Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου παρευρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 12/2, στο Σίγμα, μιλώντας για την τρέχουσα επικαιρότητα, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας, αλλά και η κοινωνία.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης, ενώ είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ, κατ’ αναλογία πλυθησμού, στην υποδοχή λαθρομεταναστών, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου το 4% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί, και υπολογίζεται πως σε πέντε χρόνια θα είναι το 10%. Οι λύσεις που πρότεινε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είναι, εκτός από το να ζητήσουμε και άλλη στήριξη από την ΕΕ, να λάβουμε και μέτρα δικά μας. «Πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα των επιδομάτων», αφού δεν είναι στην αγορά εργασίας και πρέπει η κυβέρνηση να τους καλύπτει τα έξοδα τους. Για όσους ενδεχομένως να τον αμφισβητήσουν, λέει πως στον πρόσφατο Προϋπολογισμό του 2020 εγκρίθηκαν πέραν των €70,000,000 για διάφορα ζητήματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση. Αυτά είναι εθνικά κονδύλια, προερχόμενα από τους Κύπριους φορολογούμενους και όχι από κονδύλια της ΕΕ.

Ο κ. Χρίστου θεωρεί πως όλα τα επιδόματα πρέπει να κοπούν. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύπτει μόνο τις άμεσες ανάγκες. Δηλαδή αυτές τις οποίες προβλέπεται και βάση από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες να καλύπτουμε. Θα τους φιλοξενήσουμε, αν χρειάζονται βοήθεια σε θέματα υγείας, βεβαίως και θα τους βοηθήσουμε». Το ΕΛΑΜ προτείνει όπως δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για όσους υποβάλουν αίτημα ασύλου. Θα αντιλαμβάνονται πως όσοι έρχονται στην Κύπρο θα μένουν εκεί και δεν θα είναι ανεξέλεγκτοι, ούτε θα μένουν σε διαμερίσματα που ενοικιάζει η κυβέρνηση στα κέντρα των πόλεων.

Ο κ. Χρίστου έθεσε ένα «μεγάλο ερώτημα» που πρέπει να τεθεί ενώπιον της ΕΕ, συνδέοντας το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης με το Κυπριακό: «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα η οποία δεν μπορεί να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τους 200,000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Πώς είναι δυνατόν πλέον, να εγγυηθεί τον οποιονδήποτε άλλο; Άρα, λόγω των ειδικών συνθηκών και της αδυναμίας της ΚΔ να ανταποκριθεί πρώτα στους ίδιους τους δικούς μας πρόσφυγες θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της». Η Κύπρος δεν μπορεί να διασφαλίσει τους Κύπριους πρόσφυγες, πόσο δε μάλλον να έρχονται επιπρόσθετοι, δήθεν πρόσφυγες.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως «δημιουργούνται ήδη γκέτο σε διάφορες περιοχές. Από την παλιά Λευκωσία μέχρι τη Γεροσκήπου. Πλέον λαμβάνουμε καθημερινά παράπονα, και για τη συμπεριφορά τους, και για άλλα ζητήματα. Και θα πρέπει να εκλείψουν καταστάσεις από τις οποίες γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή στην ουσία.» Για το τελευταίο, έφερε ως παράδειγμα την εκμετάλλευση καταστάσεων από μετανάστες, όπου έρχονται νόμιμα στην Κύπρο για εργοδότηση ή ως φοιτητές, μετά να εξαφανίζονται για ένα χρονικό διάστημα από τις εργασίες τους και να επανεμφανίζονται μετά ως αιτητές πολιτικού ασύλου.

Σχετικά με το ενεργειακό και τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, ο κ. Χρίστου είπε πως η κατοχική χώρα βρίσκεται την ίδια στιγμή σε τέσσερα μέτωπα, την Συρία, την ΑΟΖ της Κύπρου, στη Λιβύη και οι συνεχείς παραβιάσεις απέναντι στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως «η επιθετικότητα αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει» και σχετικά με την Κύπρο, ο στόχος «είναι η διακοπή του ενεργειακού προγράμματος και η διάλυση των διαφόρων συμμαχιών τις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε». Το ΕΛΑΜ θεωρεί πως παραμένουμε παθητικοί και πρέπει να χαραχθεί πανεθνική πολιτική και υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν και θα έχουν αποτέλεσμα και θα ασκήσουν πίεση προς την τουρκική πλευρά.

