Δυστυχώς για την σύγχρονη γενιά, διανύουμε εποχές που οι περισσότεροι άνθρωποι στον τόπο μας προτιμούν να απέχουν παρά να είναι πρωταγωνιστές των γεγονότων ή να προσπαθούν να φέρουν την αλλαγή με το παράδειγμα τους. Κάποιοι έκαναν την «αποχή» προσωπική και γενικότερη μόδα, επειδή μέσα σ’ αυτή βρήκαν την ησυχία και το βόλεμα τους.

Συνήθισαν ν’ απέχουν απ’ τις ευθύνες, απ’ την αγάπη, απ’ την προσπάθεια, απ’ τον αγώνα αλλά όχι απ’ το εύκολο χρήμα, το μέσο, την παρανομία, την ΑΝΟΧΗ που χαρακτηρίζουν τις μέρες που ζούμε.

Κι όσο η ανοχή και η επανάσταση του «καναπέ» βρίσκονται σε έξαρση, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να προωθήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα εις βάρος των ευπαθών ομάδων, να «κουρεύουν» τις ελπίδες του λαού μας, να «κατακρεουργούν» το Κυπριακό και τις τελευταίες μας ελπίδες για αλλαγή, προσφέροντας ένα πλουσιοπάροχο δώρο στον κατακτητή από συνεχείς υποχωρήσεις και ΑΝΟΧΗ για τις πάγιες τούρκικες θέσεις.

Κι όλ’ αυτά γιατί; Διότι ένα τεράστιο κύμα απάθειας και ηττοπάθειας πάει να πνίξει την φωνή της συνείδησης και της αντίστασης των πλείστων συμπατριωτών μας. Κάποιους τους βολεύει οι άνθρωποι να βυθίζονται στην λήθη και στην ηττοπάθεια, για να μην βρίσκουν αντίσταση στην υλοποίηση των πλάνων τους. Γιατι κανένας λογικός και αφυπνισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα όσα γίνονται εις βάρος του λαού και του τόπου μας.

Κανείς λοιπόν ενσυνείδητος Έλληνας της Κύπρου δεν μπορεί να ανεχτεί την αλλοτρίωση της παιδείας μας, την τουρκοποίηση της επί 3000 χρόνων ελληνικής ιστορίας μας, την εξίσωση του 18% των τ/κ με το 82% των Ε/Κ, τον πλήρη έλεγχο σιγά-σιγά των δημοσίων υπηρεσιών μας από το ψευδοκράτος και την σταδιακή προσάρτηση του νησιού μας στην Άγκυρα.

Αναρωτηθήκαμε ποτέ, πως θα ήταν η Κύπρος και η Ελλάδα μας, αν οι ήρωες μας έκαναν ΑΠΟΧΗ από τα αγνά ανδραγαθήματα τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος; Αναρωτηθήκαμε ποτέ ποια μπότα κατακτητή θα πατούσε τώρα τα ιερά χώματα μας και ποια ήθη και έθιμα θα μας μεταδίδονταν, αν οι ήρωες μας τελευταία στιγμή προτιμούσαν τον εύκολο δρόμο της παραίτησης από το καθήκον τους;

Ποια μορφή και ποια κατάσταση θα επικρατούσε τώρα στον Ελλαδικό χώρο, αν οι ήρωες του 1821 δεν έπαιρναν απόφαση να καταφύγουν ως κλέφτες στα βουνά και ν’ αρμάτωναν δικά τους πλοία για να αντιμετωπίσουν με άτακτο πόλεμο τους βάρβαρους οθωμανούς; Αν το «Κρυφό Σχολειό» δεν άπλωνε το φως του σε όλη την Ελλάδα μας για να προστατέψει, μέσω των Ελλήνων λογίων, την Εθνική μας Παιδεία και την Ορθόδοξη Πίστη μας;

Τι θα γινόταν αν η ηρωική μορφή για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα Σπύρος Καγιαλές, δεν έκανε το σώμα του κοντάρι για να στηρίξει ο ίδιος περήφανα την σημαία του Έθνους, όταν μια οβίδα των συμμαχικών δυνάμεων έσπασε τον ιστό; Το πιθανότερο τώρα το Ακρωτήρι των Χανίων αλλά και μια μεγάλη περιοχή της Κρήτης θα ήταν τούρκικη, αγγλική, ιταλική ή γαλλική, αφού μέχρι και οι συμμαχικές δυνάμεις έπαυσαν πυρ, όταν είδαν την ηρωική πράξη του Σπύρου Καγιαλέ και ξέσπασαν κι αυτοί μαζί με τους ντόπιους σε χειροκροτήματα.

Ποια θα ήταν η κατάληξη μας λοιπόν αν τα αμούστακα παλλικάρια του ’40 δεν όρθωναν το ανάστημα τους στις δυνάμεις της τριπλής συμμαχίας; Αν οι Ηπειρώτισσες, οι Σουλιώτισσες και οι άλλες τόσες περήφανες Ελληνίδες, δεν μετέφεραν τρόφιμα, οβιδες και ρουχισμό στα παγωμένα βουνά της Πίνδου για τους στρατιώτες μας, υπομένοντας την εξουθενωτική κούραση, το κρύο, τις αρρώστιες και την τεράστια πείνα;

Τι θα γινόταν αν οι λεβέντες και οι λεβέντισσες της Ε.Ο.Κ.Α τηρούσαν ΑΠΟΧΗ από το κάλεσμα του θρυλικού Διγενή και δεν γινόταν ο μεγαλύτερος επαναστατικός κι αντιαποικιακός αγώνας στον τόπο μας;

Το μόνο σίγουρο πως η οποιαδήποτε τότε ΑΠΟΧΗ θα αποδεικνυόταν εγκληματική για το γένος μας αφού δεν θα του έδινε υπόσταση, συνέχεια και κυρίως τις γερές βάσεις για να συνεχίσει να αγωνίζεται για την τελική δικαίωση των πόθων του λαού μας.

Δεν δικαιούται λοιπόν σε καμία περίπτωση η γενιά μας να τηρεί ΑΠΟΧΗ μπροστά στα όσα ανεκδιήγητα γίνονται εις βάρος του τόπου μας! Δεν δικαιούμαστε να τηρήσουμε ΑΠΟΧΗ και ΑΝΟΧΗ στις ερχόμενες εκλογές και να μην τους δώσουμε το μήνυμα ότι σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση της Πατρίδας μας θα μας βρουν απέναντι τους! Φτάνει πια να τους χαρίζουμε το μέλλον μας με την ΑΝΟΧΗ μας. Χαμένη ψήφος ήταν τόσα χρόνια αυτή που συντηρούσε το κατεστημένο, έκλεβε τα όνειρα μας και τώρα ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα στον τόπο μας.

ΟΛΟΙ στο πλευρό του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και του Προέδρου του Κινήματος Χρίστου Χρίστου, για ένα δίκαιο και καθαρό προεκλογικό και όχι μόνο αγώνα, μακριά από σκάνδαλα και κούφιες υποσχέσεις! Στις 28 Ιανουαρίου δίνουμε γροθιά στον παλαιοκομματισμό που ρήμαξε τον τόπο μας!

Μαρία Ευαγγέλου
Στέλεχος ΕΛΑΜ