Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος  Χρίστου μίλησε στο Σίγμα για το ζήτημα του μεταναστευτικού αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα επικαιρότητας, όπως η απόδοση ευθυνών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού καθώς και για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Χρίστου είπε αρχικά ότι η ΕΕ δεν έχει πολιτική για το θέμα της μετανάστευσης. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της Κύπρου τόνισε ότι λόγω του προβλήματος, «υπάρχουν περιοχές στην Κύπρο που υποβαθμίστηκαν, δημιουργήθηκαν γκέτο και αυξήθηκε η εγκληματικότητα».

Ερωτηθείς για τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. «Οι παράνομοι να απελαύνονται και να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. Έμαθαν όλοι ότι στην Κύπρο έχουμε τα μεγαλύτερα επιδόματα από το σύνολο της ΕΕ και γι’ αυτό γίναμε κατάλληλος προορισμός», σημείωσε. Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Τουρκία λειτουργεί παράνομα ενώ παίρνει κονδύλια και προωθεί παράνομα μετανάστες».

Ως άστοχη χαρακτήρισε παράλληλα την ενέργεια από πλευράς Κυβέρνησης, να εγκαταστήσει συρματόπλεγμα στην περιοχή του Αστρομερίτη. «Έγινε με προχειρότητα και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν εξυπηρετεί. Να καταρτίσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για διαχείριση του προβλήματος. Η Ισπανία αποφάσισε να απελάσει μαζικά παράνομους μετανάστες και έκανε διακρατική συμφωνία με το Μαρόκο και δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ γι’ αυτή την ενέργεια».

Σε ότι αφορά την κατάρρευση του Συνεργατισμού, το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής εμπλέκει ξεκάθαρα τα τέσσερα παλαιά κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ.