Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, θέλω να κάνω μια αναφορά στη χθεσινή κακοκαιρία και στις περιοχές που έπληξε. Με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού Οικονομικών, καλούμε την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες, καθώς οικογένειες έχουν μείνει χωρίς σπίτια στις περιοχές της Δυτικής και Ημιορεινής Λευκωσίας.

Επίσης, θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους τεχνικούς της ΑΗΚ, που κάτω από αντίξοες συνθήκες δούλεψαν σκληρά όλη νύχτα για να αποκατασταθούν οι βλάβες.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η φετινή συζήτηση για το θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διεξάγεται υπό το βάρος των δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε η κρίση του Κορωνοϊού, σε κάθε τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Γίνεται επίσης στον απόηχο των πρόσφατων σκανδάλων διαφθοράς, τα οποία έφεραν για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τη σοβαρότερη ίσως παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος.

Η ομιλία μου δεν θα περιοριστεί μόνο στα τεχνικά κομμάτια της Λογιστικής λειτουργίας του Κράτους, αλλά επεκτείνεται ευρύτερα με αναφορές σε όλα τα σημαντικά κατά την άποψή μας ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινώντας από την οικονομία:

Μετά τα κουρέματα καταθέσεων, κουρέματα μισθών, κόκκινα δάνεια, κλείσιμο τραπεζικών ιδρυμάτων, αύξηση του δημόσιου χρέους που είχαμε τα τελευταία χρόνια, ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη υγειονομική κρίση επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στασιμότητα και αστάθεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Κυπριακής Οικονομίας. Η Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί σωστά τις προκλήσεις που είχε μπροστά της. Ολοφάνερη είναι η ανυπαρξία σχεδιασμού για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το μόνο ίσως εφικτό και εφαρμόσιμο αναπτυξιακό σχέδιο με πιθανότητα επιτυχίας.

Αναμέναμε μονίμως τους εξωτερικούς επενδυτές. Αλήθεια, πόσοι πιστεύουν ότι υπάρχει πλέον περιθώριο σοβαρών ξένων επενδύσεων μετά τα διεθνούς φήμης ρεζιλίκια μας;

Καίριας σημασίας είναι επίσης το ζήτημα των δανείων και των εκποιήσεων. Με βάση τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν το 2018 με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ οι Τράπεζες απέκτησαν υπερεξουσίες αναγκάζοντας αρκετό κόσμο να υποκύψει στις παράλογες αξιώσεις τους. Ακόμα και το νόμιμο δικαίωμα κάθε δανειολήπτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αφαιρέθηκε ενώ από το 2020 εφαρμόστηκε το μέτρο των ηλεκτρονικών εκποιήσεων.

Ως ΕΛΑΜ πράττουμε ότι είναι δυνατό για να σταματήσουμε αυτές τις αυθαιρεσίες.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Καταψηφίσαμε τις εν λόγω νομοθεσίες όταν τέθηκαν ενώπιον μας.
  • Αποτρέψαμε σε δεκάδες περιπτώσεις εκποιήσεις περιουσιών με τη φυσική μας παρουσία.
  • Ασκήσαμε πολιτική πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών για ανάληψη εκ μέρους του πρωτοβουλίας προς τα Τραπεζικά Ιδρύματα, ώστε να υπάρξει διακοπή των εκποιήσεων τουλάχιστον για τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Συνεχίζοντας επί των δανείων, έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων τα τελευταία χρόνια.

Σας είπαμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Δεν το πράξατε.

Σας είπαμε να δοθεί η ευκαιρία στον ιδιοκτήτη να έχει τον πρώτο λόγο στην αγορά της περιουσίας του πριν αυτή ξεπουληθεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων. Δεν το πράξατε.

Σας είπαμε να δοθούν κίνητρα στους καλοπληρωτές. Στους ανθρώπους δηλαδή που αποπληρώνουν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Δεν το πράξατε ούτε αυτό.

