Με δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, με τον προκλητικότατο τίτλο «Θα ανάψουν τα νερά» απειλεί ευθέως την Ελλάδα σε πολεμική σύρραξη. Η εφημερίδα, που θεωρείται εκφραστικό όργανο του Ερτογάν, εξακοντίζει απειλές προς την Ελληνική Κυβέρνηση σε περίπτωση που εκμεταλλευόμενη την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακηρύξει ΑΟΖ. Τονίζει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Ελλάδα την εκμετάλλευση των ενεργειακών της κοιτασμάτων στο σημείο που εφάπτεται η Ελληνική με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Πολιτικοί αναλυτές όμως, τονίζουν πως στόχος του δημοσιεύματος είναι η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει την κυβέρνηση Ερτογάν στο Αιγαίο και την Κύπρο, έτσι ώστε να στραφεί αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης.      

Ταυτόχρονα με αυτές τις εξελίξεις το προκλητικό ερευνητικό Μπαρμπαρός συνεχίζει την πορεία του, μπαίνοντας πολλές φορές στην Κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής δημοκρατίας.

Οι ενδοτικές Κυβερνήσεις Αθηνών-Λευκωσίας  αφήνουν πεδίο δράσης στην Τουρκική προκλητικότητα. Οι Τούρκοι ανενόχλητοι απειλούν με σύρραξη καθώς σε Λευκωσία και Αθήνα οι κυβερνήσεις έχουν το μυαλό τους στις διαταγές της τρόικας. Και μή χειρότερα…