Όλη η ομιλία από τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστου Χρίστου, για το Γενικό Σχέδιο Υγείας:

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον τόπο μας. Μετά από πολλές δεκαετίες τίθενται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων εκείνα τα νομοσχέδια που θα επιτρέψουν την εισαγωγή και την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είχε και έχει σταθερή θέση ότι η Κύπρος οφείλει να έχει ένα Σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλους τους συμπολίτες μας και θα τους παρέχει αξιοπρεπή και ποιοτική περίθαλψη.

Ακόμα και πριν την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή τον Μάιο του 2016, είχαμε ζητήσει επιτακτικά όπως αλλάξει η παρούσα σαθρή κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Με την εισαγωγή και εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας στο οποίο ο κάθε πολίτης θα εισφέρει με βάση τις δυνατότητές του και θα λαμβάνει τις παροχές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη.

Για το εθνικιστικό Κίνημα, η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες και πρωταρχικές παροχές αυτού του Κράτους. Μακριά από λογικές εμπορευματοποίησης και οικονομικής εκμετάλλευσης, θεωρούμε ότι ο ασθενής πρέπει να είναι ο πυρήνας της κοινωνικής πολιτικής οποιασδήποτε Κυβέρνησης.

Γιατί όμως φθάσαμε μετά από τόσες δεκαετίες, να συζητούμε μόλις σήμερα, εν έτει 2017, την ψήφιση της νομοθεσίας που θα διέπει το Γενικό Σύστημα Υγείας του Κράτους μας; Γιατί ενώ το 2001 είχε γίνει η πρώτη νομοθετική προσπάθεια για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, η νομοθεσία αυτή έμεινε στην ουσία στα χαρτιά για 16 ολόκληρα χρόνια; Γιατί ενώ οι ανάγκες των ασθενών ήταν εκεί, καθημερινές, με ζωές να χάνονται και με την δυστυχία να επιβάλλεται σε μερίδα των συμπολιτών μας, όλες οι Κυβερνήσεις, αμέλησαν εγκληματικά και μετέτρεψαν το ΓΕΣΥ  σε «γεφύρι της Άρτας»;

Όλοι όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο έχουν τεράστιες ευθύνες για την διαιώνιση μιας κατάστασης που δεν τιμά κανέναν. Δεν ήταν μόνο η ανικανότητα και η αναβλητικότητα. Δεν ήταν μόνο η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Υπήρξε συνειδητή πράξη όλων αυτών των Κυβερνήσεων που επέλεγαν την εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων πάνω από το γενικό συμφέρον του  λαού. Διότι επέλεγαν συνειδητά να διαιωνίζουν ένα πελατειακό κράτος που θέλει τους Κύπριους ψηφοφόρους, πελάτες των κομμάτων και όχι ενεργούς πολίτες.

Το χάος στην Υγεία δημιουργεί την ανάγκη ειδικών εξυπηρετήσεων, η εξυπηρέτηση δημιουργεί την εξάρτηση, η οποία με την σειρά της οδηγεί στην επανεκλογή και στην εξασφάλιση των προνομίων της εξουσίας. Κατά την άποψή μας η Υγεία δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια και η αξιοπρέπεια των ασθενών είναι αδιαπραγμάτευτη. Η κομματοκρατία που ρίζωσε για τόσα χρόνια και στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να σταματήσει, να ξεριζωθεί.

Το ΕΛΑΜ θα στηρίξει τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι είμαστε πλήρως ευχαριστημένοι με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων αυτών. Χωρίς να συμφωνούμε στο σύνολο των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα στηρίξουμε την εισαγωγή του ΓΕΣΥ γιατί θεωρούμε την άμεση εφαρμογή του ιδιαίτερα σημαντική ανεξαρτήτως προβληματικών σημείων και διατάξεων.

Για παράδειγμα, ανησυχία προκαλεί η θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι κατά την ετοιμασία των εν λόγω νομοσχεδίων δεν λήφθηκαν υπόψη γενικές αρχές, υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι πολλά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του νέου οργανισμού, είτε ιατρικού είτε παραϊατρικού προσωπικού, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στους σχετικούς κανονισμούς.

