Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου παρενέβη τηλεφωνικά το μεσημέρι της Παρασκευής 16/10/2020 στον ΑΝΤ1, λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, βασική προϋπόθεση για το ΕΛΑΜ για να στηρίξει τον οποιονδήποτε «κοινής αποδοχής» Πρόεδρο της Βουλής, είναι η άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Παράλληλα, αναφορικά με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Βουλής, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως ως άνθρωπος χαίρει εκτίμησης, όμως λόγω του ότι προέρχεται από το ΑΚΕΛ, το κόμμα που βρέθηκε στο επίκεντρο ακόμη ενός σκανδάλου, για να στηρίξει η παράταξή μας την εν λόγω υποψηφιότητα, θα πρέπει να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και να κατέλθει ως υπερκομματικός.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χρίστου έδωσε το δικό του στίγμα σε όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς είναι η πρώτη τηλεοπτική παρουσία του ΕΛΑΜ μετά από τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Όπως υπογράμμισε, η Κύπρος, αλλά και το κοινοβούλιο, έχουν γίνει διεθνώς ρεζίλι, γι’ αυτό είναι καιρός όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αν θέλουν να απαλλαγούν από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, να ζητήσουν επιτέλους διεξαγωγή έρευνας από την αρχή του προγράμματος πολιτογραφήσεων, ούτως ώστε να διαφανεί ποια πολιτικά πρόσωπα, ποια δικηγορικά γραφεία και ποια κόμματα είχαν εμπλοκή.

Σχετικά με το ΑΚΕΛ, που κατηγορούσε τη δική μας παράταξη μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, για την σχέση που είχε παλαιότερα με την Χρυσή Αυγη, αν και το ΕΛΑΜ εδώ και πολύ καιρό έχει διακόψει επίσημα κάθε είδους επαφή και σχέση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρίστου, αν το ΑΚΕΛ απαλλάσσεται των ευθυνών του για τις αποκαλύψεις με τις πολιτογραφήσεις, λόγω της παραίτησης του κ. Τζιοβάνη, που για χρόνια διετέλεσε βουλευτής της αριστεράς και πρωταγωνιστεί σε άλλο ένα σκάνδαλο, βάση ποιας λογικής κατηγορείται η δική μας παράταξη, για τις ενέργειες ενός άλλου κόμματος στην Ελλάδα;

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ έστειλε το δικό του μήνυμα για την Αμμόχωστο, ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προκλήσεις της Τουρκίας. Είναι καιρός η Κυπριακή Δημοκρατία να αποφασίσει για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει, με προτεραιότητα στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και στην αφαίρεση των διαβατηρίων στους αξιωματούχους του ψευδοκράτους.