Διαδικασία μπαλώματος για εξισορρόπηση του προσχεδίου έκθεσης για την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η εισηγήτρια, Κάτι Πίρι, επανέφερε το προσχέδιο με το οποίο ζητά “μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550(1984)”.  

Ωστόσο, η εν λόγω υπόδειξη προς την Τουρκία συνοδεύεται από έκκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία “να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την τελωνειακή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, καθώς “και να επιτρέψει στους Τουρκο’κύπριους’ να εμπορεύονται απευθείας κατά νόμιμο τρόπο, ο οποίος να είναι αποδεκτός από όλους”. Δηλαδή να αναγνωρίσουμε ουσιαστικά το ψευδοκράτος, καταβαραθρώνοντας τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού.

Με τον τρόπο αυτό, η εισηγήτρια θεωρεί ότι υιοθετούνται εν πολλοίς οι προτάσεις της Λευκωσίας για επιστροφή της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα όμως το απευθείας εμπόριο υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις συμβιβαστικές της τροπολογίες, η Κάτι Πίρι επαναφέρει επίσης την κλασική θέση της Ευρωβουλής για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με “μια κυριαρχία”, η οποία επίσης απουσίαζε από το προσχέδιο που είχε αρχικά υποβάλει.  

Την ίδια ώρα, η Κάτι Πίρι εισάγει ένα εξαιρετικά νέο αρνητικό στοιχείο μέσω των συμβιβαστικών της τροπολογιών, καλώντας όχι μόνο την Τουρκία, αλλά “και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν ενεργώς τις διαπραγματεύσεις”. Η αποενοχοποιητική αυτή αναφορά προήλθε κατόπιν αιτήματος-επιστολής του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ.  

Παράλληλα, το υπό διαμόρφωση κείμενο εξακολουθεί να έχει σημαντικές ελλείψεις:  

1. Δεν ζητείται η ανάκληση της τουρκικής NAVTEX και η απόσυρση των τουρκικών πλοίων από την ΑΟΖ. Το προσχέδιο αρκείται να καλέσει την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που δύνανται να πλήξουν τις γειτονικές σχέσεις και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών.  

2. Δεν ζητείται η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.  

3. Δεν υπάρχει καμιά επισήμανση προς την Άγκυρα για το ζήτημα των αγνοουμένων. Το προσχέδιο καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ενώ εκφράζει στήριξη στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Το υπό διαμόρφωση προσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στις 23 Μαρτίου και να ψηφισθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών στις 31 Μαρτίου, πριν παραπεμφθεί στην ολομέλεια τον Απρίλιο.

Παρά τις ακατάπαυστες προκλητικότατες ενέργειες των Τούρκων εις βάρος της πατρίδας μας, η αναγνώριση του ψευδοκράτους ανά το παγκόσμιο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με την “φιλική συμμετοχή” πάντοτε των εταίρων του Νίκου Ανανστασιάδη. Οι κυβερνώντες μας συνεχίζουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου αφήνοντας τον κατακτητή να αλωνίζει διεθνώς, ο οποίος με ραγδαίους ρυθμούς υλοποιεί τα σχέδια του για νομιμοποίηση του κατοχικού μορφώματος του Αττίλα.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δικαιώνεται με τα όσα έλεγε, τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί η Αμμόχωστος σαν δούρειος ίππος. Στην ουσία προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι θα παραχωρήσουν την περίκλειστη πόλη και στις δύο “κοινότητες”, ενώ στην πραγματικότητα η νεκρή πόλη δεν είναι υπό κατοχή, και σε αντάλλαγμα εμείς θα προβούμε σε σημαντικές ενέργειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Σε όλα αυτά πιστοί εντολοδόχοι τους οι διάφοροι “Ελληνο” κύπριοι καλοθελητές, που λειτουργούν στο κράτος μας σαν πέμπτη φάλαγγα. 

Η συνέχιση των λανθασμένων πολιτικών στο Κυπριακό θεωρείται δεδομένη, αφού μας επιβάλλουν να ακολουθήσουμε το δρόμο της λύσης βάση ΔΔΟ. Η Κύπρος με τους αδέξιους, ριψάσπιδες που μας διοικούν κινδυνεύει και την ευθύνη την φέρνει ο καθένας από εμάς, που συνεχίζει να τους εμπιστεύεται και με την ψήφο του να τους στηρίζει.

Τέρμα στην απάθεια… Εθνική Αντίσταση ΤΩΡΑ, πριν να είναι αργά…