Άρθρο του Προέδρου του ΕΛΑΜ που δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη ΣΗΜΕΡΙΝΗ:

Οι τουρκικές απειλές πέρασαν τελικά τις προηγούμενες ημέρες από τα λόγια στην πράξη και ο Αττίλας εισέβαλε στη βόρεια Συρία εφαρμόζοντας το σχέδιο «Πηγή της Ειρήνης»! Βέβαια, όση σχέση έχει ο «ρεαλισμός» με την στρατηγική που ακολουθεί η πολιτική μας ηγεσία στο Κυπριακό, ανάλογη σχέση έχει και η ειρήνη με την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Την ίδια ώρα οι κινήσεις της Τουρκίας δεν είναι τυχαίες, αλλά αντιθέτως αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών της τα έτη 2016-2017 με τις επιχειρήσεις στη Συρία «Ασπίδα του Ευφράτη» και το 2018 με το «Κλάδο Ελαίας». Στην πραγματικότητα όμως η Τουρκία καλλιεργεί ακριβώς το μοντέλο που ακολούθησε και στην Κύπρο, εγκαθιστώντας δηλαδή τουρκικές κρατικές δομές μέσω παράνομης εισβολής και κατοχής σε ένα ξένο κράτος.

Αναμένοντας την αντίδραση της ΕΕ

Την ίδια ώρα όλος ο κόσμος αναμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων υπερδυνάμεων του πλανήτη. Η απλή καταδίκη προφανώς και δεν είναι αρκετή σε ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας που πλήττει καίρια τα ζωτικά της συμφέροντα. Αντιθέτως, θα πρέπει να ληφθούν αυστηρές κυρώσεις, έτσι ώστε ο «ατίθασος γείτονας» της ΕΕ να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί για αρκετό καιρό να εκβιάζει και να ταπεινώνει τα κράτη μέλη της και να επιβουλεύεται τα συμφέροντά της.

Το ΕΛΑΜ πάνω στην ανάγκη αναχαίτησης της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο για  τις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο όσο και για την στρατιωτική εισβολή στη Συρία, κατέθεσε μία σειρά από μέτρα τα οποία πιστεύουμε θα δημιουργήσουν πραγματικό κόστος κάνοντας την Τουρκία να σκεφτεί δεύτερη φορά τις όποιες ενέργειές της:

– Επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ
– Αποκοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται στην Τουρκία και στο Ψευδοκράτος
– Οριστικό τέλος στις προσπάθειες για τελωνειακή ένωση Τουρκίας – ΕΕ
– Επιβολή εμπάργκου όπλων προς την Τουρκία από την ΕΕ
– Ενεργοποίηση του άρθρου 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ
– Αφαίρεση σε όσους Τουρκοκύπριους των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για όσους αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και υποστηρίζουν την εισβολή στη Συρία
– Κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Κάποιες από τις πιο πάνω προτάσεις, όπως το εμπάργκο όπλων, υιοθετήθηκαν μεμονωμένα από χώρες της ΕΕ αποδεικνύοντας πως οι προτάσεις του ΕΛΑΜ κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και πως είναι πλήρως εφαρμόσιμες.

Το ψευδοκράτος στο πλευρό της Τουρκίας

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε λίγες ώρες μετά την έναρξη των τουρκικών παράνομων επιχειρήσεων. Αξιωματούχοι του ψευδοκράτους, και συγκεκριμένα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο λεγόμενος «Αντιπρόεδρος της Βουλής» Ζόρλου Τόρε, και τ/κ πολίτες έστειλαν μηνύματα υποστήριξης και ευχές προς την Τουρκία και τις κατοχικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία.

Δεν είναι όμως αυτοί που μας έλεγαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πως επιθυμούν επανένωση και να αποκοπούν από την αγκάλη της Τουρκίας; Δεν είναι αυτοί που δείχνουν δήθεν προσήλωση στις διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού; Οι μάσκες έπεσαν για μία ακόμη φορά. Πόσοι όμως στην Κυπριακή Δημοκρατία το αντιλαμβάνονται; Πόσοι είναι έτοιμοι να αναλογιστούν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και να σταματήσουν να οδηγούν την Κύπρο στην αυτοκαταστροφή;

Και είναι άξιο απορίας εάν ακόμη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιμένουν να επιζητούν την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με μία χώρα που έχει σε εξέλιξη στρατιωτική εισβολή σε ένα ξένο κράτος και με μία μειονότητα που επικροτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την χρήση στρατιωτικών μέσων.

Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές πως πρέπει επιτέλους να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου και η Κύπρος να αναλάβει δράση προτού να είναι αργά. Η συνεχής επίκληση του Δικαίου και η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής δράσης εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία, με αποτέλεσμα να προβάλλει ακόμη περισσότερες διεκδικήσεις και επιβολή νέων τετελεσμένων. Απαιτείται ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία να επενδύσει στη δημιουργία ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης και στη σύναψη συμμαχιών στρατηγικής μορφής, με σκοπό να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το ΕΛΑΜ από τη θεσμική θέση θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, παρουσιάζοντας τη δική του πολιτική διάσταση με πλήρη συνέπεια προς το Λαό, την Ιστορία και την Αξιοπρέπειά μας.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Βουλευτής Λευκωσίας