Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας επιβεβαιώνει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), αφού οι αποφάσεις δεν λαμβάνονταν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του Συνεργατισμού, αλλά για εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων, μετατρέποντας το τραπεζικό ίδρυμα σε ένα κομματικό παραμάγαζο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ευθύνη για την κατάρρευση του συνεργατισμού φέρουν  όλα τα κόμματα του παλαιοκομματικού κατεστημένου που κυβέρνησαν, είτε συγκυβέρνησαν, με προεξέχοντες τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, οι οποίοι διόριζαν επί δεκαετίες τα διοικητικά συμβούλια της Συνεργατικής Τράπεζας, λεηλατώντας τον λαό.

ΜΟΝΟ το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) και ο Πρόεδρος του Χρίστος Χρίστου είχε την τόλμη να αποκαλύψει από το βήμα της Βουλής με στοιχεία και ονόματα, την διαφθορά και την ασυδοσία που επικρατούσε για δεκαετίες στον Συνεργατισμό. Ακολουθεί απόσπασμα της «αποφράδας ομιλίας» του Προέδρου του ΕΛΑΜ, όπως την είχε χαρακτηρίσει τότε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου, που ξεσκεπάζει το κύκλωμα των απατεώνων και αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ:

Για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού, βαρύτατες ευθύνες φέρει το πολιτικό κατεστημένο, τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα. Το κομματικό κράτος που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας, εγκλιμάτισε εις βάρος των πολιτών και οδήγησε τον Συνεργατισμό στη σημερινή μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Διορίσατε πρόσωπα εντελώς ακατάλληλα να διοικήσουν τέτοιου είδους οργανισμούς, ανίκανους, κλέφτες, απατεώνες. Επιλέχθηκαν ξανά και ξανά για να στελεχώσουν θέσεις κλειδιά.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν. Είχαμε τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή από το 2014 που έδειχναν ότι υπήρχε κακοδιαχείριση.

Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου με σειρά ανακοινώσεών της, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κακώς έχοντα στο Συνεργατισμό, ενώ σχετική συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα έγινε και στο Κοινοβούλιο παλαιότερα.

Εμείς δεν θα καλέσουμε από αυτό το βήμα να ψάξουν για τυχών εμπλοκή πολιτικών προσώπων πίσω από το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, αλλά θα παρουσιάσουμε χωρίς ενδοιασμούς την εικόνα όπως έχει.

Θεωρούμε πως εξελίσσεται ύποπτο παρασκήνιο πίσω από την συμφωνία για την τελική κατάληξη του ιδρύματος.

Αναλύοντας τα δεδομένα, διερωτόμαστε, πως φτάσαμε σήμερα μια μικρή τράπεζα να έρχεται να αγοράσει την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου; Πως γίνεται δηλαδή, ο περιπτεράς της γειτονιάς να αγοράζει την υπεραγορά της πόλης;

Πως γίνεται ο Συνεργατισμός να εξαγοράζεται μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, από μια εταιρία που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του;

Στην αγοραπωλησία του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, έχουν άμεση σχέση και εμπλοκή 2 εταιρίες. Οι εταιρίες «Δήμητρα Επενδυτική» και Logicom.

«Τυχαία», ο αντιπρόεδρος της εταιρίας «Δήμητρα Επενδυτική», είναι ο Ευρωβουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.

Στην, δε, Logicom, συμμετέχουν ως μέτοχοι στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Έχουμε, δηλαδή, δύο Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα του ΔΗΣΥ, να έχουν άμεση ή έμμεση σχέση στην όλη υπόθεση, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Επίσης, στην ηγετική ομάδα της εν λόγω εταιρίας βρίσκεται ο επί εποχής Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες ακόμα και του ίδιου του Βγενόπουλου, είχε στενότατες σχέσεις με τον Ζολώτα και την γνωστή σε όλους μας υπόθεση της εταιρίας FOCUS, η οποία να θυμίσουμε παραχωρούσε με αδιαφανείς διαδικασίες σε υπόγειες χρηματοδοτήσεις των μεγάλων κομμάτων της Κύπρου.

Είναι το ίδιο άτομο που διορίστηκε πρόσφατα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο συστάθηκε από την Κυβέρνηση ως μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.

Αυτοί είναι οι «άριστοι των αρίστων» για τους οποίους μιλούσε κάποτε ο ΠτΔ;

Φυσικά, στα διοικητικά συμβούλια του Συνεργατισμού, συμμετείχαν όλα τα κόμματα που είτε κυβέρνησαν είτε συγκυβέρνησαν τον τόπο.

Σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού είναι ο στενός φίλος του Χάρη Γεωργιάδη, ο Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος διορίστηκε με ύποπτο τρόπο, αποκλείοντας με συνοπτικές διαδικασίες 7 άλλα άτομα.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεργατισμού συμμετέχει ο γνωστός Δικηγόρος Λάμπρος Πιερής, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Επίσης, κατά καιρούς συμμετείχαν πρωτοκλασάτα στελέχη της αριστεράς, μεταξύ των οποίων οι πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ, Λώρης Λυσιώτης, Ανδρέας Μουσκάλης και ο Κίκης Καζαμίας, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Άρα, οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ γνώριζαν από πρώτο χέρι τι συνέβαινε.

Το Κέντρο που θα έφερνε πρόσφατα την αλλαγή, είχε και αυτό τους άξιους εκπροσώπους του.

Σημειώστε ακόμα, ότι ένας εκ των νομικών συμβούλων του Συνεργατισμού ήταν το δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Όλοι αυτοί μαζί διοικούσαν έναν οικονομικό οργανισμό που διέγραφε δάνεια σε φίλους και γνωστούς, παραχωρούσε δάνεια χωρίς πραγματικές εγγυήσεις, λειτουργούσε για χρόνια χωρίς εποπτεία και εξυπηρετούσε με προνομιακή μεταχείριση τους δικούς τους, ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ.

Τα παραδείγματα πολλά και θα αναφέρω μόνο δύο.

Στη ΣΠΕ Αγίας Φύλας 6 άτομα υφάρπαξαν 70 εκατομμύρια ευρώ με πλαστούς εγγυητές με συνενόχους τους διευθυντές του ιδρύματος.

Δύο εργοληπτικές εταιρίες, σε Πάφο και Λεμεσό, δόθηκε δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Η λίστα είναι τεράστια, το πάρτι που στήθηκε για δεκαετίες ήταν μεγάλο. Πλιάτσικο στις πλάτες του λαού μας, για χάριν των κομμάτων. Από τα όσα έχω αναφέρει προκύπτει μόνο ένα συμπέρασμα.

Μαζί τα φάγατε!

Είναι εξοργιστικό σε μια χώρα που οδηγούνται συμπολίτες μας στα δικαστήρια για οφειλές 200 και 300 ευρώ προς το Δημόσιο, όλοι αυτοί να μένουν ατιμώρητοι. Η αδικία βγάζει μάτια και όποιος το αρνείται είναι σαφές ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Η Πολιτεία πρέπει να αποδείξει στους πολίτες ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο και κανένας υπεράνω αυτού.

Εμείς απαιτούμε χωρίς καθυστέρηση:

Πρώτον, την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών για τις πολιτικές ευθύνες
Δεύτερον την παύση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για τις εποπτικές ευθύνες

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ούτε κυβέρνησε, ούτε συγκυβέρνησε. Ουδεμία ευθύνη φέρει για την σημερινή κατάσταση του Συνεργατισμού.