Αναχωρεί η κυπριακή αποστολή για τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Σαν Μαρίνο. Όπως κάθε φορά έτσι και τούτη η Κύπρος έβαλε ως στόχο την πρώτη θέση και αυτό δεν είναι καθόλου ανέφικτο.

Στους αγώνες θα λάβουν μέρος εννέα χώρες που είναι η διοργανώτρια Σαν Μαρίνο, η Κύπρος το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, το Μονακό, η Μάλτα, η Ανδόρρα, το Μαυροβούνιο, και το Λίχτενσταϊν.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δώδεκα αγωνίσματα: Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Καλαθόσφαιρα, Κολύμβηση, Μπιτς Βόλεϊ, Πετόσφαιρα, Ποδηλασία, Στίβο, Σκοποβολή, Τζούντο, Τοξοβολία και Μπόουλς. Η Κύπρος δεν θα συμμετάσχει στο άθλημα του Μπόουλς, ενώ για το άθλημα της τοξοβολίας προστέθηκε για πρώτη φορά και η Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας απέστειλε πλήρη αποστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί σε έντεκα αθλήματα με 143 αθλητές, 82 Άνδρες και 61 Γυναίκες όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ποια τα αθλήματα που θα μας εκπροσωπήσουν και πόσοι αθλητές και αθλήτριες; Πάμε να απαντήσουμε αναλυτικά αυτά τα ερωτήματα καθώς και να δώσουμε λίγα περισσότερα στοιχεία για τους στόχους που έχουν τεθεί σε αυτούς τους ΑΜΚΕ.

Στο άθλημα της Αντισφαίρισης θα συμμετάσχουν τέσσερις αθλητές εκ των οποίων δυο άνδρες και οι δυο γυναίκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πιγκ πόγκ).

Στην καλαθόσφαιρα η Κύπρος θα έχει 24μελή αποστολή εκ των οποίων 12 άνδρες και 12 γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και για το άθλημα της πετόσφαιρας.

Στην κολύμβηση θα συμμετάσχουν 11 αθλητές μεταξύ των οποίων 6 άνδρες και 5 γυναίκες.

Στο μπιτς Βόλει θα συμμετάσχουμε με 4 αθλητές. Δύο άνδρες και δυο γυναίκες.

Στην ποδηλασία η κυπριακή αποστολή αποτελείται από 7 αθλητές εκ των οποίων μια γυναίκα και έξι άνδρες.

Ο Στίβος μιας και είναι ο Βασιλιάς θα έχει και την μεγαλύτερη αποστολή. Συνολικά θα αγωνιστούν 37 αθλητές εκ των οποίων 22 άνδρες και 15 γυναίκες.

Στην Σκοποβολή θα έχουμε και εδώ 12μελή αποστολή με 8 άνδρες και 4 γυναίκες.

Στο Τζούντο θα αγωνιστούν 4 άνδρες όσο δηλαδή και το σύνολο των αθλητών που θα λάβουν μέρος.

Τέλος, το νεοεισερχόμενο άθλημα για τους ΑΜΚΕ (πολύ παλαιό ασφαλώς για τις Ολυμπιάδες) η Τοξοβολία θα αποστείλει 12 αθλητές ολυμπιακού και σύνθετου τόξου εκ των οποίων οι 6 θα είναι άνδρες και οι έξι γυναίκες.

Στους αγώνες θα δώσουν το παρόν 900 περίπου αθλητές, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ. Η αποστολή θα μεταβεί στο Σαν Μαρίνο με ναυλωμένη πτήση. Επικεφαλής της Κυπριακής Αποστολής θα είναι ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Ντίνος Μιχαηλίδης και αρχηγός αποστολής η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φερε ότι για άλλη μια φορά κύριοι αντίπαλοι στην προσπάθεια κατάκτησης της πρώτης θέσης θα είναι οι ομάδες της Ισλανδίας (κυρίως) και του Λουξεμβούργου. Τέλος, ριτήριο για την συμμετοχή των αθλητών μας ήταν η δυνατότητα τους να διεκδικήσουν την πρώτη θέση στο αγώνισμα τους. Φέτος σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ο θεσμός των κινήτρων επανέρχεται και δίνει μικρό οικονομικό κίνητρο στους αθλητές για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο εύχεται στους αθλητές που θα μας εκπροσωπήσουν σε αυτούς τους 17ους Αγώνες στο Σαν Μαρίνο κάθε επιτυχία, μιας και υπάρχει πίστη ότι η Κύπρος μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση, αφού έχει στις τάξεις της εξαιρετικούς αθλητές από όλα αυτά 11 αθλήματα που θα λάβει μέρος.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