αυτή το πραγματικό της πρόσωπο. Πρώτα η Αντιπρόεδρος τους, Κάτι Πίρι, προσπάθησε να άρει την δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων με την απόπειρα εφαρμογής του «απευθείας εμπορίου», κίνηση που θα σήμαινε το τέλος των ελπίδων για λύση του Κυπριακού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Ντέιβιντ Σασόλι που προέρχεται από την ίδια πολιτική ομάδα συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών καταπατώντας πλήρως και αυτός την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών της Ευρώπης.

Αυτά τα αναφέρω, για να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης ποια είναι η ακριβής σας δράση στην Ευρωβουλή και πόσο σας υπολογίζουν οι πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκετε.

Το ΕΛΑΜ αποτελεί το μοναδικό Κίνημα το οποίο τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και σε κάθε μορφή λύσης Ομοσπονδίας. Οι συζητήσεις σε αυτή τη βάση είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό άλλωστε απέδειξαν 40 χρόνια συνομιλιών. Οποιαδήποτε λύση σε αυτό το μοντέλο :

Είναι ρατσιστική και διχοτομική, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας μέσα από την σταθμισμένη ψήφο και την εκ περιτροπής προεδρία, δικαιώνει με την υπογραφή μας τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού.

Καταθέσαμε, από την πρώτη στιγμή στο Εθνικό Συμβούλιο, συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αλλαγή του πλαισίου λύσης. Η πρόταση επανατοποθετεί το Κυπριακό στην ορθή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλει να προχωρήσει σε επανεκτίμηση όλης κατάστασης.

Η πολιτική ηγεσία εαν έχει χάσει τον δρόμο της, μπορεί να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία, μέσα από ένα νέο δημοψήφισμα για το τι είδους λύση προκρίνει ο λαός. Συνολικά, ο στρατηγικός σχεδιασμός τον οποίο προτείνει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο συνοψίζεται στις εξής βασικές αρχές:

  • Προώθηση λύσης ενιαίου κράτους
  • επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
  • Συνεργασία με χώρες με τις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων
  • Διεθνοποίηση του Κυπριακού Προβλήματος και εξάσκηση πίεσης προς  την Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων
  • Απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργιακού μας προγράμματος και εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων αποκλειστικά προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκλείοντας το ψευδοκράτος και την Τουρκία από αυτή την διαδικασία
  • Άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και κατάργηση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής
  • Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διαδρομή που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα δίκαια του λαού μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κλείνοντας το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό εκτός από τα κονδύλια για την άμυνα, την υγεία και τις ειδικές ανεξάρτητες υπηρεσίες. Η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μια πολιτική πράξη που στόχο έχει να δηλώσει τη διαφωνία μας στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα κονδύλια και ιεραρχούνται οι ανάγκες λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Η χώρα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει. Το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στις επόμενες γενεές, στους νέους που θέλουν να παραμείνουν στην Κύπρο και όχι να αναζητήσουν αλλού ένα καλύτερο μέλλον, στους νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια χωρίς να ανησυχούν για την ίδια την επιβίωση τους, στους νέους που κανένας τραπεζίτης δεν θα βγάλει έξω από το σπίτι τους.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)