Τα πειράματα συνεχίζονται στο πολύπαθο νησί μας. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, προσανατολίζεται τώρα να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να του ζητήσει να συμβάλει με την… εμπειρογνωμοσύνη του στις οικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στην οικονομική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, ο αξιωματούχος των ΗΕ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο Κυπριακό πρόβλημα και συγκεκριμένα στη διεξαγωγή μελετών και κατάθεση εισηγήσεων για τις επιπτώσεις και τρόπους διαχείρισης της κυπριακής οικονομίας, έπειτα από μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παράλληλα με τις πολιτικές, εξίσου περίπλοκες θα πρέπει να θεωρούνται και οι οικονομικές διαστάσεις της λύσης που θα συνεπάγεται η μετάβαση από ένα ενιαίο κράτος σε ένα διζωνικό ομόσπονδο κράτος. Η τραυματική εμπειρία που βιώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2013 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης και η ανάγκη προσφυγής σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης έχει αναδείξει την αναγκαιότητα αναζήτησης και κατάληξης σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο. 

Εκείνο που θα ζητηθεί από το ΔΝΤ είναι να καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα, η διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας του κεντρικού ομόσπονδου κράτους και η οικονομική του ευρωστία μέσα και από την τήρηση ισολογισμένων προϋπολογισμών, η εύρυθμη λειτουργία μηχανισμών συλλογής των κρατικών εσόδων, η δημοσιονομική εξυγίανση του τουρκο”κυπριακού” συνιστώντος κράτους κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης ΦΠΑ, η αποφυγή ενός οικονομικού σοκ από το γεγονός των διαφορετικών ταχυτήτων στις οποίες κινούνται οι οικονομίες στην τουρκο”κυπριακή” και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Η προσπάθεια ενεργοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει παράλληλα με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για αξιοποίηση της παρουσίας του στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη προς εξασφάλιση εκείνων των αναγκαίων πόρων για τη δημιουργία ενός ταμείου, που θα αναλάβει την καταβολή αποζημιώσεων στους επηρεαζόμενους από τη λύση του Κυπριακού, για παράδειγμα από τις ρυθμίσεις που θα προκύψουν στο περιουσιακό. Οι μέχρι τώρα πάντως κρούσεις του κ. Άιντα προς πιθανούς χρηματοδότες του ταμείου δεν ήταν ελπιδοφόρες, αφού μέχρι τώρα δεν βρήκε θετική ανταπόκριση.

Επομένως, συμπεραίνουμε και κάτι νέο εδώ. Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει έως τώρα η όποια πρόνοια περί αποζημιώσεων, αφού καθώς διαφαίνεται δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι καν οι προαπαιτούμενοι οικονομικοί πόροι. Τι ακριβώς συζητάνε τότε περί περιουσιακού οι δύο κοινοτάρχες; 

Κι αν ακόμη προχωρούσαν ένα βήμα παραπέρα, η ΕΕ και ο ΟΗΕ δεν θα ‘πρεπε ήδη να έχουν μεριμνήσει εξ αρχής για αυτό, πριν μας διασύρουν σε διαπραγματεύσεις-φιάσκο; Βάσει σχεδίoυ δεν υποτίθεται ότι συζητάνε τα εμπλεκόμενα μέρη; 

Εξάλλου, ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι πολυαναμενόμενοι εξευρίσκοντες χρηματοδότες και με ποια ανταλλάγματα πιθανόν να θέλαν να παρέχουν οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο; Σαν να μη μας τα λένε καλά οι ειδήμονες…

Και ένα τελικό ερώτημα, την μισή, ελεύθερη Κύπρο σήμερα, δεν κατάφεραν να διασώσουν οι Διεθνείς τοκογλύφοι, θα καταφέρουν να διασώσουν ένα τρικέφαλο κράτος που το χρέος του θα αυξηθεί κατακόρυφα; Ερώτηση προς προβληματισμό …