Πρέπει να καταλάβετε ότι έχουμε υποχρέωση ως πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουμε το κόσμο από ένα δικτατορικό τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί με τόσο αυταρχικό τρόπο. Πάντως αν τελικά είμαστε εμείς η αιτία για να κινητοποιηθούν τα υπόλοιπα κόμματα το αποδεχόμαστε ως κάτι θετικό.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Όσον αφορά τον κορωνοϊό. Αρχικά αντιμετωπίζαμε κάτι άγνωστο οπότε δώσαμε πίστωση χρόνου. Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο πήγαμε σχετικά καλά. Η μετέπειτα όμως διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μας βρίσκει σε πολλά θέματα αντίθετους.

Θυμίζω σε όσους πιθανόν να το ξέχασαν πως το ΕΛΑΜ τάχθηκε ανοιχτά με δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων του ενάντια:
– στο υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων
– στην απαγόρευση επιστροφής των φοιτητών μας στην Πατρίδα τους
– στο τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο
– στα αυστηρά προστίματα και στους περιορισμούς ελεύθερης διακίνησης.

Αυτές οι αποφάσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μαζικές απολύσεις και βυθίζουν τη χώρα σε μία βαθιά οικονομική κρίση.

Το τελευταίο διάταγμα ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τους χώρους εστίασης και αναψυχής που περίμεναν την περίοδο των Χριστουγέννων για να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών.

Γενικότερα όσο αφορά τα μέτρα ενίσχυσης κλάδων της οικονομίας, προέχει η στήριξη των επιχειρήσεων που κατ’ επέκταση σημαίνει στήριξη των εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής καταγράφονται ισχυρές αδυναμίες οι οποίες το συντομότερο πρέπει να ρυθμιστούν με προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που εδώ και 9 μήνες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, παρ’ ότι επηρεάστηκε το εισόδημά τους.

Το άλλο μεγάλο θέμα αφορά τα ενοίκια. Χρειάζεται επειγόντως κρατική παρέμβαση στο όλο ζήτημα. Είναι αδύνατο επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές από τον Μάρτιο να ανταπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωσή τους.

Η δική μας πρόταση εστιάζεται στο γαλλικό μοντέλο για το διαμοιρασμό των εξόδων ανάμεσα σε κράτος, ενοικιαστή και ενοικιαζόμενο με ισόποση συμμετοχή 33% για το κάθε μέρος.

Την ίδια ώρα παρακολουθούμε να γίνεται οικονομική εκμετάλλευση του Κορωνοϊού από συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ, μασκών οι οποίες πλουτίζουν πάνω στις ανάγκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών ανά τον κόσμο ξεπέρασαν τα 400 δις δολάρια για το 2020.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα έχουν μετατρέψει μία λοίμωξη σε βιομηχανία.

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε μία θλιβερή πρωτοτυπία. Αναφέρομαι στην απόφαση για το κλείσιμο των εκκλησιών. Ποτέ άλλοτε, ακόμα και στα πιο σκληρά χρόνια της τουρκοκρατίας, δεν απαγορεύτηκε η παρουσία πιστών στους Ορθόδοξους Ναούς.

Φυσικά καθόλου τυχαίο το γεγονός πως σε αυτή την περίπτωση οι Κυβερνώντες βρήκαν άξιο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του ΑΚΕΛ. Άλλωστε από τις τάξεις του προέρχεται και ο Καλλιτέχνης που προσβάλλει κατά καιρούς μέσα από τους άτεχνους πίνακες του τα Ιερά σύμβολα της Ελληνορθοδοξίας.

Το μήνυμα του ΕΛΑΜ είναι ξεκάθαρο: Ζητούμε το θρησκευτικό συναίσθημα, κλειδί των καλύτερων περιόδων της ιστορίας μας και καταφύγιο στις πιο σκοτεινές στιγμές της, να γίνει απόλυτα σεβαστό.

Κλείνοντας με το θέμα του Κορωνοϊού δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο περιβόητο εμβόλιο.

Ως Παράταξη είμαστε κάθετα εναντίον στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι πάγια θέση μας και την έχουμε εκφράσει και παλαιότερα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η θέση μας είναι ακόμη πιο έντονη. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να οδηγηθεί εκβιαστικά προς υποχρεωτικό εμβολιασμό. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι σαν να μετατρέπουμε τους συμπατριώτες μας σε πειραματόζωα.

