Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΗΕ διέταξε τη Βοσνία να αποζημιώσει μια γυναίκα η οποία βιάστηκε από έναν στρατιώτη κατά τη διάρκεια του πολέμου και να σχεδιάσει ένα πλαίσιο πολεμικών επανορθώσεων, αφού αυτή η πρώτη υπόθεση σεξουαλικής βίας παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του διεθνούς οργανισμού.

Η δικαίωση της γυναίκας, που βιάστηκε από έναν Σερβοβόσνιο στρατιώτη το 1993, κοντά στο Σαράγεβο, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο, ώστε τα θύματα σεξουαλικής βίας να ζητούν αποζημίωση από διεθνή δικαστήρια με βάση τη διεθνή νομοθεσία περί βασανιστηρίων. Όπως θα μπορούσαν κατ’ αντίστοιχο τρόπο να πράξουμε και για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο, το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Ο δράστης καταδικάστηκε να της καταβάλει 15.000 ευρώ ως αποζημίωσης, κάτι που δεν έγινε γιατί δεν είχε τα χρήματα. Έτσι, η Επιτροπή έκρινε ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει την αποζημίωση και να φροντίσει ώστε να λάβουν τα χρήματά τους και τυχόν άλλα θύματα στα οποία οφείλονται ποσά.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η Βοσνία παραβίασε τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων και θα πρέπει να παράσχει στην ενάγουσα δωρεάν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, καθώς και μια δημόσια συγγνώμη.

Η υπόθεση έφτασε στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων με τη βοήθεια της Trial International, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά θύματα σεξουαλικής βίας. “Θεωρούμε επαναστατική αυτήν την απόφαση, όχι μόνο για τη Βοσνία αλλά και διεθνώς”, σχολίασε η Αντριάνα Χάνουσιτς Μπετσίροβιτς, μια νομική σύμβουλος της Trial International.

Είναι καιρός επιτέλους και η Κυπριακή Δημοκρατία, να κινηθεί κατά της Τουρκίας και των εγκλημάτων που έχει διαπράξει το καλοκαίρι του 1974, ζητώντας πολεμικές και άλλες αποζημιώσεις για τα όσα προκάλεσε στο νησί. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, η Κυβέρνηση με την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων, υποβάθμισαν το Κυπριακό σε μια δικοινοτική διαφορά, καλλιεργώντας συνεχώς το προδοτικό αφήγημα ότι “κάναμε και εμείς πολλά”, που εξισώνει το θύμα με τον θύτη.