Η τοποθέτηση του προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστου Χρίστου, κατά την συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του 2019, με αναφορές στην κοινωνία, την άμυνα, την υγεία, το τραπεζικό σύστημα, τα ΜΕΔ, τις εκποιήσεις, την ανεργεία, τους μονογονίους, τους πολύτεκνους, τις μητέρες, τους άστεγους, την φτώχεια, τους λαθρομετανάστες, τα σκάνδαλα, το κυπριακό, αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Αυτούσια η ομιλία:

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Πριν ξεκινήσω, σημειώνω σχετικά με την απουσία του Υπουργού Οικονομικών από την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της συχνής αναφοράς κατά την ομιλία μου προς τον ίδιο, φαντάζομαι πως το κυβερνόν κόμμα θα αναλάβει να του μεταφέρει το τι ακριβώς θα λεχθεί.

Η σημερινή συζήτηση και η ψηφοφορία η οποία θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, έχει θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2019. Είναι ίσως το σπουδαιότερο νομοσχέδιο της χρονιάς επειδή, ακριβώς, γιατί καθορίζεται η κυβερνητική πολιτική για όλα τα ζητήματα. Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, προσπαθούμε να μην εφαρμόζουμε ισοπεδωτική λογική και μάλιστα επικροτούμε με θετική διάθεση οποιαδήποτε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη γίνεται προς το καλύτερο.

Όμως, δημόσιες τοποθετήσεις που υποτιμούν την νοημοσύνη μας, τόσο εμάς, όσο και του κάθε πολίτη αυτού του τόπου, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Ακούγοντας την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή σε αυτήν την αίθουσα, ενημερωθήκαμε, μεταξύ άλλων,  πως οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, τα προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά και τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε τροχιά εξυγίανσης.

Πραγματικά, μετά από αυτές τις αναφορές προβληματίζομαι έντονα για το τι πάει λάθος:
ή εμείς ζούμε κάπου αλλού και δεν μπορούμε να δούμε αυτές τις επιτυχίες,
ή ο κύριος Γεωργιάδης περιέγραψε τα οικονομικά μιας φανταστικής χώρας, η οποία είναι κάτι μεταξύ του Εμιράτου του Κατάρ και της μακρινής Σιγκαπούρης.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί να μεταδώσει. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας όχι μόνο δεν βλέπουν την βελτίωση των δικών τους οικονομικών, αλλά αντιμετωπίζουν τα ίδια αν όχι και χειρότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Το Δημόσιο Χρέος υπερβαίνει το 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Επίσης, κατέχουμε την Τρίτη θέση όσον αφορά τις πιο χρεωμένες χώρες της Ε.Ε.

Πιο αναλυτικά η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Στον Τραπεζικό Τομέα, το κλείσιμο της Συνεργατικής Τράπεζας μόλις πριν λίγους μήνες αποτέλεσε ταφόπλακα της ρητορικής των τελευταίων ετών για δήθεν οικονομικό θαύμα. Ο φορολογούμενος ήταν πάλι αυτός που κλήθηκε να σώσει την κατάσταση αφού με κρατικές εγγυήσεις καταφέραμε να αποφύγουμε μια νέα τραπεζική καταστροφή, που θα έβαζε τη χώρα σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, οδηγώντας μας κατευθείαν σε νέο μνημόνιο. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έκανε λόγο για σχέδιο νέου κουρέματος εκείνες τις μέρες, της τάξης των 2,5 δις ευρώ σε μικροκαταθέτες.

Οι ευθύνες για το κλείσιμο της τελευταίας κυπριακής τράπεζας βαραίνουν τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα του κατεστημένου, δηλαδή: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν για δεκαετίες, γνώριζαν τα πάντα και εν τούτοις δεν έπραξαν τίποτε μέχρι την τελευταία στιγμή με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Οι κάτοχοι αξιογράφων που εξαπατήθηκαν με διάφορα τεχνάσματα περιμένουν ακόμα στη γωνιά, μέχρι η Πολιτεία να αποφασίσει πότε και αν θα ασχοληθεί με το οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος τους.

Τα ΜΕΔ συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για την οικονομία του τόπου. Τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκαν ελάχιστα σε σχέση με πέρσι. Παραμένουν ψηλά, κοντά στα 12 δις ευρώ.

