Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά της ελληνικής δημοσιογραφίας ήταν η δημοσιοποίηση επίσημου βρετανικού εγγράφου της Επίλεκτης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, με βάση το οποίο καλείται η βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει μέτρα που θα βοηθήσουν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «με η χωρίς λύση του ονοματολογικού»!

Η συγκεκριμένη επιτροπή διορίζεται από την Βουλή των Λόρδων για να διερευνήσει τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο διεθνές στερέωμα και τις διεθνείς σχέσεις. Σύμφωνα με το έγγραφο «Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία θα υποβοηθήσουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνούμε με την συνεχιζόμενη στήριξη της Κυβέρνησης στις προσδοκίες εισδοχής της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της «Μακεδονίας». Εφόσον πληρούν της προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη, η εισδοχή τους θα αποτελούσε καλοδεχούμενο βήμα προς μια αυξημένη σταθερότητα στην περιοχή,» αναφέρει η έκθεση, που φέρει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, 2018.

Η έκθεση καταλήγει στο εξής εξωφρενικό: «Η κυβέρνηση (της Βρετανίας) πρέπει να στηρίξει μέτρα που θα βοηθήσουν την «Μακεδονία» να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση του ονοματολογικού», σε ένα από τα ελάχιστα εδάφια που τυπώνονται με έντονα γράμματα.

Δεν περιμέναμε καμία σοβαρή αντίδραση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αφού η ηγεσία αυτού στερείται σοβαρότητας. Τουναντίον, η τυχόν διπλωματική πίεση από τη Βρετανία και τους δορυφόρους της για ένταξη των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση θα αποτελέσει ακόμη μία «δικαιολογία» για την κυβέρνηση Τσίπρα να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας μια ώρα αρχύτερα.

Η προτροπή, όμως, της εν λόγω επιτροπής στην βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει το κρατίδιο των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς λύση του ονοματολογικού δείχνει ακόμη μια φορά την αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εάν σε μια διαφορά με ένα μη μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχεις καταφέρει να κερδίσεις τη στήριξη, τουλάχιστον, των «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ (πλην Τουρκίας), είναι απορίας άξιο γιατί συνεχίζει ο φορολογούμενος και πληρώνει για να παριστάνουν κάποιοι τους εκπροσώπους της Ελλάδας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Η Βρετανία είναι γνωστό στηρίζει διαχρονικά όλους τους εχθρούς του ελληνισμού, είτε αυτή είναι η Τουρκία, η Αλβανία, ή στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Σκόπια. Στο Κυπριακό έπαιξε ένα πολύ βρώμικο ρόλο δίνοντας το απαραίτητο στήριγμα στην Τουρκία, ενώ ακόμη και σήμερα πιέζει έντονα για την επιβολή λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η Βρετανία προωθεί με μανία τη λεγόμενη «άρση της διεθνούς απομόνωσης των τουρκοκυπρίων», στηρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων αφού πρωταγωνιστεί σε κάθε ενέργεια που έχει να κάνει με οικονομική ή άλλη στήριξή με ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι μόνο. Από την άλλη, μέχρι και την έναρξη της διαδικασίας του Brexit στήριζε την ταχύτατη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν αυτή συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο μια εθνική κυβέρνηση που θα ασκούσε σοβαρή και μη φοβική εξωτερική πολιτική θα ξεκαθάριζε στη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτεί άλλο την ανθελληνική της πολιτική είτε στο Κυπριακό, είτε σε σχέση με το ονοματολογικό με τα Σκόπια. Σε σχέση με τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια εθνική Κυβέρνηση Χρυσής Αυγής θα έθετε επίσημα στις σχετικές διαπραγματεύσεις και το ζήτημα της απομάκρυνσης των βρετανικών βάσεων από την Κύπρο.

Άγγελος Ιωάννου