Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό τερματίστηκαν με την αποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διατυμπανίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε μάλιστα ότι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε όπως ιδρυθεί μία ιδιωτική εταιρεία για τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο και η διαχείριση να γίνεται μέσω αυτής της εταιρείας.

Πρόταση στην οποία έγινε και αναφορά κατά την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στην Άγκυρα.

Σχετικά με την επίσκεψη του Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Τανζού Μπιλγκίτς επισήμανε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε και … το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του από την Σουηδία, έπειτα από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της σουηδικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποζκίρ, είπε ότι συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τα κεφάλαια και το Κυπριακό.   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, συζήτησαν την λύση του Κυπριακού και το πως θα εμποδιστούν οι αρνητικές επιδράσεις του Κυπριακού στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παρουσιάζοντας μάλιστα τη Σουηδία έτοιμη να καταβάλλει τις απαιτούμενες προσπάθειες ούτως ώστε να αρθούν τα εμπόδια.   Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν “το σφάλμα της νοτίου Κύπρου” για τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας “μέσω μίας άδικης επιχείρησης” και την σημασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το συντομότερο.   “Η Σουηδία φαίνεται έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια σε αυτό το θέμα και καταβάλει προσπάθειες ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό”, κατέληξε ο Τούρκος Υπουργός.