Τοποθέτηση έκανε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Χρίστου κατηγόρησε τη διοίκηση του ΘΟΚ, ότι αντί να παράγει, όπως οφείλει, πολιτισμό, επιλέγει να παράγει πολιτική ενώ δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του για το 2017.

Υπενθύμισε την περιβόητη παράσταση στο κατεχόμενο θέατρο της Σαλαμίνας στο πλαίσιο δικοινοτικής εκδήλωσης, παράσταση που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τα χρήματα των φορολογουμένων αν και δεν υπήρχε σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό του ΘΟΚ. Η παράσταση που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2016 στην τουρκοκρατούμενη Σαλαμίνα, δεν έλαβε προηγούμενη έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Δημοκρατίας αλλά «άδεια» του «αντίστοιχου τμήματος» των κατοχικών αρχών! Με λίγα λόγια, ο ΘΟΚ χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να προωθήσει την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο.

Έχοντας αυτά υπόψη, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και βουλευτής Λευκωσίας κ. Χρίστου ζήτησε από τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΕΛΑΜ, βάσει της οποίας θα πρέπει να δοθεί άδεια από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής προτού ο ΘΟΚ μπορεί να εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό που αφορά τα λειτουργικά έξοδα για το Νέο Θέατρο ΘΟΚ, καθώς και για την παραγωγή και προβολή θεατρικών έργων. Η τροπολογία του ΕΛΑΜ εμπεριείχε, ακόμη, την αποκοπή κατά 10% της αμοιβής των μελών του διοικητικού συμβουλίου και της καλλιτεχνικής επιτροπής για έξοδα συνεδριάσεων, ποσό που ανερχόταν στις 19.000 ευρώ.

Κατά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ τα υπόλοιπα κόμματα έδειξαν πόσο «σοβαρά» λαμβάνουν υπόψη την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον κυπριακό λαό. Ενώ τα κόμματα των Οικολόγων, το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ και η Συμμαχία Πολιτών  στήριξαν από κοινού τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων που αφορούσαν την αποκοπή κατά 10% του επιδόματος φιλοξενίας του Γενικού Διευθυντή και των εξόδων παραστάσεως του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, την ίδια στιγμή, τα ίδια κόμματα, καταψήφισαν την τροπολογία του ΕΛΑΜ που αφορούσε την ίδια μείωση (κατά 10%) παρόμοιας αμοιβής, συγκεκριμένα των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.

Είναι απορίας άξιο πως θα δικαιολογήσουν τα κόμματα αυτά στους ψηφοφόρους τους το λόγο που ενώ ψήφισαν τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, δεν ψήφισαν την ανάλογη τροπολογία του ΕΛΑΜ. Φαίνεται πως και μόνο το γεγονός ότι μια πρόταση κατατίθεται από το ΕΛΑΜ, είναι αυτόματα «λάθος» ανεξαρτήτως περιεχομένου, ανεξάρτητα εάν 2 λεπτά πριν έχουν ψηφίσει κάτι με ανάλογο περιεχόμενο. Το ΕΛΑΜ, επειδή, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, λαμβάνει σοβαρά τους Κύπριους πολίτες και τα χρήματα των φορολογουμένων, ψήφισε τις προτάσεις για αποκοπή των επιδομάτων αυτών ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα κατέθεσε την σχετική πρόταση.