Άστοχη και προκλητική είναι η σχετική ανακοίνωση-δήλωση του Δήμου Αμμοχώστου που στάλθηκε λίγες ημέρες μετά από το Κοινό Ανακοινωθέν της 4ης Ιουνίου 2017 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τη νέα διάσκεψη στην Γενεύη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε η ολομέλεια του συμβούλιου προτού εκδοθεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Είναι άξιον απορίας πώς δεν ενημερώθηκαν ούτε οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων παρά μόνον οι δημοτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που στην τελική είναι και οι φερόμενοι συντάκτες της. Δεν παραγνωρίζω το δικαίωμα της πλειοψηφίας να εκφράζεται όπως αυτή επιθυμεί, αλλά ας μην παραγνωρίζουν και αυτοί το δικαίωμα της μειοψηφίας να διαφωνεί και να δηλώνει την άποψη της.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ, στο γεγονός και μόνο, ότι οι συντάκτες καλούν, εάν είναι ποτέ δυνατόν, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να εργασθούν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιληφθούν το μέγα έγκλημα που υφίσταται η πόλη της Αμμοχώστου και καταλήγουν αναφέροντας την προτροπή του να αφεθεί επιτέλους το νέο ομόσπονδο κράτος να γράψει την δική του Κυπριακή ιστορία.
Πρόσθετα, διαβάζοντας την σχετική ανακοίνωση και ιδιαίτερα την παράγραφο που περιληπτικά ανέφερα πιο πάνω (αντιλαμβάνομαι το ίδιο και ο κάθε αναγνώστης της επιστολής-δήλωσης), ότι ενώ γίνεται προσπάθεια πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης δεν γίνεται κανένας λόγος για τα ακόλουθα σημαντικά που έπρεπε να συνοδεύουν την στήριξη προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και που αναφέρω ευθύς αμέσως :
• Υπενθύμιση ότι συμφώνα με δηλώσεις του ιδίου του Προέδρου σε αυτή την διάσκεψη θα έπρεπε να συζητηθούν μόνο τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
• Αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών Για την Αμμόχωστο.
• Διασύνδεση της αναγκαιότητας για δίκαιη λύση με την επιδιωκόμενη Ειρηνική συνύπαρξη γιατί χωρίς δικαιοσύνη ειρήνη δεν θα υπάρξει ποτέ.
• Κάλεσμα στον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής μειονότητας όπως με σύνεση αντιληφθεί το μέγα έγκλημα που υφίσταται η Αμμόχωστος , τα κατεχόμενα εδάφη μας και κατ’επεκταση ολόκληρη η Κύπρος και εργαστεί προς εξεύρεση τρόπων τερματισμού της κατοχής και των απειλών της τουρκίας.
Εν κατακλείδι, ερωτώ, τον Δήμαρχο και όλους τους Δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αμμοχώστου αν συμφωνούν με την εξίσωση της τουρκίας με την Ελλάδα για το μέγα έγκλημα της κατοχής, αν κατανοούν σε ποιους αποτείνονται, οι συγγραφείς της δήλωσης, ότι πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους και με ποιους θα γράψουμε την δική μας Κυπριακή Ιστορία. Μήπως εννοούν με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων; Με την παραμονή όλων των εποίκων; Με τις εγγυήσεις της Τουρκίας; Ή μήπως με τον διχασμό που θα αφήσει πίσω του μια τέτοια δήθεν λύση;
Πολύς Ευαγγελίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