Παραπέμπω όλους στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που θα παραλάβουμε λόγω της έλλειψης αξιόπιστων μελετών.

Η λήψη βεβιασμένων αποφάσεων για τόσο σοβαρά θέματα είναι πρακτική που μας απέδειξε τον τελευταίο καιρό ότι φέρνει αντίθετα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.

Όπως είναι λογικό το τοξικό κλίμα που επικρατεί έχει δημιουργήσει στην κοινωνία θυμό, απογοήτευση, αναβρασμό και αγωνία για το αύριο. Ως ΕΛΑΜ υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα, στα πλαίσια της νομιμότητας.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη συνολική διαχείριση.

Κορυφαίοι επιστήμονες όπως ο εξ Ελλάδος Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σταντφορτ της Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης δηλώνουν με σαφήνεια πως μέτρα όπως το καθολικό lockdown είναι αναποτελεσματικά, ειδικότερα εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη για τρίτο κύμα. Σε τέτοια περίπτωση ο ψυχολογικός αντίκτυπος σε τυχόν νέο εγκλεισμό θα είναι τεράστιος.

Ο στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασική φιλοσοφία του ΕΛΑΜ είναι η ύπαρξη κοινωνικού κράτους. Οι ενέργειές μας στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση με έμφαση στην προστασία των πολυτέκνων, των μονογονιών, των συνταξιούχων, των μισθωτών και του αγροτικού κόσμου.

Μέσα στα 5 χρόνια παρουσίας μας στο Κοινοβούλιο έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Επιγραμματικά αναφέρω:

  • Θέσπιση κατώτατου μισθού σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
  • Θέσπιση κατώτατης σύνταξης, κάτι για το οποίο έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου και βλέπουμε με ικανοποίηση μετά από διαβουλεύσεις μας με την Υπουργό Εργασίας να θεσμοθετείται στα 710 ευρώ και εφαρμόζεται από το 2021.
  • Στρατηγική για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με την παροχή φορολογικών και επιδοματικών κινήτρων σε πολύτεκνες οικογένειες.
  • Παροχή κινήτρων για νέα ζευγάρια που θέλουν να παραμείνουν στην Κύπρο, να δημιουργήσουν οικογένεια, χωρίς άγχος για την εργασιακή αποκατάστασή τους
  • Κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους εργαζόμενους επιθυμούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη, κίνηση που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις στην αγορά εργασίας.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αναφορικά με το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Για μία ακόμη χρονιά από αυτό το βήμα τονίζω την ανάγκη εφαρμογής αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο αριθμός των αιτητών πολιτικού ασύλου έχει ξεπεράσει το 4% του πληθυσμού της Κύπρου και αυξάνεται ραγδαία. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε μειονότητα μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Ολόκληρες περιοχές από την εντός των τειχών παλιά πόλη της Λευκωσίας μέχρι τη Χλώρακα της επαρχίας Πάφου, αλλάζουν χαρακτήρα και γκετοποιούνται. Αυτή την Κύπρο ονειρεύεστε για τα παιδιά σας; Εμείς πάντως όχι.

Απαιτούμε άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών. Διακοπή της παροχής παχουλών επιδομάτων όσο υπάρχουν Έλληνες της Κύπρου που υποφέρουν κάτω από το όριο της φτώχειας και της ανέχειας.

Κάποιοι αναφερόνται σε ευρωπαϊκές οδηγίες. Ακούστε τι γίνεται στην Ευρώπη για να πάψετε να εθελοτυφλείτε:

  1. Στις 13 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Ισπανία η οποία είχε προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, με το δικαιολογητικό ότι οι ίδιοι έθεσαν τον εαυτό τους σε παράνομη κατάσταση
  2. Το δεύτερο αφορά την Ελλάδα. Όταν το Φεβρουάριο προέκυψε το μαζικό κύμα παράνομης μετανάστευσης υποκινούμενο από την Άγκυρα, η Ελλάδα προχώρησε στην αναστολή αποδοχής αιτήσεων πολιτικού ασύλου για ένα μήνα. Στις 9 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα. Θέση δική μας είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να προχωρήσει στην αναστολή αποδοχής αιτήσεων μέχρι ο αριθμός τους να μειωθεί κάτω από το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες.
  3. Τέλος, κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Ουγγαρία. Η Κυβέρνησή της σφράγισε τα σύνορά. Τόσο απλά έλυσε το γόρδιο δεσμό.

