Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής το ζήτημα της απόδοσης σύνταξης χηρείας και στους άντρες.

Η μη απόδοση σύνταξης στους χήρους όπως και στις χήρες αποτελεί μια διαχρονική δυσμενής διάκριση κατά των αντρών, η οποία είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική. Η διάκριση αυτή κρίνεται ως παρωχημένη αφού βασίζεται στα δεδομένα περασμένων δεκαετιών όταν η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δεν εργαζόταν και το εισόδημα του συζύγου ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεων το μοναδικό τους εισόδημα.

Κατά την συζήτηση του θέματος, όλοι οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων στήριξαν έντονα την καθιέρωση και απόδοση της σύνταξης χηρείας και στους άντρες, με την Κυβέρνηση να δηλώνει ότι εντός του 2017 θα καταθέσει στην Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), ζητεί όπως νομοθετηθεί και αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν η σύνταξη χηρείας και στους άντρες, για να απαλειφθεί επιτέλους μια κατάφωτη αδικία που συντελείται εις βάρος πολλών συμπολιτών μας που στερούνται της συγκεκριμένης σύνταξης καθαρά λόγω του φύλλου τους, με πολλούς από αυτούς να την έχουν μεγάλη ανάγκη αφού στερούνται άλλων ικανοποιητικών εισοδημάτων.

Παράλληλα, οφείλει να στηλιτεύσει την στάση των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων οι οποίοι στήριξαν υποκριτικά την απόδοση χηρείας στους άντρες. Τα κόμματα των βουλευτών αυτών βρίσκονται όλες αυτές τις δεκαετίες στην Βουλή και όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για την άρση αυτής της αδικίας. Πολλοί εξ αυτών των βουλευτών που με πάθος στήριξαν την αλλαγή αυτή, είναι βουλευτές 10 και 15 χρόνια και δεν είχαν αναφέρει ούτε λέξη για το θέμα αυτό.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), μπορεί να εισήλθε μόλις πριν 6 μήνες στην Βουλή αλλά από την πρώτη μέρα στήριξε την απόδοση της σύνταξης χηρείας, με την συμπερίληψη και των ήδη χήρων και όχι από την ψήφιση του νόμου και μετά.