Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της βουλής για την Άμυνα της ημικατεχόμενης μας Πατρίδας, ο Πρόεδρος της Παράταξης μας Χρίστος Χρίστου ανέφερε τα πιο κάτω:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ:

«Για ακόμα μια φορά η εκτελεστική εξουσία μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο εξετάζουμε σήμερα έρχεται για δεύτερη φορά να μειώσει εισφορές για το ταμείο αμυντικής θωράκισης.

« 1) Μέσα από την σχετική έκθεση της επιτροπής Οικονομικών που κυκλοφόρησε για το εν λόγω θέμα, αναφέρεται πως κλήθηκαν για να παραστούν στις συνεδρίες:

α)      Το Υπουργείο Οικονομικών

β)      Το τμήμα φορολογίας

γ)      Η Νομική Υπηρεσία

δ)      Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ)

ε)       Κεντρική Τράπεζα

στ)    Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου

Δηλαδή, για συζήτηση που αφορά άμεσα αποκοπή εισφορών για την άμυνα δεν κλήθηκε να παραστεί κανένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ούτε του ΓΕΕΦ.

  1. Το Μάιο του 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας με απρόβλεπτες ακόμα συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα

–        Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, ταυτόχρονα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, εφαρμόζοντας επεκτατική πολιτική σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και της Ελλάδας. Ενώ μόλις πρόσφατα τιμήσαμε την μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων και Ποντίων αδελφών μας, οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς μέσα από κρατικά σχεδιασμένες γενοκτονίες.

  • Η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών είναι αναγκαιότητα που επιβάλλεται από το μέγεθος, την έκταση και το διακύβευμα της άμεσης απειλής.
  • Για εμάς είναι αδιανόητο να αποκοπεί έστω και ένα ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για την ασφάλεια της χώρας.
  • Αντίθετα, ως ΕΛΑΜ έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου από τον Οκτώβριο του 2021, με την οποία επιδιώκουμε η έκτακτη εισφορά στο Ειδικό Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την στρατιωτική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας:

  • Περικοπές στον τομέα της Άμυνας αποφασίζονται εύκολα από την Κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δήθεν επ’ ωφελεία νομικών προσώπων.
  • Περικοπές για τους παράνομους μετανάστες πότε θα γίνουν επ’ ωφελεία των πολιτών. (Συνολικά πέραν των 150 εκατομμυρίων ευρών ετησίως).
  • Η Παράταξή μας κάθε χρόνο εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια ζητά να αποκοπούν αυτά τα χρήματα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα κανένας άλλος να αγγίζει το θέμα.
  • Ο κόσμος δεινοπαθεί με την τιμή των καυσίμων, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τις αχαλίνωτες αξιώσεις των τραπεζών.
  • Απέναντι σε όλα αυτά η Βουλή πότε σκέφτεται να πάρει αποφάσεις; Ή προτιμά να παραμένει άβουλη, βουβή και συγχυσμένη»

Η ομιλία Χρίστου Χρίστου ενόχλησε βέβαια το ΑΚΕΛ, στο οποίο απάντησε ο Πρόεδρος της Παράταξης μας (η ομιλία Χ.Χρίστου, η παρέμβαση του βουλευτή του ΑΚΕΛ και η απάντηση προς αυτόν αλλά και προς την Πρόεδρο της βουλής):

 

Να σημειώσουμε ότι η ολομέλεια του σώματος συνεδρίασε σήμερα στα παλαιά έδρανα, στο παλαιό κτίριο της βουλής. Στην σύσκεψη Αρχηγών που προηγήθηκε, για το που θα καθίσουν οι βουλευτές εκάστου κόμματος, δεν έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κόμματος μας για τις θέσεις και τον χώρο, αλλά ούτε έγινε σεβαστή και η ετυμηγορία του λαού που ανέδειξε το ΕΛΑΜ ως τέταρτο πολιτικό κόμμα στην βουλή! Στα υπόλοιπα κόμματα, φάνηκε για μια ακόμα φορά, τους ενδιαφέρουν, κυριολεκτικά πλέον, οι καρέκλες… Εμάς ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ΟΧΙ!

Η δήλωση του Προέδρου του ΕΛΑΜ έγινε με αφορμή την συζήτηση της πιο κάτω τροπολογίας:

«Τροποποίηση του περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε να διευρυνθεί και να βελτιωθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιβολής μειωμένου συντελεστή 3% έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας σε τόκους που πηγάζουν από ορισμένες κατηγορίες χρεογράφων και ομολόγων».