Οφείλουμε να παραδεκτούμε ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση όμως γίνονται πολύ λίγα – πολύ αργά. Θέλουμε αποφασιστικές ενέργειες βασισμένες στα παραδείγματα ευρωπαϊκών κρατών που προανέφερα.

ΑΜΥΝΑ – ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Θετικό στοιχείο στο φετινό προϋπολογισμό είναι η αύξηση των δαπανών κατά 71 εκατομμύρια προς ενίσχυση της Αμυντικής θωράκισης. Χαιρόμαστε γιατί επιτύχαμε μέσα και από δικές μας παρεμβάσεις να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στο εν λόγω πεδίο.

Σταθερές απόψεις της Παράταξής μας παραμένουν η οικοδόμηση ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης και η επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Η πρόσφατη επίθεση της Τουρκίας και του Αζερμπαιζάν στην περιοχή του Αρτσάχ αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ποιους έχουμε απέναντί μας. Ο μαρτυρικός Αρμενικός λαός σφαγιάζεται και προσφυγοποιείται από τον ίδιο εχθρό που κρατά σκλαβωμένη τη μισή μας πατρίδα. Χρειάζεται λοιπόν συστηματική προετοιμασία για να μην υπάρξει ποτέ ξανά νέο 1974.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς, στελέχη και συμβασιούχοι οπλίτες, πέρα από ανέξοδες φιλοφρονήσεις καλούμε την Πολιτεία να κατοχυρώσει τα δίκαια αιτήματά τους. Άμεση μέριμνα για την απρόσκοπτη επαγγελματική τους ανέλιξη σε συνδυασμό με ουσιαστικά κίνητρα, ενθαρρύνουν την καλύτερη απόδοσή τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στο εθνικό θέμα από νεαρή ηλικία άκουσα αμέτρητες φορές την εξής φράση: «Το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας» Πέρασαν δεκαετίες. Χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος και απορώ πραγματικά γιατί ακόμα επιμένουμε να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο.

Πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι:

  • Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.
  • Πιστεύουμε πως η διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του κυπριακού ελληνισμού, εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη λύση του Ενιαίου Κράτους.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης στη βάση της Ομοσπονδίας ή Συνομοσπονδίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τραγικό επίλογο την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Με δύο προϋποθέσεις:

  • Πρώτο. Να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση χάραξης νέας στρατηγικής.
  • Και δεύτερο. Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις διαθέσιμες επιλογές που έχουμε.

Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα τα οποία έχουμε προτείνει κατ΄επανάληψη:

  • Κλείσιμο Οδοφραγμάτων
  • Μονομερή κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής που πλήττει την οικονομία του τόπου μας και υποχρεώνει νόμιμες επιχειρήσεις σε αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Αφαίρεση των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όσους κατέχουν θέσεις στο ψευδοκράτος
  • Μόνιμη επιδίωξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο της επιβολής εμπάργκου όπλων προς την Τουρκία και διακοπή της χρηματοδότησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να μην εξασφαλίσαμε πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπάρχουν όμως αρκετές χώρες οι οποίες στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε.

Όσο για την πενταμερή το ΕΛΑΜ διαφωνεί αφού αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς και υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Συρόμαστε σε μία ακόμη διαπραγμάτευση εν μέσω απειλών και προκλήσεων με τον κίνδυνο της επιβολής νέων τετελεσμένων.

ΨΗΦΙΣΗ

Κύριε Πρόεδρε,

Κάθε πολιτικός χώρος χαρακτηρίζεται στη συνείδηση του Λαού από τη στάση του στις κρίσιμες επιλογές που καλείται να λάβει για τον τόπο. Μοναδικός γνώμονας στη λήψη απόφασης για εμάς αποτελεί το συμφέρον του απλού κόσμου.

