Παρακολουθήσαμε στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Παιδείας σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την μαθήτρια που εκδιώχθηκε από τον διευθυντή του σχολείου επειδή έφερε μαντίλα, τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων να υπερασπίζονται με μεγάλη ευαισθησία το δικαίωμα της μαθήτριας να φέρει το θρησκευτικό της σύμβολο. Δεν είδαμε από όλους αυτούς να δείχνουν την ίδια ευαισθησία για τον θάνατο του 14χρόνου μαθητή και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής του, τα οποία δυστυχώς έθαψαν κάτω από την «μαντίλα».

Θα αδράξω την ευκαιρία για να κάνω μια δημόσια καταγγελία, για ένα περιστατικό που έγινε πριν 2 μέρες, όπου μαθήτρια σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας δέχθηκε έντονη επίπληξη από την διευθύντριά της, η οποία αφαίρεσε τον βαφτιστικό σταυρό που φορούσε στο χέρι της.

Ο πατέρας της συγκεκριμένης μαθήτριας έκανε διαβήματα στο σχολείο για να δικαιούται η κόρη του, η οποία να σημειώσουμε είναι ηλικίας μόλις 6 χρονών, να φέρει το θρησκευτικό σύμβολο. Η Διευθύντρια επανήλθε χθες και αφαίρεσε ξανά τον σταυρό της μαθήτριας.

Πρέπει να επιδεικνύουμε την ίδια ευαισθησία σε όλους τους μαθητές και όχι όταν πρόκειται για ορθόδοξους χριστιανούς να δέχονται τον ρατσισμό από τους καθηγητές και τους δασκάλους τους. Όσοι αυτές τις μέρες υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα της Μουσουλμάνας μαθήτριας θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση.

Δεν είδαμε, όμως, την ίδια αντίδραση, την ίδια ευαισθησία και το υπουργείο να λαμβάνει τα ίδια μέτρα που πήρε στην περίπτωση του κ. Σέπου. Τους καλούμε αυτή την στιγμή και δημόσια, να συμπεριφερθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Γενικότερα σε σχέση με το θέμα της μαντίλας, για το  Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αποτελεί ξεκάθαρα ζήτημα χειραφέτησης των γυναικών, που καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών. Ως εκ τούτου θα πρέπει να το δούμε νομοθετικά, γι’ αυτό θα πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για να καταθέσουμε σχετική πρόταση νόμου, εντός των προσεχών ημερών, η οποία θα βασίζεται σε νομοθεσίες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, για να απαγορευτεί η χρήση θρησκευτικής μουσουλμανικής παραδοσιακής ενδυμασίας των γυναικών σε δημόσιους χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δηλώσεις ΜΜΕ

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)