Συμφωνεί με την έκκληση προς μεγάλες δυνάμεις να μας βοηθήσουν, αλλά πρωτίστως πρέπει να λάβουμε μέτρα για προστασία του εαυτού μας. Τα μέτρα που έχει προτείνει το ΕΛΑΜ συμπεριλαμβάνουν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Στο αντεπιχείρημα ότι αν η ΚΔ κλείσει τα οδοφράγματα, τότε είναι ως εάν εμείς οι ίδιοι απαγορεύουμε την πρόσβαση προς τι κατεχόμενες, ο κ. Χρίστου απαντά πως είναι όλα δικαιολογίες. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι χρηματοδοτούμε οι ίδιοι, σε καθημερινή βάση, την κατοχή της πατρίδας μας και ότι αυτό το πράγμα θα πρέπει να διακοπεί άμεσα.» Σχολίασε και τη μετανάστευση μέσω κατεχομένων, που σκοπό έχει την πληθυσμιακή αλλοίωση της ΚΔ, πράγμα που θεωρεί ξεκάθαρο. «Τους μεταφέρουν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τους διοχετεύουν μέσω των οδοφραγμάτων στις ελεύθερες περιοχές», πράγμα για το οποίο τοποθετήθηκαν προηγουμένως και αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Άλλο κίνδυνος που ανέφερε έχει να κάνει με την υγεία, όπως το πρόσφατο ζήτημα του κορωνοϊού, αφού ένα κυρίαρχο κράτος πρέπει να έχει τον έλεγχο.

Το δεύτερο βασικό μέτρο άσκησης πίεσης προς την Τουρκία είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων από την ΕΕ, κάτι που πρέπει η Κύπρος θα ζητήσει από τους συμμάχους της, δήλωσε ο κ. Χρίστου. Η δίωξη δύο Τούρκων υπηκόων, δεν είναι αρκετή πίεση προς τον Ερντογάν, ενώ ένα εμπάργκο όπλων θα ήταν τεράστια εξέλιξη.

Το τρίτο μέτρο είναι η ενίσχυση της άμυνας της ΚΔ, της Εθνικής Φρουράς, «στη λογική πάντοτε της αποτρεπτικής ισχύος».

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις για καλούς δείκτες της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως «συνήθως όταν ευημερούν οι δείκτες, δεν ευημερούν οι άνθρωποι. Για τους ηγέτες κομμάτων που δηλώνουν πως ο μέσος μισθός στην Κύπρο είναι €1800, ανέφερε πως «ζουν σε παράλληλο σύμπαν και δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι η κυπριακή πραγματικότητα». Αυτά τα στατιστικά πιθανόν να βγαίνουν, συνέχισε, αν βάλουμε μαζί με τον Κύπριο πολίτη αυτούς που έχουν πολιτογραφηθεί, όπως για παράδειγμα κάποιους Ρώσους μεγιστάνες, τότε ίσως να βγαίνουν τέτοια στατιστικά. Ο κ. Χρίστου κάλεσε την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση να αντιληφθούν πως το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχιας και υπάρχουν οικογενειάρχες που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, πόσο μάλλον να αντεπεξέλθουν και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Η οικονομία μπορεί όντως να βελτιώθηκε σε κάποιους τομείς, αλλά λίγοι είναι αυτοί που επωφελήθηκαν. Ο κ. Χρίστου είπε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα απέναντι στις τράπεζες και στην πολιτική την οποία ακολουθούν απέναντι στον κόσμο. Και δεν μιλώ μόνο για όσους έχουν μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, μιλώ και γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι πελάτες του τραπεζικού συστήματος». Συνέχισε λέγοντας πως το ΕΛΑΜ έχει από το 2017 πρόταση σχετικά με τους καλοπληρωτές, για να διαγραφεί ένα μέρος του δανείου τους, αυτό που αφορά υπερχρεώσεις και όχι το αρχικό κεφάλαιο. Αυτό ως πρόταση κοινωνικής δικαιοσύνης, επιβράβευσης και κινήτρου για εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Καταλήγοντας, είπε πως και οι τραπεζίτες πρέπει να λάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. «Παρόλο που η κρίση στην Κύπρο δημιουργήθηκε μέσω του τραπεζικού συστήματος, δεν είδαμε να συμβάλλουν σε ανάλογο ποσοστό στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας».