Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου σχολιάζοντας το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για κυρώσεις στην Λευκορωσία, δήλωσε πως ήταν μια ορθή κίνηση, καθώς αξιοποίησε ένα όπλο που είχε στη διάθεση της, ούτως ώστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ληφθούν επιτέλους μέτρα κατά του Ερντογάν.

Όσο αφορά τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ υπογράμμισε πως δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εθνική υποχρέωση να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα η Τουρκική απειλή είναι υπαρκτή τόσο για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο.

Στα θετικά ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ κατέταξε τη στάση άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπως της Γαλλίας, που στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις επεκτατικές της ενέργειες και τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Χρίστου κάλεσε την κυβέρνηση να είναι ανένδοτη και ανυποχώρητη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει επιτέλους την ισχύ που έχει ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά την πρόθεση του Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών και πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης, κατ’ αρχάς ο κ. Χρίστου τόνισε πως όσο συνεχίζονται οι επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει προοπτική για κάτι τέτοιο. Επίσης, ξεκαθάρισε την κάθετη διαφωνία του ΕΛΑΜ με την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης η οποία θα υποβαθμίσει για άλλη μια φορά την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα αναβαθμίσει τον ρόλο του κατοχικού ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την διαφωνία της παράταξής μας με το πλαίσιο λύσης ΔΔΟ.