Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Σίγμα σχετικά με τα όσα λέχθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, ούτως ώστε το επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν διάφοροι τομείς της οικονομίας.

Όσο αφορά το θέμα του Τουρισμού, ο κ. Χρίστου διατύπωσε την θέση του ΕΛΑΜ για δημιουργία ενιαίου εσωτερικού χώρου της Κύπρου με την Ελλάδα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ούτως ώστε με ασφάλεια όσοι πολίτες το επιθυμούν, να κινηθούν ελεύθερα και να κάνουν τις διακοπές τους.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την οικονομία, ο κ. Χρίστου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, ενώ συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν στηριχθεί όπως θα έπρεπε. Παράλληλα, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), δεν έχουν λάβει καμία απολύτως στήριξη από την κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ ξεκαθάρισε την πάγια διαφωνία του κινήματος με την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, καθώς από τη μία ο τραπεζικός τομέας έχει από μόνος του τη δυνατότητα να παρέχει δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή τη περίοδο, ενώ από την άλλη οι πόροι της κυβέρνησης θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο αποδοτικοί σε άλλους τομείς.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χρίστου τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των τραπεζών να στηρίξουν τους πολίτες και την οικονομία, καθώς έχουν την δυνατότητα να το πράξουν, ενώ δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά ο απλός πολίτης να πληρώσει τα σπασμένα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ δήλωσε πως έχει εγείρει στο εθνικό συμβούλιο το θέμα της τουρκικής επεκτατικότητας, με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για άλλη μια φορά φαίνεται η αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί ένα κράτος μέλος της που δέχεται επίθεση από Τρίτη χώρα, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.