Ως Κίνημα αποστείλαμε τις δικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Μάταια, όμως. Κάναμε το λάθος να πιστέψουμε πως υπήρχε πολιτική βούληση να παρθούν οριστικά μέτρα. Σύντομα αντιληφθήκαμε πως τα πλάνα ήταν διαφορετικά. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έπραξε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα, με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και του Νικόλα Παπαδόπουλου, πέρασε νομοθεσίες που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους τραπεζίτες. Οι εκποιήσεις περιουσιών είναι καθημερινό φαινόμενο και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Κύπρο η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Ήδη 190 περιπτώσεις προχωρούν με αυτήν την αθέατη μέθοδο.

Ορατός παραμένει επίσης ο κίνδυνος χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες. Το 26% του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τις δόσεις του στεγαστικού  του δανείου ή ακόμη και να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Όλα όσα έχω αναφέρει συμβαίνουν γιατί, πρώτα εμείς οι βουλευτές με τη στάση μας το έχουμε επιτρέψει. Αντί να είμαστε η ασπίδα των αδυνάτων σε αυτό τον τόπο, μετατρέψαμε τη Βουλή σε Γραφείο Εξυπηρέτησης του κάθε τοκογλύφου Τραπεζίτη.

Συνεχίζοντας, στα κοινωνικά και εργασιακά θέματα, η ποιότητα ζωής μιας μεγάλης μερίδας πολιτών χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Άστεγοι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις μεγάλες πόλεις και αρκετοί συμπολίτες μας ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, σε άθλια υποστατικά όπως παράγκες και αποθήκες. Τα ενοίκια στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πανάκριβα. Μέσα σε ένα χρόνο παρατηρήθηκε αύξηση 12,5%, ενώ σε κάποιες περιοχές η αύξηση έφτασε το 25%. Θεωρείται μήπως ανάπτυξη η συνεχής αύξηση των ενοικίων σε επίπεδα που κατατρώνε το εισόδημα της μικρομεσαίας οικογένειας;

Οι στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων είναι προϊόν των πολιτικών αυτής της Κυβέρνησης. Χωρίς ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου.

Όσον αφορά τους μισθούς, οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις τιμές σε βασικά αγαθά να αυξάνονται, μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα και τις φορολογίες που επιβάλλει το κράτος. Όμως, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων μεγαλώνει. Η Κύπρος έχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην κατώτερη και μέση μισθολογική κλίμακα, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας αμείβονται με μισθούς που αντιστοιχούν στα όρια της φτώχειας. Ένας στους 4 εργαζόμενους αμείβεται με 500 έως 1000 ευρώ. Ένας στους 2 μέχρι 1200 ευρώ.

Η ανεργία μπορεί να παρουσιάζει αισθητή μείωση ως ποσοστό, χωρίς να καταγράφεται όμως ότι χιλιάδες, κυρίως νέοι άνθρωποι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, εργάζονται αυτή την στιγμή σε καφετέριες και περίπτερα, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Την ίδια ώρα ακούμε τους αρμόδιους να δηλώνουν πως ο κατώτατος μισθός των 730 καλύπτει τις βασικές ανάγκες, αγνοώντας, σκόπιμα, πως αρκετά επαγγέλματα παραμένουν εκτός του ρυθμιστικού πλαισίου. Περιμένουμε να μας εξηγήσει ο κύριος Υπουργός πως μπορεί κάποιος να ζήσει και να συντηρήσει την οικογένειά του με 730 ευρώ.

Το ΕΛΑΜ κατέθεσε από το 2017 πρόταση νόμου με βάση την οποία ζητούμε να εξεταστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη επέκταση του ρυθμιστικού πλαισίου εφαρμογής του ώστε να διασφαλίζει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Η σημερινή Κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως πέτυχε εντυπωσιακή ανάπτυξη στο διάστημα των τελευταίων ετών. Φαίνεται πως από αυτήν την πρόοδο έχουν αποκλειστεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Ρωτήστε τους πολύτεκνους και θα σας απαντήσουν πόση ανάπτυξη έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια. Ρωτήστε τους μονογονιούς και θα σας απαντήσουν όση ανάπτυξη έχουν νιώσει.

Με δεδομένο ότι το δημογραφικό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος  μας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών. Η επαναφορά του επιδόματος μάνας όπως ήταν παλαιότερα. Η αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και η κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν τεθεί για την καταβολή του επιδόματος τέκνου, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα ανακουφίσουν άμεσα την κατάσταση.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Είναι, ίσως, μια από τις πιο αδικημένες ομάδες πολιτών αυτή την στιγμή. Με μοναδική στήριξη ένα επίδομα της τάξης των 180 ευρώ, υποτίθεται πως η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε όσες προσπαθούν να μεγαλώσουν μόνες τους τα παιδιά τους.

