Η μάστιγα της παράνομης μετανάστευσης συνεχίζεται για την Κύπρο και εν καιρώ lockdown. Βεβαίως, η όλη κατάσταση δεν είναι τυχαία αλλά ενορχηστρώνεται από την Τουρκία. Συγκεκριμένα την Πέμπτη η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία ανέκοψε πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν δεκάδες παράνομοι μετανάστες.

Μετά την επέμβαση όμως της Αστυνομίας, τα άτομα αυτά κατευθύνθηκαν προς τα κατεχόμενα και εισήλθαν την Παρασκευή το βράδυ στις ελεύθερες περιοχές μέσω της διάτρητης Πράσινης Γραμμής. Οι παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν τότε στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Το ΕΛΑΜ θεωρεί πως η κίνηση της Αστυνομίας ήταν σαφώς προς την ορθή κατεύθυνση και με αυτό τον τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται όλοι οι λαθροδιακινητές. Η ύπαρξη όμως γνωστών σημείων της γραμμής αντιπαράταξης, από τα οποία εισέρχονται οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού για την Κυβέρνηση.

Θέση του Κινήματός μας είναι ότι η Κύπρος θα πρέπει να αναστείλει άμεσα την αποδοχή νέων αιτήσεων πολιτικού ασύλου και να επαναπροωθεί όσους παράνομους μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πιο πάνω θέσεις εφαρμόστηκαν από την Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίες δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέλος, χρειάζεται άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην αυστηρή φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης, ούτως ώστε να αποτραπούν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές της Τουρκίας.