Νέα συζήτηση για την ανάγκη διαμόρφωσης νομοθετικού πλαισίου για την ενδυνάμωση της θέσης των αγροτών και των καταναλωτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έλαβε χώρα σήμερα στην επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Γεωργίας κατέθεσαν μόνο ένα υπόμνημα με την καταγραφή θέσεων διαφόρων φορέων, ενώ παραδέχτηκαν ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και μεσολάβησαν πάνω από 10 μήνες από την προηγούμενη αντίστοιχη συζήτηση, ως υπουργείο δεν έχουν οτιδήποτε νεότερο πάνω στο θέμα.

Την τραγική εικόνα της Κυβέρνησης ήρθαν να συμπληρώσουν οι σοβαρές καταγγελίες των αγροτικών οργανώσεων και των συνδέσμων καταναλωτών. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ανέφεραν ότι όχι μόνο δεν προστατεύονται οι αγρότες και οι καταναλωτές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αλλά αντιθέτως, η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι δημιουργούν μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές ενώ αφήνει εκτεθειμένους τους αγρότες σε αθέμιτο ανταγωνισμό και πρακτικές.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι δεκάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων έρχονται από τα κατεχόμενα χωρίς κανένα έλεγχο, ενώ μεγάλο μέρος αυτών είναι εισαγωγής από την Τουρκία ποτισμένα με παράνομα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

Οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων στηλίτευσαν την στάση του υπουργείου στο θέμα του έλεγχου της ποιότητας και της ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων που καταλήγουν στον καταναλωτή, ενώ κατήγγειλαν πως η άρνηση των αρχών να αντιμετωπίσουν δραστικά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα επιτρέπει την δημιουργία καρτέλ, αισχροκέρδεια και άλλες στρεβλώσεις στην αγορά.

Ο εκπρόσωπος της γενικής συνομοσπονδίας παγκύπριων οργανώσεων βιοτεχνών επαγγελματιών καταστηματαρχών δήλωσε απογοητευμένος από την κρατική ολιγωρία. Παράλληλα, ανέφερε πως η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και κρατικής μέριμνας οδηγεί τους αγρότες στον οικονομικό μαρασμό και στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή μείωση της αγροτικής παραγωγής τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται τις οποίες καλύπτουν εισαγωγές.

Για το ΕΛΑΜ η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής της Κύπρου έχει μεγάλη σημασία και η αδιαφορία της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Η αγροτική παραγωγή έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού ενώ κρατά την ύπαιθρο και τις απομακρυσμένες περιοχές ζωντανές. Η διατροφή του πληθυσμού είναι ζήτημα κρατικής κυριαρχίας αφού η πλήρης εξάρτηση από εισαγωγές εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, αφήνοντας ευάλωτη την Κύπρο σε εξωτερικούς παράγοντες.

Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι των αγροτικών προϊόντων που καταλήγουν στον καταναλωτή οφείλουν να είναι συνεχείς αφού τίθενται ζητηματα δημόσιας υγείας από τη χρήση παράνομων και επικίννδυνων φυτοφαρμάκων. Όπως σωστά κατήγγειλα, εκ νέου, οι αγροτικές οργανώσεις, δεκάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων εισάγονται από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ έχει καταθέσει προ μηνός σχετική γραπτή ερώτηση που αφορά τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα και αναμένει απάντηση από τον Υπουργό Γεωργίας.