Το ΕΛΑΜ τα τελευταία 4 χρόνια καταψήφιζε τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επομένως είναι πολύ εύκολο για εμάς να πράξουμε το ίδιο.

Δεν μπορούμε όμως να παραμείνουμε αμέτοχοι μπροστά στην προσπάθεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η μη έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού, είναι πρόθυμες να θυματοποιήσουν τους παππούδες, τους άνεργους, τους άπορους και τους αδύνατους για να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο τα κομματικά τους συμφέροντα.

Λάθος ώρα επέλεξαν ορισμένοι να περάσουν στην Αντιπολίτευση. Τόσα χρόνια ήσασταν επίσημα ή ανεπίσημα συγκυβέρνηση και εμφανίζεστε τώρα εν μέσω των πρωτοφανών συνθηκών που διανύουμε έτοιμοι να μπλοκάρετε τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Απαντήστε μας όμως γιατί όλα αυτά τα χρόνια υπερψηφίζατε τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μήπως η διαφθορά στην Κύπρο γεννήθηκε το 2020;

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Καλλιεργήθηκε έντεχνα σε ένα μέρος της κοινής γνώμης η εντύπωση πως σήμερα επιλέγουμε αν θα στηρίζουμε τους Διεφθαρμένους ή τους Αδιάφθορους.

Τέτοιο δίλημμα για εμάς δεν υπάρχει.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν ομόφωνα απορρίψατε σχέδιο απόφασης του ΕΛΑΜ για άμεση δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη. Εκεί δεν υπήρχε θέμα διαφθοράς;

Και στο προσκήνιο της όλης καταστάσης ο Γενικός Ελεγκτής, ένας Ανεξάρτητος Θεσμός της Δημοκρατίας, τον οποίο συνειδητά επιλέγετε να ταμπελώνετε με κομματική ταυτότητα. Υποτίθεται ότι με αυτόν τον τρόπο τον προστατεύετε. Πολύ φοβάμαι όμως στην τελική θα τον βλάψετε ακόμη περισσότερο.

Στα δικά μας μάτια είστε όλοι ένοχοι για τα σκάνδαλα και την ατιμωρησία των πρωταγωνιστών

Μαζί τα φάγατε.

Στη Δρομολαξιά, στη Focus, στο Συνεργατισμό, στα Αποχετευτικά, στα Διαβατήρια

Το ΕΛΑΜ ως υπεύθυνη πατριωτική δύναμη ψηφίζει ως εξής:

 

  • ΟΧΙ στις δαπάνες για αιτητές πολιτικού ασύλου
  •  Όχι στις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων
  • Όχι στις δαπάνες για φοίτηση τουρκοκύπριων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές
  • Στηρίζουμε τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανένα.

Γνωρίζω πως για να δικαιολογήσουν τη θέση τους αρκετοί καλοθελητές θα τρέξουν να μας κατηγορήσουν πως δώσαμε σανίδα σωτηρίας στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Κάνετε Λάθος

Παραθέτω σειρά γεγονότων, αποδείξεις και τεκμήρια που πιστοποιούν το ακριβώς ανάποδο.

  1. Από όλους τους Προέδρους των κομμάτων είμαι ο μοναδικός που αρνήθηκε να ακολουθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη πενταμερή διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ήταν μία κίνηση για να αναδείξουμε την πραγματική διαφωνία μας σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
  2. Από το 2016 μέχρι σήμερα το ΕΛΑΜ έχει καταψηφίσει ίσως τα περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια από οποιανδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.
  3. Στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών διορίστηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη δικοί σας άνθρωποι και όχι ΕΛΑΜίτες. Και εκεί υπάρχουν λίστες πολλών ονομάτων, για πολλά χρόνια.

Επομένως η έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού ΔΕΝ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβερνητική πολιτική.

Είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα λαό που αγωνίζεται να ορθοποδήσει και κουράστηκε να γίνεται έρμαιο σε πολιτικά παιχνίδια.

Κλείνοντας την ομιλία μου εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλο το κόσμο και στην Πατρίδα μας καλή Λευτεριά.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Κρατικό Προϋπολογισμό