Ξέρω ότι πολλοί θα σπεύσουν να μου πουν πως λαϊκίζω. Όπως λέει συχνά ο υπουργός, «τα οικονομικά του Κράτους είναι δεδομένα».

Περίεργα πράγματα πάντως, γιατί όταν πρόκειται να δαπανηθούν χρήματα για τους Έλληνες της Κύπρου, ΔΕΝ υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Αντίθετα, όταν πρόκειται να δαπανηθούν τεράστια ποσά για τους παράνομους μετανάστες, του τ/κ, την διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και τη διάσωση των τραπεζών, ως εκ θαύματος υπάρχουν.

1,5 εκ ευρώ θα εγκριθεί μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να φοιτούν τ/κ μαθητές σε Ιδιωτικά Σχολεία.
Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για να παίρνουν επιδόματα λαθρομετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου.
Πάνω από 2,3 εκ. ευρώ θα στοιχίσουν οι εργασίες για την διάνοιξη μόνο του οδοφράγματος Λεύκας – Απλικίου.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διατίθενται από την τσέπη του φορολογούμενου κάθε χρόνο για να συντηρηθούν μουσουλμανικά τεμένη.
Δισεκατομμύρια έχουν χαθεί στα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, του παράνομου ELA για στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων, των Κυπριακών Αερογραμμών, της FOCUS, της Λαϊκής Τράπεζας, των αποχετευτικών και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Αγρότες και γεωργοί περιμένουν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από το 2013, κατά τα άλλα ακούμε για στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής.

Άνθρωποι που πλήγηκαν πρόσφατα από τα καιρικά φαινόμενα στις επαρχίες Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λευκωσίας, περιμένουν ακόμα από το κράτος να ανταποκριθεί. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνησή μας εμφανίζεται πανέτοιμη να παρέχει οικονομική στήριξη στους Τούρκους σφετεριστές των περιουσιών μας, για τις ζημιές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο ρατσισμός και η αδικία εις βάρος του ίδιου του Λαού μας βγάζει μάτια και γι’ αυτό σταματήστε να κρύβεστε πίσω από το «λεφτά δεν υπάρχουν», αλλά αναλάβετε τις ευθύνες σας χωρίς άλλες δικαιολογίες.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Οι δαπάνες για την υγεία θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Με το 2019 να είναι έτος έναρξης της εφαρμογής μέρους του Γενικού Συστήματος Υγείας, θα ανέμενε κανείς να υπάρξει αυξημένος προϋπολογισμός.

Είχαμε προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές πως η εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεν θα επιλύσει από μόνη της τα κακός έχοντα στο τομέα της υγείας. Τα νοσοκομεία μας αντιμετωπίζουν ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν την αυτονόμηση τους και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, είτε αυτά αφορούν τις κτιριακές υποδομές, είτε τον εξοπλισμό, είτε τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η φυγή των γιατρών από τα Δημόσια νοσηλευτήρια έχει καταντήσει μάστιγα.

Μιλώντας για τον τομέα της Άμυνας, οι δαπάνες, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν σημαντική αύξηση όπως θα έπρεπε, αλλά βλέπουμε και μείωση κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία για την Άμυνα συνεχίζουν να καλύπτουν άλλες ανάγκες και όχι εξοπλιστικά προγράμματα.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας ενώ Τούρκοι πολιτικοί απειλούν με νέα εισβολή! Ο κατοχικός Στρατός αναβαθμίζεται συνεχώς, ενώ μόλις πρόσφατα η Τουρκία μετέφερε στην Κύπρο σύγχρονα άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής και προέλευσης.

Απέναντι στην τουρκική υπεροπλία και τον νεοοθομανό Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί ολόκληρη την Κύπρο σε τουρκικά χέρια, θα πρέπει να στηρίξουμε την μοναδική δύναμη που διασφαλίζει την ελευθερία αυτού του κράτους, δηλαδή την Εθνική Φρουρά. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ένα ισχυρό σύστημα ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσουμε το αυτονόητο. Δεν γίνεται ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. να απειλείται με Ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα. Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος και θα πρέπει να μπει ένα Ευρωπαϊκό εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία.

