Ακολουθεί αυτούσιο το απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ) Χρίστου Χρίστου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, τα σκάνδαλα και τις ευθύνες των κομμάτων του κατεστημένου.

«Στον Τραπεζικό Τομέα, το κλείσιμο της Συνεργατικής Τράπεζας μόλις πριν λίγους μήνες αποτέλεσε ταφόπλακα της ρητορικής των τελευταίων ετών για δήθεν οικονομικό θαύμα. Ο φορολογούμενος ήταν πάλι αυτός που κλήθηκε να σώσει την κατάσταση αφού με κρατικές εγγυήσεις καταφέραμε να αποφύγουμε μια νέα τραπεζική καταστροφή, που θα έβαζε τη χώρα σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, οδηγώντας μας κατευθείαν σε νέο μνημόνιο. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έκανε λόγο για σχέδιο νέου κουρέματος εκείνες τις μέρες, της τάξης των 2,5 δις ευρώ σε μικροκαταθέτες.

Οι ευθύνες για το κλείσιμο της τελευταίας κυπριακής τράπεζας βαραίνουν τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα κόμματα του κατεστημένου, δηλαδή: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν για δεκαετίες, γνώριζαν τα πάντα και εν τούτοις δεν έπραξαν τίποτε μέχρι την τελευταία στιγμή με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Οι κάτοχοι αξιογράφων που εξαπατήθηκαν με διάφορα τεχνάσματα περιμένουν ακόμα στη γωνιά, μέχρι η Πολιτεία να αποφασίσει πότε και αν θα ασχοληθεί με το οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος τους.

Τα ΜΕΔ συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για την οικονομία του τόπου. Τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών μειώθηκαν ελάχιστα σε σχέση με πέρσι. Παραμένουν ψηλά, κοντά στα 12 δις ευρώ.

Ως Κίνημα αποστείλαμε τις δικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Μάταια, όμως. Κάναμε το λάθος να πιστέψουμε πως υπήρχε πολιτική βούληση να παρθούν οριστικά μέτρα. Σύντομα αντιληφθήκαμε πως τα πλάνα ήταν διαφορετικά. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έπραξε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα, με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και του Νικόλα Παπαδόπουλου, πέρασε νομοθεσίες που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους τραπεζίτες. Οι εκποιήσεις περιουσιών είναι καθημερινό φαινόμενο και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Κύπρο η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Ήδη 190 περιπτώσεις προχωρούν με αυτήν την αθέατη μέθοδο.

Ορατός παραμένει επίσης ο κίνδυνος χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες. Το 26% του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει τις δόσεις του στεγαστικού  του δανείου ή ακόμη και να πληρώσει τους λογαριασμούς του.

Όλα όσα έχω αναφέρει συμβαίνουν γιατί, πρώτα εμείς οι βουλευτές με τη στάση μας το έχουμε επιτρέψει. Αντί να είμαστε η ασπίδα των αδυνάτων σε αυτό τον τόπο, μετατρέψαμε τη Βουλή σε Γραφείο Εξυπηρέτησης του κάθε τοκογλύφου Τραπεζίτη».