Ακολουθεί αυτούσιο το απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ) Χρίστου Χρίστου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σχετικά με την Άμυνα, την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και τους ΣΥΟΠ.

“Μιλώντας για τον τομέα της Άμυνας, οι δαπάνες, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν σημαντική αύξηση όπως θα έπρεπε, αλλά βλέπουμε και μείωση κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία για την Άμυνα συνεχίζουν να καλύπτουν άλλες ανάγκες και όχι εξοπλιστικά προγράμματα.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας ενώ Τούρκοι πολιτικοί απειλούν με νέα εισβολή! Ο κατοχικός Στρατός αναβαθμίζεται συνεχώς, ενώ μόλις πρόσφατα η Τουρκία μετέφερε στην Κύπρο σύγχρονα άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής και προέλευσης.

Απέναντι στην τουρκική υπεροπλία και τον νεοοθομανό Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί ολόκληρη την Κύπρο σε τουρκικά χέρια, θα πρέπει να στηρίξουμε την μοναδική δύναμη που διασφαλίζει την ελευθερία αυτού του κράτους, δηλαδή την Εθνική Φρουρά. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ένα ισχυρό σύστημα ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσουμε το αυτονόητο. Δεν γίνεται ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. να απειλείται με Ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα. Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος και θα πρέπει να μπει ένα Ευρωπαϊκό εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία.

Η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς έγινε πρόχειρα και βεβιασμένα, ενώ ο θεσμός των ΣΥΟΠ δείχνει τρομερές αδυναμίες. Αρκετοί Συμβασιούχοι Οπλίτες έχουν ήδη παραιτηθεί, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το τι θα γίνει για αυτούς που θα παραμείνουν στο Στράτευμα. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ ήταν οι μόνοι που στήριξαν τους ΣΥΟΠ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που αποκλείει δια παντός την επαγγελματική σταδιοδρομία των ΣΥΟΠ στο στράτευμα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θεσμό των ΣΥΟΠ. Θεωρούμε πως πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για να προσεγγίσουμε νέους και ικανούς ανθρώπους. Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους κατάλληλους από αυτούς που υπάρχουν σήμερα”.