Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κέρδισε έδαφος όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του drone Bayraktar TB2 το 2014. Την ίδια χρονιά οι Τούρκοι το δοκίμασαν εναντίον των Κούρδων ανταρτών που τους θεωρούν τρομοκράτες. Η επιτυχημένη πολεμική χρήση  των drones σε διεθνές επίπεδο, έγινε χρησιμοποιώντας τα στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και μετά στην Ουκρανία.

Τώρα οι αγοραστές του Bayraktar  εκτός από το Μπακού, είναι η Ασγκαμπάτ, και πρόσφατα το Μπισκέκ. Επιπλέον το Κιργιστάν ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγορά τουρκικών drones τον Μάιο του 2021 όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με το μη διακείμενο φιλικά προς την Τουρκία Τατζικιστάν.

Ανθελληνικό μπλόκ

 Ενδιαφέρον για αγορά τουρκικών drones  δηλώνουν η Αλβανία και η Βουλγαρία. Αυτά τα κράτη περιβάλλουν την Ελλάδα από τον Βορρά, και μπορεί να υποτεθεί ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για τη συγκρότηση ενός ανθελληνικού μπλοκ

Επίσης η Τουρκία προμηθεύει όπλα και τη βόρεια Μακεδονία, που συνορεύει με την Ελλάδα. Όχι drones.Στην χώρα αυτή υπάρχει τέλος μεγάλη τουρκική κοινότητα.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε υπηρεσία και σε επιφυλακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Πιθανότατα στην πράξη ο τουρκικός στρατός ελέγχει αυτά τα drones

Είναι προφανές ότι η παρουσία ενός UAV έχει γίνει βασικό στοιχείο για την προστασία της κυριαρχίας της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας, αλλά και για την προώθηση των τουρκικών εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρεμπιπτόντως από την ακτή της Κύπρου μέχρι το συριακό έδαφος είναι περίπου 163 χιλιόμετρα.

Οι τουρκικές εξαγωγές Drones στον μετασοβιετικό χώρο

 Η εξαγωγή τουρκικών UAV σε τουρκικές χώρες θα διαδραματίσει σοβαρό  ρόλο στην ανάπτυξη της στρατιωτικής γεωπολιτικής συνεργασίας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Οι χώρες αυτές φυσικά είναι συνδεδεμένες με ανάλογη συνεργασία και με την Ρωσία.

Ταυτόχρονα όμως η πώληση drones στο Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν

Θα αποτελέσει σοβαρό απόθεμα για την Τουρκία στο μέλλον.

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών

 Το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (διεθνής οργανισμός που ενώνει τουρκικά κράτη υπο την αιγίδα της Τουρκίας) στις 12 Νοεμβρίου 2021 με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς μετονομάστηκε σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι το Αζερμπαιτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν φτάνουν σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο αλληλοεπίδρασης.

Επιπλέον στην κοινή Δήλωση των ηγετών των χωρών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών της 12ης Νοεμβρίου 2021, αναφέρθηκε επίσημα για πρώτη φορά η λέξη Turan  – η μυθική χώρα των Τούρκων. Την θυμούνται συχνά οι Τούρκοι εθνικιστές που είναι μέρος της φιλοπροεδρικής Λαϊκής Συμμαχίας που υποστηρίζει τον Ερτογάν.

Ο γράφων το 2002-2003 έκανε σοβαρές προσπάθειες με την τότε κυβέρνηση του Γ. Κληρίδη να εξηγήσει τη σημασία που είχε με το να αναπτύξουμε σοβαρές και καλές σχέσεις με τις χώρες αυτές (εργαζόμουν τότε στο Ουζμπεκιστάν σε συνεργασία με την κυβέρνηση του, και έχοντας φίλο τον πρέσβη+ της Ελλάδος στη χώρα αυτή) και το πόσο θα μας βοηθούσαν στο μέλλον οι σχέσεις αυτές… Το μόνο που κατάφερα ήταν να φέρω σε επαφή την τότε Υπ. Εξωτερικών κ. Μαρκουλή με την βουλευτή κ. Ε. Θεοχάρους μαζί με τον πρέσβη+ της Ελλάδος στο Ουζμπεκιστάν και να μεσολαβήσουν ώστε να αποφευχθεί η αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. Αφήσαμε δυστυχώς τους Τούρκους να αλωνίζουν στην Ασία….

Τα τουρκικά Drones μετατρέπονται σε προπαγάνδα

 Τα τουρκικά UAV είναι το τέλειο όπλο τουρκικές πηγές κάνουν προπαγάνδα σε μετασοβιετικές χώρες. Τέτοιες αναφορές δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία  ότι τα drones χρησιμοποιούνται σκόπιμα από τους Τούρκους για να εδραιώσουν τις θέσεις τους στα τουρκικά κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία στο νότο. Αν και τα τουρκικά σχέδια είναι ευρύτερα..

Η Τουρκία έχει πουλήσει δεκάδες drones της στην Ουκρανία από το 2019, σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια στιγμή, η σουηδική ιστοσελίδα Nordic Monitor ανέφερε ένα μυστικό σημείωμα στον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ από το 2016, από το οποίο ακολούθησε ότι οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις είχαν διορίσει συμβούλους για να συνεργαστούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Το Φθινόπωρο του 2021, η ομάδα χάκερ Beregini κυκλοφόρησε ένα άλλο έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον ουκρανικό στρατό, το οποίο ανέφερε για κοινές ασκήσεις στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου οι περιορίσιμοί δεν βοήθησαν ποτέ στην επίλυση προβλημάτων και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα drones για την Τουρκία είναι μόνο ένα από τα όργανα της διεθνούς πολιτικής.

Αινείας