Τοποθέτηση του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστου Χρίστου για κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία εγγράφονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές, πέραν των 80000 τ/κ που διαμένουν στις περιοχές όπου η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, δηλαδή στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ΟΛΑ τα κόμματα και ΟΛΟΙ οι βουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία του ΕΛΑΜ.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του κ. Χρίστου:

Κύριε Πρόεδρε,

Η τροπολογία που έχουμε καταθέσει έχει σκοπό να καταργήσει την διάταξη σύμφωνα με την οποία εγγράφονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές, οι τ/κ που διαμένουν στις περιοχές όπου η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Δηλαδή, διαμένουν στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Εκλογών, αναμένεται, βάση του εκλογικού νόμου,να εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου, πέραν των 80.000 Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και πολίτες του ψευδοκράτους.

Θεωρούμε απαράδεκτο το επίσημο κράτος, η Βουλή των Αντιπροσώπων και τα πολιτικά κόμματα, να παραχωρούν με νομοθετική ρύθμιση το δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες, σε αυτούς που κατέχουν παράνομα τα σπίτια των προγόνων μας και τις περιουσίες των προσφύγων μας.

Η συνέχιση της εφαρμογής αυτής της διάταξης αποτελεί άμεση αναγνώριση των εγκλημάτων πολέμου του 1974. Οι παράνομοι χρήστες ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε Έλληνες εκτοπισμένους, μετατρέπονται σε νόμιμους ιδιοκτήτες με νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι συνέπειες θα είναι ευρύτερες και στο μέλλον η τουρκική πλευρά θα επικαλεστεί ως πολιτικό και νομικό τη συγκεκριμένη διάταξη, για να δικαιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Αυτή την στιγμή είναι στο χέρι του κάθε βουλευτή, προσωπικά, αλλά και της κάθε πολιτικής δύναμης, να αποδείξουμε πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις ότι το Κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση του Κυπριακού προβλήματος.