Την απόσυρση της Τουρκίας από άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Νορβηγία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτυρόμενος για έναν νορβηγικό πίνακα με εχθρικούς στόχους στον οποίο υπήρχε φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ και το δικό του όνομα.

Ο Ερντογάν δήλωσε:
«Χθες προέκυψε ένα θέμα στην Νορβηγία. Ανήρτησαν έναν πίνακα των εχθρών. Σε αυτόν τον πίνακα υπήρχε φωτογραφία του Ατατούρκ και στην άλλη πλευρά το όνομά μου. Αυτοί ήταν στο στόχαστρο. Την ώρα που αυτό έγινε γνωστό, ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υπουργός μας αρμόδιος για την ΕΕ, ήταν καθ’ οδόν προς Καναδά. Με κάλεσαν. Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, ότι συμμετέχουμε με 40 στρατιώτες και ότι αποφάσισαν να τους αποσύρουν. Απάντησα και βέβαια να το κάνετε άμεσα μην περιμένετε καθόλου. Ακόμη κι αν αποσυρθούν οι εν λόγω στόχοι, να αποσυρθούν άμεσα οι 40 στρατιώτες μας. Δεν νοούνται τέτοια συμμαχία και τέτοιοι σύμμαχοι». 

Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ απέλυσε τον στρατιωτικό αξιωματούχο ο οποίος χρησιμοποίησε τις εικόνες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «χάρτη εχθρών» κατά τη διάρκεια ασκήσεως στη Νορβηγία, όπως ανέφερε ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NTV στις 17 Νοεμβρίου, επικαλούμενος το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη συγνώμη της συμμαχίας, κάτι που απέρριψε σήμερα ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Αυτό το θέμα δεν μπορεί να κλείσει με μια απλή συγγνώμη», είπε.

Εμείς οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ακόμη ένα γεγονός έρχεται να ταρακουνήσει τις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Οι σχέσεις της με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ψυχρανθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πληγές που άνοιξαν στις αρχές του έτους με την Ολλανδία και τη Γερμανία. Θυμίζουμε πως κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, που διεξήχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς ως ναζί, επειδή οι αρχές των χωρών αυτών δεν επέτρεψαν τις μαζικές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξη του Ναι από τους Τούρκους της διασποράς.

Ενώ οι χειρισμοί του νεοσουλτάνου Ερντογάν δημιουργούν αρνητικό κλίμα έναντι της Τουρκίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (και όχι μόνο), Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν να τηρούν απαράδεκτη υποχωρητική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Οι εξελίξεις αυτές επιτρέπουν σειρά ελιγμών και διπλωματικών κινήσεων από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας που θα οδηγήσουν στην απομόνωση της Τουρκίας και στην αύξηση της διεθνούς πίεσης για να αλλάξει πολιτική.

Ακόμη και αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, όσο δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση δεν υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση υπέρ των συμφερόντων του Ελληνισμού. Αυτή τη βούληση την έχουν μόνο οι εθνικιστές.

 

Άγγελος Ιωάννου