Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου παρευρέθηκε το πρωί της Τρίτης 21/01/2020 στην τηλεοπτική εκπομπή του Σίγμα, όπου μίλησε για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και τις γενικότερες προκλήσεις έναντι του Ελληνισμού, σχολίασε τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο CNN Turk, αλλά και τα ενεργειακά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για το θέμα της Λιβύης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πως από το 2011 που ξεκίνησαν τα προβλήματα και οι διαμάχες «η Κύπρος και η Ελλάδα ήταν απούσες», χωρίς να παρέμβουν ή να κάνουν κάτι και να προλάβουν τις εξελίξεις. Στηλίτευσε την μη-ανακήρυξης ΑΟΖ από την ελλαδική κυβέρνηση, λέγοντας πως με στόχο να αποκόψει την Κύπρο.

Για το ζήτημα του τεμαχίου 8, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την αδράνειά μας έρχεται με σκοπό να διαλύσει ή να σταματήσει, εάν μπορεί, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να διασπάσει τις συμμαχίες που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουμε».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ επικρότησε τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως «ο κ. Χριστοδουλίδης σωστά έπραξε και επικαλέστηκε το δικαίωμα του βέτο το οποίο έχουμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία», ωστόσο πρόσθεσε «αλλά πιστεύω πως αν θέλουμε να έχουμε το επόμενο διάστημα κάποια έμπρακτα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας». Έχει κάθε δικαίωμα η Κύπρος, ως ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε., να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο, όπως και άλλες ενέργειες με σκοπό να δημιουργηθεί κόστος στην Τουρκία.

Στην ερώτηση του Ανδρέα Δημητρόπουλου για το πώς ακριβώς θα δημιουργηθεί κόστος προς την Τουρκία, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως: «η Τουρκία για να πληρώσει κόστος θα πρέπει να την ενοχλήσουμε εκεί που την πονάει», εννοώντας την οικονομία της. «Το ζήτημα της οικονομίας της είναι από την μια πλευρά, και οι επενδύσεις τις οποίες έχει καταθέσει μέχρι σήμερα για τη δημιουργία της ισχυρής της στρατιωτικής της μηχανής, να βρούμε ποια είναι τα ευάλωτα σημεία και να τα αξιοποιήσουμε».

Ως χώρα-αποδέκτης της τουρκικής επιθετικότητας δεν έχουμε το περιθώριο να ήμαστε αδρανείς, έστω και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μέτρα, διότι η αδράνεια «κάποια στιγμή θα πληρωθεί». Από την άλλη, είναι καθήκον της Κύπρου να αντιδράσει πρώτη για να αντιδράσουν και οι άλλοι. «Δεν είναι δυνατόν να μην πράττουμε τίποτε και από την άλλη να έχουμε παράπονο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν λαμβάνουν μέτρα απέναντι στην Τουρκία», είπε, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στο εσωτερικό φωνές οι οποίες να μιλούν αυτή τη στιγμή για αγωγό μέσω Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ τοποθετήθηκε και για τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σε τηλεφωνική παρέμβασή του πριν από αυτόν, για την προοπτική αγωγού προς Τουρκία μετά τη λύση. Είπε πως η θέση αυτή του ΑΚΕΛ υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, πρόσθεσε όμως πως «για να είμαι απόλυτα δίκαιος, το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε, τουλάχιστον παλαιότερα, και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ». Ο κ. Χρίστου είπε πως το ενεργειακό πρόγραμμα δεν μπορεί να περιμένει την λύση του Κυπριακού διότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το σταματήσουμε, «κάτι που είναι θέση της Τουρκίας σήμερα».

Για να μην παίρνουμε μόνο ρητορική συμπαράσταση από την Ευρώπη, ο κ. Χρίστου είπε: «Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ανατρέψουμε το σκηνικό και να λάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πρέπει να λάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, πρέπει εμείς οι ίδιοι σαν πολιτική ηγεσία να πιστέψουμε ότι έχουμε τρόπους αντίδρασης. Εάν πιστεύεις εξ’ αρχής ότι είσαι καταδικασμένος, φυσικά και δεν πράττεις τίποτε».

Από την άλλη, ο κ. Χρίστου έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα: «Εάν η πολιτική ηγεσία του τόπου σκέφτεται ότι δεν έχουμε επιλογή, δεν είναι η ίδια που πρέπει να βρει την λύση; Ποιος θα την βρει;».

Το ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αξιοποίηση, οι οποίες περιλαμβάνουν και «κλείσιμο των οδοφραγμάτων, σήμερα». «Όποτε παραβιάζεται η ΑΟΖ, αυτόματα θα κλείνουν τα οδοφράγματα», είναι ένα από τα μέτρα του ΕΛΑΜ, που θα επηρεάσει άμεσα την οικονομία των κατεχομένων. Το δεύτερο μέτρο είναι η χρήση του βέτο στη Ε.Ε. για να διακοπεί η χρηματοδότηση προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να επιδιωχθεί εμπάργκο όπλων.

Ο κ. Χρίστου είπε πως «για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα» εν σχέση με τους Ευρωπαίους, να δούμε πως η Γαλλία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή οι οποίες στέλνουν ξεκάθαρα και σαφή μηνύματα στην Τουρκία. Πρόσθεσε, πως η Τουρκία προσπάθησε να υποσκάψει τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά απέτυχε.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου εάν η εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι «μονόδρομος», όπου έχει αποκλειστεί η Ρωσία, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί διαφορετικά, υπογραμμίζοντας όμως «έχουμε όμως κάνει μια επιλογή, και η επιλογή αυτή τη στιγμή μέσω του αγωγού EastMed αφορά τις ΗΠΑ, αφορά το Ισραήλ, αφορά την Γαλλία». Πρόσθεσε πως «με την Ρωσική Ομοσπονδία, η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει καλές σχέσεις. Θα πρέπει να ξαναγίνουν επαφές και να μπορέσουμε όσο είναι δυνατόν να βρούμε μια ισορροπημένη στάση». «Από την άλλη», είπε ο κ. Χρίστου, «τα συμφέροντα της Ρωσίας εξυπηρετούνται μέσω της Τουρκίας όπως δεν θα εξυπηρετηθούν ποτέ μέσω της Τουρκίας. Δηλαδή, η προσέγγιση της Ρωσίας με τη Τουρκία», είπε, «αφορά και τη δημιουργία προβλήματος μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, το οποίο επιθυμεί να δημιουργήσει η Ρωσία, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε ποτέ να το πράξει η Κύπρος». Ο κ. Χρίστου το θεωρεί «λυκοφιλία», το οποίο δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή, αλλά το πράττουν οι Τούρκοι.

Η στρατηγική της Κύπρου πρέπει να είναι πως υπάρχει αντίληψη του μικρού μεγέθους της, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό πως έχουμε το βασικό δικαίωμα να ζήσουμε στον τόπο μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας.

Για το επόμενο διάστημα, δεν βλέπει λύση του Κυπριακού, λόγω και των προκλήσεων, αλλά και των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα. Βλέπει την επανέναρξη των συνομιλιών στο απώτατο μέλλον, αφού σκοπός της Τουρκίας είναι το σπάσιμο του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλα μεγάλα προβλήματα, πέραν του Κυπριακού, είναι η ενσωμάτωσή των νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ και η οικονομία,ειδικά οι εκποιήσεις των πρώτων κατοικιών και το ότι «το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχιας».