Με την απάτη της εξόδου στις αγορές, που επισπεύσθηκε από την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η οικονομία οδεύει καλώς, η Κύπρος παραιτείται επισήμως της όποιας προσπάθειας μείωσης του χρέους τα επόμενα χρόνια και επαναδιαπραγμάτευσης της απεχθής οφειλής του μνημονίου προς όφελος του λαού.

Το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ φθάνει στο 125% και «τρέχει» ακόμη ανοδικά. Η ανεργία καλπάζει, η μετανάστευση των νέων είναι πλέον κοινή πρακτική, ο λαός περιθωριοποιείται και οι πολίτες έχουν εγκαταλειφθεί τελείως από το κράτος.

Υπάρχουν όμως και ερωτήματα τα οποία τίθενται προς απάντηση για αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης. Γιατί δανείζεται το κράτος με επιτόκιο 4,95% αντί το ισχύον 2,50%, γιατί πρέπει το δημόσιο χρέος να αυξηθεί κατά 750 εκατομμύρια ευρώ; Ποιοι θα επωφεληθούν πραγματικά από αυτά τα χρήματα; Μήπως είναι για να «ανακουφιστούν» με νέα δάνεια οι μεγάλο-οφειλέτες; Ποιοι είναι οι αγοραστές των ομολόγων και σε ποια τελική τιμή τα έχουν αγοράσει; Ποια η προμήθεια που έχει δοθεί στους τοκογλυφικούς οίκους που διαχειρίστηκαν την πώληση και ποιο το καθεστώς της συμφωνίας; Τέλος ο λαός θέλει να γνωρίζει επακριβώς του όρους του συγκεκριμένου δανεισμού.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) κρίνει πως η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους οφείλει να εντάσσεται σε μια σαφή και συγκροτημένη στρατηγική διαχείρισης του χρέους έτσι ώστε να μην αυξάνονται τα επιτόκια αναχρηματοδότησης. Θεωρούμε πως ο δανεισμός αυτός είναι επιπόλαιος και μόνο επιζήμιος μπορεί να είναι. Άλλο έξοδος στις αγορές κι άλλο έξοδος από την κρίση.

Η κυβέρνηση πρέπει να στοχεύει στην επιστροφή των πολιτών στην παραγωγή και στην εργασία και όχι στην ενίσχυση των τοκογλύφων και στην στήριξη των τραπεζιτών και μεγάλο-οφειλετών.

Γραφείο Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)