Η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς έγινε πρόχειρα και βεβιασμένα, ενώ ο θεσμός των ΣΥΟΠ δείχνει τρομερές αδυναμίες. Αρκετοί Συμβασιούχοι Οπλίτες έχουν ήδη παραιτηθεί, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το τι θα γίνει για αυτούς που θα παραμείνουν στο Στράτευμα. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ ήταν οι μόνοι που στήριξαν τους ΣΥΟΠ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που αποκλείει δια παντός την επαγγελματική σταδιοδρομία των ΣΥΟΠ στο στράτευμα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θεσμό των ΣΥΟΠ. Θεωρούμε πως πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για να προσεγγίσουμε νέους και ικανούς ανθρώπους. Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους κατάλληλους από αυτούς που υπάρχουν σήμερα.

Κύριε Πρόεδρε,

Η κοινωνία μας έχει πάψει να εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τους ίδιους τους θεσμούς. Σε όποια γωνιά αυτής της πατρίδας και αν σταθεί κανείς, ο κόσμος φωνάζει να τιμωρηθούν οι κλέφτες και ότι κουράστηκε να τον κοροϊδεύουν οι πολιτικοί που εκλέγει τόσα χρόνια. Θα συμφωνήσω απόλυτα, πως η συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να κερδίσει ξανά την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, ΟΧΙ με ανέξοδες διακηρύξεις αλλά με πράξεις.

Εις ότι μας αφορά, ως Κίνημα, θέλουμε και επιθυμούμε ένα Κράτος Δικαίου, ένα κράτος που δεν θα διαχωρίζει τους πολίτες σε φτωχούς και πλούσιους όταν πρόκειται να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θέλουμε ένα κράτος που όπως, σωστά, τιμωρεί αυστηρά το έγκλημα ενός δολοφόνου, θα πρέπει τιμωρεί το ίδιο παραδειγματικά και το έγκλημα ενός οικονομικού δολοφόνου.

Θέλουμε ένα κράτος όπου, όποιος εμπλέκεται σε διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, διαπλοκή και διαφθορά, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, ποιοι είναι οι φίλοι του, ποιοι είναι οι συγγενείς του, ποιοι είναι οι κουμπάροι του και σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει, θα οδηγείται στα δικαστήρια με τις ανάλογες κατηγορίες.

Φαινόμενα, σαν αυτό που παρατηρήθηκε πρόσφατα, με τους υπαίτιους της κατάρρευσης ενός οικονομικού οργανισμού να παραθερίζουν στην Αθήνα και να μας αποστέλλουν το λογαριασμό από το Κολωνάκι, για να τον πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος, θα εκλείψουν.

Κάποιοι θα μας πουν, «μα έτσι λειτουργεί το σύστημα, δεν το μάθατε ακόμη;»

Ε, αυτό το σύστημα, εμείς θα το ξηλώσουμε.

Κλείνοντας, θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών και στην Κυβέρνηση, αλλά και σε άλλους που βρίσκονται σε αυτή εδώ την αίθουσα.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή είπε μια μεγάλη αλήθεια, είπε ακριβώς τι φοβάται το σύστημα. Το σύστημα φοβάται την άνοδο των Εθνικιστικών Δυνάμεων. Το παραδέχτηκε μάλιστα σήμερα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο για να μιλήσει για τον Εθνικισμό.

Όλοι γνωρίζετε ότι αυτή η λογική ξεκίνησε από την Κυπριακή αριστερά. Συνοδοιπόροι αυτής της ρητορικής, πέραν από την κυβέρνηση και τους Υπουργούς, είναι και ο κ. Παπαδόπουλος, είναι και ο κ. Λιλλήκας, είναι και οι Οικολόγοι, είναι και η ΕΔΕΚ. Μας χαροποιείτε ιδιαίτερα που όλοι παραδέχεστε ότι ο μοναδικός αντίπαλος του συστήματος είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.).

Από τα κίτρινα γιλέκα της Λεπέν, μέχρι τις μαύρες μπλούζες του ΕΛΑΜ, οι Εθνικιστικές δυνάμεις βρίσκονται στην πρωτοπορία ενός αγώνα που θα απαλλάξει τους λαούς της Ευρώπης από το σύστημα που σήμερα τους καταδυναστεύει.

Και επειδή ο Υπουργός ανησυχούσε ιδιαίτερα για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, προετοιμαστείτε ψυχολογικά!

Ο Μάιος πλησιάζει και στις Βρυξέλλες θα αφιχθούν δεκάδες Εθνικιστές, όχι ως τουρίστες, αλλά ως Ευρωβουλευτές που θα έχουν μία αποστολή, να αλλάξουν την Ευρώπη. Θα την αλλάξουν προς το καλύτερο, θέλουμε μια Ευρώπη των Εθνών, που πρώτα και πάνω απ’ όλα θα σέβεται τους ίδιους τους πολίτες της.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)