Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστου Χρίστου στην ολομέλεια της Βουλής για το ταμείο υδρογονανθράκων:

Κύριε Πρόεδρε

Όσα παρακολουθούμε να διαδραματίζονται στο κοινοβούλιο, έχω την εντύπωση ότι είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε για να ψηφιστεί σήμερα το εν λόγω νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι η κυβερνητική πλευρά, στερεύοντας από επιχειρήματα, θέλει να περάσει εσπευσμένα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απλά και μόνο για να το χρησιμοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς,  εν όψει των ερχόμενων ευρωεκλογών. Θα παρελάσουν και πάλι τα στελέχη του ΔΗΣΥ από τα τηλεοπτικά πάνελ, θα μιλήσουν για Νορβηγικό μοντέλο, για τις επόμενες γενεές, ενώ ο νόμος γράφει άλλα πράγματα.

Η χώρα μας εισέρχεται με σταθερά βήματα στον Παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ, θεωρούμε πως η διαχείριση της όλης κατάστασης από την Κυβέρνηση και τους εμπλεκομένους φορείς απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, γιατί θα επηρεάσει σε καθοριστικό βαθμό τις μελλοντικές εξελίξεις.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η δημιουργία του Ταμείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει ορθότερη αξιοποίηση των εσόδων που θα προκύψουν από το Φυσικό Αέριο. Μέχρι εδώ συμφωνούμε απόλυτα.

Όμως, οι βεβιασμένες κινήσεις και η ψήφιση ενός νόμου χωρίς κανονισμούς αρχίζουν να μας δημιουργούν έντονες ανησυχίες ως προς το τελικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Εμείς δεν θα συμμαχήσουμε με κανένα για να πουλήσουμε ξανά ψέματα στους πολίτες.

Το Νορβηγικό μοντέλο που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση ότι χρησιμοποιήθηκε ως οδηγός και στην δικής μας περίπτωση χρειάστηκε 10 χρόνια διαβουλεύσεων για να πάρει την τελική του μορφή και να τεθεί σε εφαρμογή. Αντίθετα, εμείς προσπαθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο, με ασάφειες και αδυναμίες, για ένα θέμα που θα καθορίσει την οικονομική ανάπτυξη του τόπου για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια.

Επίσης, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αφορά το Νορβηγικό Μοντέλο είναι η δομή του, με πολλαπλά επίπεδα ελέγχου που δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και για σημαντικές αλλαγές χρειάζεται ομοφωνία από το Κοινοβούλιο, πράγμα το οποίο απουσιάζει πλήρως από το δικό μας νομοσχέδιο, το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον Υπουργό Οικονομικών και ελαχιστοποιεί τις εξουσίες της Βουλής.

Είναι αντιληπτό, ότι ένα καλά σχεδιασμένο ταμείο μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα μια χώρα, μέσω μια σοφής και ορθής ενεργειακής πολιτικής για μακροπρόθεσμη διαχείριση του ορυκτού μας πλούτου. Από την άλλη όμως, ένα πρόχειρα σχεδιασμένο ταμείο μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά από τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει.

Η Κύπρος με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, με τους κουρεμένους καταθέτες, με τους εξαπατημένους κατόχους αξιογράφων, με τις συντάξεις των 350 ευρώ, με τους μισθούς πείνας και της ανέχειας, με εξωτερικό χρέος πέραν του 110% του ΑΕΠ, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε στο ελάχιστο με τις άριστες υποδομές, το επίπεδο διαβίωσης και το κοινωνικό κράτος της Νορβηγίας.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι κοινωνικές πραγματικότητες, όπως και οι ιδιαιτερότητες που πηγάζουν από το Εθνικό μας πρόβλημα.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο διαφωνεί το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), αν και δεν περιλαμβάνεται στο Νόμο, στην ουσία έχει υιοθετηθεί από τα πλείστα κόμματα ως φιλοσοφία και ορθή πολιτική πρακτική, αφορά τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του κατοχικού ηγέτη, που ζητά μέρισμα από τα έσοδα του Φυσικού Αερίου

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αντίστοιχο παράδειγμα, όπου μια χώρα να μοιράζεται τον φυσικό της πλούτο με μια μειονότητα.

Η πρωτοφανής σε σύλληψη πρακτική διαχωρίζει με ρατσιστικούς όρους τον λαό μας και μάλιστα αυτό θα γίνει εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραχωρώντας υπερπρονόμια στους ήδη ευνοημένους τουρκοκύπριους.

Η θέση του ΕΛΑΜ είναι κάθετη. Το ταμείο είναι ένα, ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να εγγυάται την ευημερία του τόπου μας.