Αναμένουμε ότι ο υπουργός θα υλοποιήσει όλα αυτά που δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ενώπιον της επιτροπής Υγείας και αφορούν εργασιακά ζητήματα του νέου οργανισμού. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εργασιακή ειρήνη στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, αφού το προσωπικό, οι εργαζόμενοι, είναι παράγοντας που έχει κρίσιμη σημασία για την επιτυχία του. Αναμένουμε ότι οι δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού έναντι των εκπροσώπων των εργαζομένων θα τηρηθούν στο ακέραιο ούτως ώστε να μην εμφανιστούν νέα προβλήματα στο μέλλον.

Από την πλευρά μας επιμείναμε σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτά ήταν η στήριξη των αυτονομημένων κρατικών νοσηλευτηρίων για μια μεταβατική περίοδο κάποιων ετών. Η διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον, θεωρήσαμε σημαντικό και ζητήσαμε την δικαιότερη κατανομή των εισφορών, με την όσο τον δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των εργαζομένων.

Η αποδοχή των σημείων αυτών από τον αρμόδιο υπουργό μας επιτρέπει να στηρίξουμε τα νομοσχέδια που έχουμε ενώπιον μας, αφού διατηρήσουμε τις όποιες επιφυλάξεις μας.

Είναι όμως αναληθές και επικίνδυνο να καλλιεργηθεί στο κοινό η αντίληψη, ότι, η ψήφιση και μόνο των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ, θα λύσει όλα τα προβλήματα στον πολύπαθο τομέα της Υγείας. Διάφοροι κύκλοι καλλιεργούν αυτή την στιγμή τα προβλήματα δεκαετιών.

Δυστυχώς, η ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, δεν πρόκειται να μετατρέψει την Κύπρο σε παράδεισο για όλους τους ασθενείς. Η προώθηση της παρούσας νομοθεσίας είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας μεγάλης διαδρομής της οποίας η κατάληξη πρέπει να είναι η πλήρης, ενιαία και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλες και όλους.

Η παρούσα όσο όσο και οι επόμενες Κυβερνήσεις έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους και θα χρειαστούν συντονισμένες και σοβαρές ενέργειες για την επιτυχή εισαγωγή και ολοκλήρωση του ΓΕΣΥ. Η Βουλή, οφείλει να είναι παρούσα σε κάθε βήμα υλοποίησης αυτής της μεγάλης προσπάθειας, να παρακολουθεί και να ελέγχει, χωρίς να χαριστεί σε κανέναν υπουργό ή υπηρεσιακό παράγοντα.

Απαιτείται να γίνουν άμεσες ενέργειες και να παρθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία, ανεξάρτητα από την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ. Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υποστελεχωμένα, χρειάζονται επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.

Είναι γνωστά, επίσης, τα προβλήματα στα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν Νοσοκομεία που εξυπηρετούν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, ή δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, όπως είναι το Νοσοκομείο Τροόδους και το Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορούν να περιμένουν ούτε το 2019 ούτε το 2020.

Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει αμέσως στο λεπτομερή εντοπισμό και στην καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα διάφορα δημόσια νοσηλευτήρια και με στοχευμένες λύσεις να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό. Πρέπει από αύριο κιόλας η κατάσταση στην δημόσια Υγεία να αρχίσει να αναβαθμίζεται και σε καμία περίπτωση η μελλοντική εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν πρέπει να μας εφησυχάσει.

Καταλήγοντας θέλω να τονίσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να παρακολουθούν με προσοχή το πώς θα εφαρμοστούν οι μεγάλες αλλαγές που αποφασίζονται σήμερα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα επόμενα χρόνια να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Όσοι σκέφτονται ότι μια πιθανή αποτυχία στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων να το ξεχάσουν. Η υγεία του λαού μας είναι πάνω από τα συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας.