Σε νέα πρόκληση, που ξεπερνά κάθε προηγούμενο προέβει η τουρκία, αμφισβητώντας ευθαρσώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX μέχρι τις 13 Μαΐου, δεσμεύοντας την θαλάσσια περιοχή στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός να κάνει φύλλο και φτερό την περιοχή δυτικά της Πάφου. Πιο συγκεκριμένα οι συντεταγμένες που καταγράφονται στη NAVTEX καλύπτουν την θάλασσα δυτικά των Κυπριακών Ακτογραμμών, δηλαδή της Πάφου, αλλά και τα όρια των οικοπέδων 4,5,6 της Κυπριακής ΑΟΖ.   

Το Μπαρμπαρός, που σταμάτησε τις προκλήσεις τις τελευταίες 3 βδομάδες, επιστρέφει δριμύτερο για να «ερευνήσει» πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός του θαλάσσιου χώρου ανοιχτά της Πάφου, με την συνοδεία δύο σκαφών υποστήριξης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως οι τούρκοι στο επόμενο διάστημα θα εκδώσουν άδεια για αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες του Μπαρμπαρός, για να προσφέρει κάλυψη στο τουρκικό ερευνητικό.     

Η προκλητικότητα των τούρκων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αυτή την φορά κινητοποιώντας δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου. Οι τούρκοι βλέποντας την αδιαφορία της κυβέρνησης Ανα(ν)στασιάδη, αμφισβητούν ευθαρσώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ερευνώντας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι τούρκοι ολοφάνερα εποφθαλμιούν τον φυσικό μας πλούτο και η ανθελληνική κυβέρνηση παραμένει άπραγη, δίνοντας τους το ελεύθερο να ξεφτιλίζουν με τέτοιο βάναυσο τρόπο την ισχύ της Κύπρου.

Ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η κυβέρνηση …